Nieuws

ZELFBEWUSTWORDING

||

Ons brein

Zelfbewustwording en het brein zijn meer dan fascinerend en ik heb de bevoorrechte positie om daaraan te mogen sleutelen bij mijn klanten. Want zeg nou zelf, hoe machtig is het dat we ons brein kunnen aansturen en van daaruit handelingen kunnen laten voortvloeien? Ik vul een avondje gerust met YouTube video’s van colleges en documentaires, waarin professoren, artsen en wetenschappers hun expertise over hersenen delen. Het is voor mij belangrijk en interessant om mezelf hierin te blijven ontwikkelen. Verder vind ik (AI) kunstmatige intelligentie, wilde dieren, dans en klassieke muziek ook erg interessant. Waarom specifiek dit rijtje? AI (Artificial Intelligence) heeft betrekking op systemen of machines die onze eigen intelligentie(het brein) nabootsen om taken uit te voeren en die zichzelf tijdens dat proces kunnen verbeteren op basis van de vergaarde informatie. Een van de meest bekende toepassingen van AI is terug te vinden in videogames en zelfrijdende auto’s. Wilde dieren, omdat die het dichtste bij de natuur staan en zo goed laten zien wat instinctenergie en trillingen voor hun betekenen. Dans, omdat je pas kunt dansen wanneer je je brein kunt aansturen, gevoel en lichaam kunt laten samenwerken en ik de uitwerking daarvan vind erg mooi. Klassieke muziek, omdat het onze emoties weet aan te raken. Ik kan een hele innerlijke emotionele reis doorstaan als ik de klanken van een piano, cello en viool hoor. Te bedenken dat wanneer wij mensen wat los willen maken er hele gesprekken voor nodig zijn eer er wat wordt getriggerd. Enfin, laat ik even verder met de inleiding gaan. Ikzelf ben iemand die nooit genoegen neemt met ‘het is zo’ of ‘alles gaat goed’. Ik houd ervan om de diepte in te gaan en tot de kern te komen. Ik wil in dit stuk iets meer toelichten over het proces van zelfbewustwording. Een woord dat jullie veel terughoren in de privé balanssessie video’s. Laat ik eerst het woord bewustwording definiëren, want dit is namelijk een basiselement binnen mijn methodiek. Bewustwording is een staat van zijn waarin je invloed kunt uitoefenen op een bepaalde situatie. In deze toestand ben je in staat om nieuwe dingen te leren. Omdat dit een grote rol speelt binnen mijn methodiek werk ik dus alleen aan de eigenaar. De fijne bijkomstigheid is dat een hond meegroeit en meegaat in jouw eigen ontwikkeling. Ik veranderde ook pas toen ik de juiste begeleiding kreeg.

De Leidy-methode

Mijn methodiek (de Leidy-methode) wijkt af van de velen die bestaan in de hondenwereld. Veel mensen hebben de overtuiging dat je pas recht van spreken hebt als je geschoold bent. Ik denk daar anders over. Een studie verteld mij wat je hebt geleerd, maar niet wat je kunt. Een studie zorgt ervoor dat je vanuit richtlijnen kunt werken en de kennis krijgt waar je op terug kunt vallen, maar wat als hetgeen wat je hebt geleerd niet aansluit bij de eigenaar en hond in kwestie? Dan heb je een probleem en daarom vind ik het fijn dat er voor elk wat wils is in de hondenwereld. Ik sta overal achter, zolang er niet vanuit angst wordt gereageerd, honden niet fysiek worden aangepakt en er geen externe hulpmiddelen worden ingezet om ervoor te zorgen dat een hond naar je gaat luisteren. 
Terugkomend op het werken met honden. Tussen het lezen en bestuderen van een boek en de realisatie in de praktijk zit een wereld van verschil. Daarbij heb ik een grote verantwoordelijkheid hoe ik mijn klanten coach. Ik werk met zoveel verschillende mensen met karakters, EQ’s en IQ’s en lading aan emoties, dat je daar echt de benodigde empathische en communicatieve skills voor moet hebben. Echter, ondanks deze verschillen, hoef ik gelukkig alleen aan het bewustzijn van de klant te werken. De één zal het sneller oppakken als de ander, maar ik dien daar zorg voor te dragen. Als ik dat niet doe, kan ik het resultaat in de hond ook niet terugzien. Hetgeen ik mijn klanten leer wordt namelijk een op een doorgespeeld aan de hond. Dit is dan ook de reden dat ik begin bij de kern, de eigenaar. Het moet eerst bij de eigenaar zelf veilig, zelfbewust en rustig zijn, voordat een hond daarin in meegaat en tot zijn recht kan komen.

Zelfbewust worden

De manier waarop we denken bepaalt de kwaliteit van ons leven, een welbekende uitspraak. Hoe mooi ik het brein ook vind, het kan ook zorgen voor gevaarlijke situaties. Ik wil jullie daarom eerst een stukje basis meegeven en daarna een opdracht die je tot zelfbewustwording zal brengen. Het is namelijk een keuze om dat te worden, net zoals onwetend blijven en in eigen overtuigingen blijven hangen. Het stukje over de ‘vaste’ (fixed) mindset en ‘Growth’ mindset zijn twee stukjes uit mijn boek In verbinding met je hond, daar waar ik veel duidelijker omschrijf welke hersendelen/activiteiten in werking treden bij mensen die een disbalans met hun hond ervaren. Voor mij als hondencoach heel interessant, maar ook nuttig als jij zelf een disbalans ervaart. Verder is het aanvullende informatie van mijn opgedane kennis.

Hoe kun je uit een fixed mindset komen?

Laten we beginnen met het feit dat je eerst gedragingen/handelingen/overtuigingen zult moeten erkennen voordat je er echt mee aan de slag kunt. Zolang je er afstand van blijft doen, zul je nooit de confrontatie willen aangaan. Confrontaties leiden tot groei, want je kunt er namelijk op zo’n moment niet meer voor weglopen. Toen ik anorexia en boulimia ontwikkelde, ontkende ik dat stellig. Ik was niet ziek, ik wilde gewoon wat afvallen. Ik wist natuurlijk beter, maar ik wilde niet erkennen dat mijn eetgedrag abnormaal was. Hetzelfde geldt voor een disbalans met je hond. Je kunt blijven zeggen, hij is gewoon overenthousiast en blaft een beetje, maar laat jezelf eens filmen en kijk dan even naar je eigen doen en laten en de lichaamshouding van je hond. Beoordeel het daarna dan nog eens. Ik heb nog nooit een overenthousiaste hond gezien die zijn aalstreep op zijn rug laat zien, gaat tongelen, rode ogen krijgt en gromt en doet. Ik wil jullie een opdracht meegeven en wil je daar resultaat uit halen, dan zul je dit minstens 1-4 weken moeten uitvoeren. Reminder, ik werk aan de eigenaar en een hond gaat mee in de ontwikkeling van de eigenaar, maar zonder zelfbewustwording begin je nergens en specifiek niet binnen mijn methodiek. Mensen die het niet snappen denken dat ik altijd extern handel (dit zorgt voor eigen interpretaties), terwijl de teksten die ik eraan toevoeg de waarde omvatten. Men denkt dat een rechte rug en armen heen en weer bewegen de oplossingen zijn. Als dat zo was had ik geen werk. Het gaat veel en veel dieper dan dat. Je kunt namelijk pas iets veranderen aan een situatie of gevoel als je je er bewust van bent.
Beantwoord gedurende 1 á 4 weken de volgende vragen na iedere wandeling:
1. Vanaf hoeveel meter voel ik spanning wanneer ik een hond nader?
2. Wat denk ik wanneer ik een hond zie?
3. Welke stresssignalen ervaar ik bij het zien van een hond?
4. Hoe reageer ik op mijn hond als ik zie dat hij reageert op mijn spanning?
Dit zijn 4 vragen waar je absoluut niet mee bezig bent als je een fixed mindset hebt. Je bent er dan van overtuigd dat je hond het probleem is. Je hond is nou eenmaal zo is en dat jezelf wellicht geen goede hondeneigenaar bent komt niet in je op. Dit is een overtuiging die is ontstaan door negatieve ervaringen. Je hebt discipline nodig om met de Leidy-methode aan de slag te kunnen gaan, want opgeven is geen optie en wat je voedt, zal groeien. Na iedere wandeling ga je deze vragen beantwoorden en opschrijven. Wat creëer je hiermee? Inkoppertje, je creëert hiermee bewustwording. Wanneer je bij mij op consult komt, dan ben je je hier binnen no time van bewust, maar als je het alleen doet vergt dat veel meer tijd. Als je deze bewustwording hebt, ga je een patroon bij jezelf zien en wat is zo leuk aan patronen? Juist, je kunt ze doorbreken! Ik wil dat je in die mindset komt, maar daar kom je pas als je bij de basis begint en deze opdracht gaat je daarbij helpen. Je kunt deze vragen ook betrekken op je persoonlijke ontwikkeling. Om je op weg te helpen:

1. Op welk moment lukt het me niet meer om nee te zeggen? – Wellicht door de manier waarop iemand je benadert of je aankijkt.
2. Wat voel ik wanneer ik ja heb gezegd, maar nee had willen zeggen? – Wellicht voel je je schuldig of ben je verdrietig.

De vraagstelling gaat een ander deel in je mindset activeren, omdat het overtuigingen doorbreekt. Dit kan alleen als je stilstaat bij je eigen doen en laten.
Laten we nu naar de Growth mindset gaan, de mindset die ik iedereen gun. Ik ben pas in deze mindset gekomen toen ik erkende dat ik hulp nodig had, mezelf empathisch kon opstellen, stopte om tegen mezelf te strijden, maar besloot om met mezelf en honden te gaan samenwerken.

Wellicht ben je al verder in je proces en wil je ook in deze mindset komen. Daarom heb ik ook voor deze groep mensen een opdracht, zodat je het kunt versterken.

1. Begin de dag niet met je mobiel, maar benoem voor jezelf waar je dankbaar voor bent – Wellicht je slapende hond, dat je gezond wakker bent geworden of op tijd bent opgestaan.
2. Stel doelen voor je dag, het mogen er zoveel als je wil zijn. Dit zorgt ervoor dat je met focus je dag start.
3. Word bewust van de kleine dingen die je gelukkig maken en sta eens stil bij dat gevoel.

Wil je verandering, dan begin je bij jezelf!

Liefs,

Leidy

Geef een reactie