Nieuws

EEN HULPHOND BIJ ANOREXIA

Anorexia-hulphond-life-coach-leidy-zijlstra
Een anorexia hulphond draagt bij aan het herstel. Echter is je hond niet pas een hulphond als deze via de officiële wegen is getraind, een hond is reeds van nature een hulphond die aan je zijde staat en letterlijk je leven kan teruggeven.
x
Vandaag was het zover! Sanne zou eindelijk de vrouw van de filmpjes en televisie ontmoeten. Ikzelf dacht; ‘ik ga eindelijk het krachtige meisje die haar levensverhaal nog kan navertellen ontmoeten.’
x
Naast mij zien jullie Sanne (16 jaar) met haar hond genaam Beike. Beike is voor Sanne echt haar hulphond die haar bijstaat en helpt binnen haar helingsproces. Inmiddels spreek met echt van een anorexia hulphond en het is mooi dat de rol van een hond in het herstel steeds meer bekend wordt.
HERSTELLEN VAN ANOREXIA
Waar te beginnen… Vorige maand kreeg ik een zorgelijke aanmelding van de moeder van Sanne binnen. Sanne heeft anorexia nervosa gehad en is pas sinds februari van haar sondevoeding af. Hallelujah! Ze is nu volop in herstel en maakt het momenteel goed.
Sanne is zoals veel mensen die met deze strijd kampen ontzettend gevoelig, intelligent en krachtig. Alleen is voelen niet altijd fijn en wist Sanne hier nog niet mee om te gaan.
x
Haar moeder meldde zich specifiek bij mij, omdat ikzelf ook anorexia nervosa heb gehad, maar liefst 9 jaar. Ook ik liep gigantisch vast met mezelf en honden en kon niet omgaan met emoties en het leven. Mijn boek ‘In verbinding met je hond’ gaf haar moeder hoop en het verklaarde voor haar het extreem beschermende gedrag van Beike naar Sanne toe. Beike heeft hulpeloos moeten staan toekijken hoe Sanne met spoed naar het ziekenhuis moest, nadat Sanne door de anorexia stikte en wegviel. Ze was zo verzwakt. Ontzettend heftig! Sindsdien kan niemand meer bij Sanne in de buurt komen.
x
Na een heel fijn telefoongesprek met haar moeder en met Sanne wist ik het zeker. Ik moet Sanne eerst samen met Beike op de boerderij ‘het paradijs’ ontmoeten. Mijn veilige thuishaven waar ik vroeger en nog altijd kom om op te laden. Een plek waar ik niemand naartoe laat komen, maar ik voelde dat het moest. Sanne is namelijk ook dol op dieren en mensen die niet graag praten, moeten zich veilig voelen en dat kan bij dieren.
AAN DE SLAG
Na een rondleiding ging haar moeder weg en gingen Sanne en ik in gesprek. Daar waar Sanne zich niet snel opent, opende ze zich volledig: “Jij snapt mij tenminste Leidy.” Ondanks dat ik haar begreep moesten we keihard aan de bak, want wandelen met Beike was ook niet te doen! Ontzettend neurotisch, angstig en gejaagd. Wat zei dit? Een hond die Sanne nu zo hard nodig heeft. De rollen moesten hoognodig omgedraaid worden.
Ik:”Sanne, ik weet dat er heel veel labels aan je hangen, maar even voor jou. Vandaag ben jij geen enkele label, maar gewoon Sanne!” Sanne: “Ja, zo fijn! Zo wil ik ook behandeld worden.”
VAN JE HOOFD NAAR JE HART
Na een goed gesprek en Sanne zag dat ik binnen enkele secondes ontspannen met haar hond liep, was Sanne aan de beurt. Sanne heeft behoorlijk wat trauma’s opgelopen en is hierdoor echt beschadigd, het was dus een hele stap voor haar om zonder haar moeder bij een nieuw iemand aanwezig te zijn. Alleen de 1,5 uur sessie vloog voorbij. Sanne was mega enthousiast. Je had haar moeten zien toen ze het resultaat aan haar moeder mocht laten zien. Ze kon eindelijk ontspannen wandelen met haar beste vriendin en uit haar hoofd blijven.
x
Naderhand zijn we de paardenbak ingegaan en met zonsondergang gaan evalueren. Het was voor mij heel fijn om een moeder te zien die blij en opgelucht was.
COACHINGSTRAJECT
Sanne volgt nu een traject op maat. Ik zie haar binnenkort weer, want dan gaan we weer wat puin opruimen en met Beike aan de slag. Over een paar weken gaan dan de privé balanssessies aan huis volgen, zodat iedereen uit het gezin mee wordt genomen in dit verbinding en helingsproces en Beike bezoek niet meer als vijand gaat zien.
x
Ik geef dan geen tips via mijn facebook-pagina, maar eigenlijk zitten de tips in de persoonlijke verhalen die ik deel. Delen is helen en Sanne wilde graag dat mensen haar met haar trots zouden zien en ik een verhaal ter inspiratie zou delen. Honden zijn allemaal met een reden in een mensenleven gekomen. Draag zorg voor deze mooie zielspiegels en het proces van leren en helen zal van start gaan. Onthoud goed, je hond is niet pas een hulphond als die een officiële stempeel tot een anorexia hulphond heeft. Welke bijdragen er ook wordt geleverd, iedere hond helpt zijn eigenaar.
x
Herstellen van anorexia zonder steeds terug te vallen is mogelijk en als je dit juist wil voorkomen, dan moet je net als Sanne iemand in je leven hebben die je daarbij gaat helpen.
x
Lieve Sanne, je bent een voorbeeld voor heel veel mensen die anorexia hebben! Geef nooit op en leer van je hond. Het is mij een genoegen om een tijdje met je mee op reis te gaan en je te helpen.

x
❤️

Anorexia hulphond

Geef een reactie