Life coach Leidy Zijlstra

Mijn naam is Leidy (spreek uit lady) Zijlstra (27 jaar) en ik ben van origine Colombiaanse. Ik ben een hooggevoelige vrouw en moest daar vroeger mijn weg in vinden, maar nu is het mijn kracht geworden. Ik ben ontzettend positief ingesteld en voor mij zijn er geen problemen, enkel levenslessen met uitdagingen die ervoor zorgen dat je weer krachtig wordt. Ik ben een actieve en intense levensgenieter die graag een dansje doet (salsa, bachata, afro house), maar helemaal in mijn element kom wanneer ik thuis achter mijn piano speel. Beeld je daar dan 2 snurkende honden bij in en het plaatje is compleet. Ik heb een fijne en liefdevolle kring in mijn midden, waar ik volledig mezelf kan zijn. Kortom, ik ben een gelukkige vrouw en doe de dingen waar ik blij van word.

Echter, heb ik een lange weg moeten bewandelen om een gelukkige en stabiele vrouw te worden. Ik heb een behoorlijke bewogen jeugd gehad en kan stellen dat ik de klappen van het leven meer dan ken. Ik ben jaren depressief geweest en dat kwam voort uit mijn anorexia nervosa & boulimia nervosa. Een strijd, die ervoor heeft gezorgd dat het leven geen feest voor mij was en ik suïcidaal ben geweest en mezelf niets gunde. Gelukkig, kwamen Rayo & Vida op mijn pad en dat was ook de reden om aan mezelf te gaan werken. Niets is mooier, dan iemand in zijn eigen kracht zetten en laten inzien en ervaren dat die alles kan bereiken. 

Hondeneigenares

Ik ben een trotse hondeneigenares van 2 American Stafford honden. Genaamd Rayo (gecastreerde reu van bijna 9 jaar) en Vida (gesteriliseerde teef van 6 jaar.) Ik heb beide gered van slechte hondenfokkers. Zo heb ik Rayo al met 4wk met slechts 1.8kg in handen gekregen en was het nog maar de vraag of hij het zou redden. Gelukkig, door al mijn zorg en liefde is hij erboven opgekomen. Vida, heb ik met 5wk gered uit een gezin met huiselijk geweld en hele negatieve energieën. Haar lichamelijke toestand was beter en nu vormen we met zijn drieën 1 team.

Rayo en Vida gaan eigenlijk altijd mee op pad, omdat ik ze graag bij me heb. Mijn leven heb ik aangepast op hun behoeftes. In het verleden vlogen we naar het buitenland, maar Rayo trekt dat niet meer en daar heb ik een stop op gezet. We gaan nu dus gewoon lekker met de auto op vakantie en het liefst naar Oostenrijk. Ik ga al jaren alleen met mijn honden op vakantie, om te genieten van de stilte in de natuur, te wandelen en om mooie herinneringen te maken. Daarnaast, wissel ik de wandelingen ook af, door te  fietsen en te skate met Vida. Rayo, is helaas niet meer in staat lange afstanden te maken. 

Mijn disbalans met mijn honden

Ik heb met Rayo moeilijke maanden gehad toen hij in zijn ontwikkeling en puberteit zat. Zo sprong hij ‘’uit het niets’’ als  we wandelden tegen mensen op, hapte hij in hun kleding, haalde hij uit naar andere honden en trok aan de riem. Daarnaast, liet hij vreemde mensen niet in huis toe. Er heerste een groot spanningsveld waarin de kans groot was dat hij zou nippen.

Ik ben een grote tegenstander van het gebruiken van slipkettingen en andere externe hulpmiddelen. Je gebruikt ze per slot van rekening enkel als je in onmacht verkeert. Persoonlijk sta ik toch echt liever in mijn kracht en wil ik niet afdwingen dat mijn hond gehoorzaamt. Op een dag werd ik getipt over iemand, waardoor ik nieuwe inzichten kreeg en volgde ik een training. Ik werd me ervan bewust dat mijn energie alles bepalend is voor de band met mijn hond en de leiderschap die ik hem vervolgens kon bieden. Ik was destijds erg depressief, dus ik was alles behalve stabiel om er volledig voor hem te zijn. Echter, ik wilde mijn depressiviteit niet als excuus gebruiken, maar juist als motivatie om ook dan juist voor mijn hond te kunnen zijn. Deze aanpak is ook voor een ander mogelijk en heeft tevens een zelfhelend effect.

Ik heb  veel aan deze sessie gehad, maar er waren ook meteen handelingen waar ik het bepaald niet mee eens was. Ik moest mijn honden tikjes in flanken geven, met touwtjes werken en alsmaar hoog in de nek leggen en indien nodig ermee corrigeren. Deze handelingen voelde voor mij niet goed! Ik ben mij in de loop van de tijd het geleerde eigen gaan maken, want ik wilde zelf de oplossing zijn. De oplossing ligt namelijk in mijn visie niet daarbuiten, maar in jezelf. Ik ben opgegroeid op een boerderij en snap dieren als geen ander. Vanuit deze achtergrond bezien, wist ik dat het ook anders kon. Ik ben met heel wat honden uit mijn buurt gaan oefenen en zo is de ‘Leidy-methode’ ontstaan. Geen geschreeuw, harde hand en externe hulpmiddelen, maar hard aan jezelf werken. De hond gaat als vanzelf mee in deze ontwikkeling.

Ik heb inmiddels geleerd dat, wanneer je zorg draagt voor je eigen mentale en fysieke gesteldheid, je er altijd voor je honden kunt zijn. Als je dat niet doet, zal dit een verkeerde invloed op je hond hebben en het gedrag van de hond bepalen. Het is de hond die ons eigenaren spiegelt en confronteert met onze eigen problematiek, die ik voor het gemak ‘de disbalans’ noem. Zo heb ik een paar jaar terug een heftige periode in mijn leven meegemaakt, waarin ik een half jaar lang werd bedreigd en gestalkt. Ik kwam als hondencoach steeds meer in de media en werd meer zichtbaar. Ik trad op in verschillende radio- en TV-programma’s.

In dezelfde periode heb ik ook een bijtincident met één van mijn honden gehad. Het is bepaald geen toeval dat het bijtincident juist in dezelfde periode plaatsvond. Ik had een verkeerde keuze gemaakt om met twee honden tegelijk naar buiten te gaan, waarvan er één net geopereerd was. Deze keuze pakte verkeerd uit. Het bijtincident volgde uit een samenloop van omstandigheden, waar het slachtoffer van het bijtincident door naar mijn hond te schoppen en te gillen/schreeuwen veroorzaakte dat mijn hond in een gespannen situatie uit controle geraakte.

Die heftige periode heeft mij persoonlijk uit balans gebracht, zonder mijn eigen aandeel hierin -voor wat betreft het bijtincident- te willen bagatelliseren. Juist omdat ik bij tijd en wijle in de schijnwerpers sta, werd de aandacht op mij gevestigd en pakte de online kranten de rechtszaak die volgde op het bijtincident op. De media schepte een beeld alsof ik als hondencoach mijn eigen honden niet aankon en, ik voeg er zelf aan toe, in disbalans verkeerde. Ik ben echter niet anders dan een ander en geworden wie ik nu ben, door de som van ervaringen die mij hebben gevormd. Net als een ieder krijg ook ik levenslessen toegeworpen en ik probeer er wat mee te doen en er lering uit te trekken. Mijn bedrijf, dat al bijna 3 jaar bestaat, komt eigenlijk voort uit al deze ervaringen. Mede daarom heet mijn methode ook de ‘Leidy-methode’. Door mijn eigen ervaringen in het verleden, zowel positief en negatief, kan ik anderen nu zo goed helpen en -hopelijk- ervoor behoeden zo diep als ik te moeten gaan.

Het vragen van hulp is niet zo vanzelfsprekend als men denkt, maar door mijn openheid hoop ik altijd mensen te voeden en aan het nadenken te zetten. We hebben als hondeneigenaar hetzelfde belang en dat is ervoor zorgen dat je hond zich goed voelt, niet de fout ingaat en dat hij zichzelf kan blijven.

Honden, hebben ons een boel te leren. Het is een mooi besef dat wanneer je in jezelf investeert en je je rol ten opzichte van je hond realiseert,  je het beste uit je hond kunt halen. Ik denk oprecht dat iedereen met dit besef een goede relatie met zijn of haar hond kan krijgen. Wanneer je hier echter niet alleen uitkomt is hulp vragen en aanvaarden en je kwetsbaar opstellen (wat tevens je kracht is) een hele waardevolle eerste stap. Wil je verandering? Dan begin je bij jezelf.

Mijn werkwijze 

Mijn aanpak in een sessie is de mensen heel erg bewust maken van hun eigen energie​,​ manier van denken​ en ​hun gemoedstoestand. ​Ik spiegel alles waar jij je niet bewust van bent, waardoor je inzichten krijgt en van mij leert hoe dingen anders te doen. Dit zonder harde hand, snoepjes, externe hulpmiddelen. ​Op hondenscholen werken ze​ veelal ​met hondenkoekjes, maar wat als je dat een keer niet bij je hebt, en je komt in een situatie terecht die alleen zo op te lossen is? ​Op den duur werkt dat absoluut niet meer! ​Dat is heel vervelend! Je traint je hond dan alleen op zijn geur, maar de hond luistert niet naar jou en is niet bezig met de energie op dat moment en juist dat is van belang!  Alles in het opvoeden en uitlaten van je hond gaat samen met energie. Ik spiegel mensen en geef handvatten en adviezen hoe dingen anders kunnen. Een sessie van mij duurt 90 of 120 minuten en zijn pittig en heel leerzaam. Na mijn komst heb je genoeg voeding meegekregen, waardoor je zonder mij verder aan de slag kunt. Tijdens mijn sessie​ moet je​ niets, alleen met willen bereik je wat. Ik sta, jou, de geen die dit nu leest, heel graag bij! Je hoeft het ​namelijk ​niet alleen te doen. Wat ga je leren en zal het resultaat worden?