Nieuws

HOND MUILKORVEN

HOND-MUILKORVEN-HONDENCOACH-LIFE-COACH-LEIDY-ZIJLSTRA
Je hond muilkorven is voor veel hondeneigenaren een grote horde die ze moeten nemen, maar het geeft je zoveel meer rust en zekerheid. Tijdens mijn sessies moeten honden deze weleens om, om te voorkomen dat honden hun eigenaren bijten of wanneer ze niet te houden zijn bij het losschieten de mist in kunnen gaan.
Vorige week maandag was ik bij de eigenaren van Rottweiler Boef thuis. Op de foto een deel van het mooie gezin.
x
Als ik op sessie kom, dan geef ik je alles wat ik in mij heb mee. Van mijn sessie ervaringen tot de persoonlijke ervaringen met mijn honden. Het is o.a. namelijk mijn taak om men dingen mee te geven die ze liever niet willen horen of aan willen beginnen. De eigenaren van Rottweiler Boef vertelde mij ook dat ze in het bos niet relaxed met hem kunnen wandelen en hem meestal dan thuislaten. Als ik luister, dan luister ik vooral naar wat er niet word gezegd.
x
“Leidy, hij luistert over het algemeen prima, maar bij sommige honden gaat het los van de riem mis.”
BIJTINCIDENT LIFE COACH LEIDY

Zoals jullie weten heb ik een paar jaar terug een bijtincident gehad met één van mijn honden. Iets wat je nooit wil. Zowel naar mens als dier niet. Ik werd online gelijk neergezet als een hondencoach van niets en dit ging samen met de haatcampagne van destijds. Echter ben ik door dit incident juist verder ontwikkeld. Ook ik krijg mijn levenslessen. Besef je verder goed dat zeker 60% van de hondeneigenaren die bij mij komen al meerdere bijtincidenten hebben gehad. Die kan ik nu extra bijstaan en begeleiden. Dat is veel ja, maar gelukkig zoeken die mensen uiteindelijk alsnog hulp.

Ik vertelde de eigenaren tot in de detail wat de situatie was mijn ervaring en ze hadden begrip. Alleen begrip krijgen was niet mijn doel. Mijn doel was ze vanuit mijn kwetsbaarheid heel erg duidelijk te maken dat als je je hond aan de riem of los van de riem niet voldoende onder appél hebt, dat je daarop in moet inspelen.
x
Zo vertelde ik waar mijn gebreken hebben gelegen in de opvoeding van mijn roedel en waarom de één wel direct los met honden hand en de ander niet. Langzaamaan zag ik dat ze alles een plek gaven en ik hun visie over het dragen van een muilkorf zag veranderen.
MAAR WAT ALS MIJN HOND
De eigenaar zei zoals zovelen: “Ja, maar dan denkt iedereen gelijk dat mijn hond agressief is.” Waarop ik zei: “Het negatieve oordeel van mensen heeft mij nooit geboeid en ook dan niet. Als ik in het bos loop met mijn hond, dan loop ik 100% relaxter als die een muilkorf om heeft dan niet. Ik weet dat mijn hond nooit zomaar zal bijten, maar ik weet ook heel goed dat ik een hond heb die altijd voor zichzelf zal opkomen. Stel je voor dat een eigenaar er tussen springt, dan is die misschien ook wel de Sjaak. Met dit besef, zorg ik ervoor dat ik mijn hond en anderen op die manier bescherm.” De eigenaar zei daarop weer: “Hoe grijp je dan in als je hond gebeten wordt?” Waarop ik zei: “Ik heb altijd pakwerkhandschoenen bij mij en een breakstick. Zo kan ik de kaken van een hond loskrijgen. Echter, als ik met die mindset rondloop kan ik beter thuisblijven.”

De eigenaren vonden het een grote stap, maar…

UPDATE VIA INSTAGRAM
Eergisteren ontving ik via mijn Instagram een live verslag van hun eerste wandeling met Boef en wat heb ik genoten: “Leidy, we lopen nu in het bos met Boef en wat is dit fijn. Boef heeft nog wel twee honden gehad waar hij dominant naar deed, maar nu hij niets met zijn bek kan loopt hij eigenlijk gewoon door. Ik voelde mijn hartslag dan wel omhoog gaan, maar dit werd steeds minder. We zien dat hij een stuk rustiger is en zich vrijer voelt. We kunnen hem nu beter lezen. Ik weet dat hij nu niemand iets kan doen. Het is voor herhaling vatbaar en we gaan hiermee verder aan de slag. Tevens is de rust in huis er ook weer en wandelen we weer als een team. Oh, en iemand liep te oordelen waarop ik jouw advies toepaste en zei; “Hij eet poep en daarom draagt hij een muilkorf” en met een lach liep ik door.”
x
Ik kreeg allemaal voice berichten en deze prachtige foto.
Trots op deze eigenaren. Ik weet hoe groot de stap tot het dragen van een muilkorf bij je hond is. Na mijn komst hoop ik altijd maar dat eigenaren dit soort adviezen opdragen. Deze eigenaren hebben dat gedaan.
In één sessie hebben ze het roer geheel omgegooid. De rust in huis is weer terug, de wandelingen aan de riem gaan weer fijn, los nemen ze nu extra voorzorgsmaatregelen en verantwoordelijkheid.
x
Dankbaar en super fijn dat ik zoveel eigenaren op het goede spoor met zichzelf en hond mag zetten.
x
Can I get an amen! ✨

Geef een reactie