Nieuws

VUURWERKANGST BIJ HONDEN

Vuurwerkangst-en-honden-leidy-zijlstra-|Vliegen-met-je-hond-KLM-kalmeringsmiddelen-life-coach-leidy-|Vuurwerkangst-hulp-life-coach-leidy-
VUURWERKVERBOD

Ook dit jaar is er in Nederland tijdens de komende jaarwisseling een vuurwerkverbod uitgevaardigd. De verkoop en gebruik ervan zijn niet toegestaan, dit om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zoveel mogelijk te voorkomen. Het gaat hierbij om vuurwerk uit de categorieën F2, F3 zoals knalvuurwerk (zoals rotjes), Chinese matten, enkelschotsbuizen, babypijltjes en vuurpijlen. Het afsteken van vuurwerk categorie F2 en F3 was normaliter toegestaan op 31 december vanaf 6 uur s ‘avonds tot 2 uur s ‘nachts op 1 januari. Het kindervuurwerk, dat onder categorie F1 valt, mag daarentegen het hele jaar verkocht en afgestoken worden. Hieronder vallen onder andere Kingsize Knalerwten, Crackling Cracker en Spinning strobe.

Het is natuurlijk ongehoord dat de voornaamste aanleiding voor een vuurwerkverbod is gelegen in de noodzaak om hulpverleners te beschermen, omdat zij niet verantwoord hun werk kunnen doen. Er zijn nog altijd mensen die -veelal onder invloed- zijn vergeten waar de jaarwisseling eigenlijk over gaat. Ze verliezen zichzelf compleet en hierdoor moet de overheid als reactie paal en perk stellen.

WETSREGELS

Gelet op het wangedrag van sommige burgers vind ik het zeker geen slecht idee dat er een vuurwerkverbod van toepassing is, ondanks het verbod lijkt te zijn ingegeven door de behoefte om in tijden van corona de zorg te ontzien. Wat mij betreft hadden er jaren terug al strengere maatregelen en wetsregels gegolden, maar dan wel op een juiste grondslag, namelijk ter bescherming van mens en dier. Vuurwerkangst bij honden komt namelijk nog altijd veel voort uit negatieve ervaringen. Nog altijd zijn de wetsregels omtrent het welzijn van dieren nihil.

Daarnaast zal het de natuur ook meer sparen. Het afsteken van vuurwerk veroorzaakt jaarlijks veel ongelukken, geeft een enorme overlast en een berg aan afval en chemische stoffen, dat vrijkomt bij het afsteken van vuurwerk. Metingen hebben bovendien uitgewezen dat tijdens oud en nieuw  de concentraties fijn stof stijgen, hetgeen enorm slecht is voor onze gezondheid. Daarnaast belanden de vuurwerkresten vaak niet in de prullenbak, maar in de natuur en in het oppervlaktewater. Zo krijgen eendensoorten last van de resten die in het water belanden. Zware metalen (één van de resten) kunnen niet worden afgebroken via biologische processen en komen in de voedselketen terecht.

Al met al kan ik het vanuit deze overheidsvisie begrijpen dat er een grens wordt getrokken. Neemt niet weg dat ik echt wel kan begrijpen dat dit voor de vuurwerkliefhebbers niet leuk is wanneer de mogelijkheid tot het afsteken van vuurwerk wordt ingeperkt.. Ik was ooit ook een meisje wat er enorm naar uitkeek om na domino-day het ingekochte vuurwerk af te steken. Ik genoot er enorm van.

VUURWERK EN HONDEN

Wordt er door dit verbod minder tot geen vuurwerk meer afgestoken? Nee, want de echte ‘diehards’ zullen nu via andere (illegale) wegen alsnog vuurwerk in huis halen en afsteken. Aangezien politie agenten en BOA’s niet overal ter plaatsen kunnen zijn om te controleren en bij overtreding van het vuurwerkverbod, de pakkans dus gering is, gaat het afsteken ondanks het verbod gewoon door. Je spreekt over illegaal vuurwerk als het niet voldoet aan alle wettelijke eisen en over illegaal vuurwerk afsteken als dit op locaties en tijdstippen gebeurt die niet mogen. Het vuurwerk probleem met betrekking tot dieren is hiermee dus nog onverminderd actueel. Het is dus zaak voor hondeneigenaren om zelf extra maatregelen te nemen ter bescherming van de hond.

VUURWERKANGST TIPS

Er staan tal van adviezen op internet en bij deze deel ik mijn persoonlijke visie en ervaring hierop en geef ik mijn advies. Nu mijn volgers wel weten dat mijn methodiek zich volledig focust op samenwerking en dwang uitgesloten is, wil ik benadrukken dat je vooral je gevoel moet volgen. Iedere hond is een individu, dus maak ook echt keuzes op basis van de behoeftes van de hond.

TIPS HOND MET VUURWERKANGST

Een hond moet er iedere dag meerdere malen uit, maar je kunt je wel voorstellen dat een hond met vuurwerkangst totaal niet op deze rondes zit te wachten. Ik raad dan ook aan om deze dagen van overlast een omgeving op te zoeken waar je rustig met je hond kunt wandelen en waar zo min mogelijk mensen zijn. Je verkleint hier aanzienlijk de kans mee dat je groepjes hangjongeren tegen gaat komen die onvoorspelbaar in hun gedrag kunnen zijn. Dit betekent dus dat je waarschijnlijk de auto zult moeten pakken. Ik neem aan dat dit geen moeite is, aangezien je het beste wilt voor je hond. Is je hond bang in de auto? Dan sla je dit stuk natuurlijk over en zal je op gezette tijden naar buiten moeten.

BEWUST MAKEN

Tevens is deze periode ook een prima periode om jongeren eens aan te spreken, waarin je kunt aangeven dat je een bange hond hebt en of ze hiermee rekening mee zouden willen houden. Heb je een hele angstige hond, dan voer je dit gesprek zonder hun aanwezigheid. Niet alle kinderen krijgen vanuit huis mee welke werking vuurwerk op dieren heeft. Daarbij heb je binnen een groep altijd een leider en als je die aanspreekt doet de rest altijd wel in positieve zin mee. Let hierbij op dat je hen niet aanvallend of in Jip en Janneke taal aanspreekt. Benader hen als een volwaardige gesprekspartner. In mijn buurt wonen veel kinderen en jongeren en tot nu toe heb ik zonder problemen in de buurt kunnen rondlopen met mijn honden.

Ik wil hiermee niet zeggen dat ik situaties bewust op zoek, maar als ik geen optie heb sta ik meters voor aankomst bij de ‘brandhaard’ stil en vraag ik of ze even willen wachten. Uiteraard gebruik ik mijn voelsprieten en kijk ik ook echt wel of er genoeg ruimte is om uit te wijken indien nodig.

Ken je dus een groepje die altijd met vuurwerk knalt en levert dit spanning bij jou en dus ook extra bij je hond op? Pak het eens communicatief aan. Iedereen spiegelt ons in het leven en als je dat tactisch inzet, zal je veel voor elkaar krijgen.

EENMAAL HET VUURWERK AFGESTOKEN

Heb je een angstige hond, dan geldt er een simpele regel. Je verlaat het huis niet! Waarom niet? Wat heb jij nodig als je angstig bent? Juist, steun en veiligheid en dat zit hem niet alleen in de muren en het dak boven je hoofd. Honden die bang zijn hebben jouw persoonlijke aanwezigheid en rust nodig. Daarbij kan een hond in paniek raken en is hij in staat om intens te reageren. Je wilt het niet op je geweten hebben dat hij dusdanig schrikt, dat hij zichzelf verwond of het aan zijn hart krijgt. Onderschat dit niet! Heb je een feestje? Leuk, maar realiseer je dat een hond meenemen echt niet de oplossing is. Je haalt hetgeen hij dan nog heeft weg, zijn vertrouwde omgeving.

JE HOND STEUNEN

Mijn jongste hond (Vida van 8 jaar) is sinds 3 jaar gestresst rond oud en nieuw. Ze gaat hijgen (één van de zoveel lichamelijke stresssignalen) en weet zich niet altijd een houding te geven. Aangezien ik honden goed kan observeren en hun gedrag kan aflezen, heb ik bij haar opgemerkt dat ze er gebaat bij is deze momenten bij mij op de bank te komen, onder een dekentje en dicht tegen mijn lichaam aan. Hierin vindt mijn hond de ruimte en vrijheid om te gaan en staan waar ze wil. Daarnaast is ze gedurende avond dan het liefst in mijn buurt. Normaliter krijgt ze niet de ruimte om alsmaar achter mij aan te lopen, maar op deze dag wel, omdat ze duidelijk laat blijken dat ze mij nodig heeft in haar stressvolle gemoedstoestand.

Als ze in mijn aanwezigheid is pamper ik haar verder niet. Ik ga haar angst niet bevestigen. Sterker nog, ik ontkracht het eerder dan dat ik er emotioneel gehoor aan geef. Ik zeg ook niet dat ik een hond met vuurwerkangst heb, want ik wil niets verankeren. Dit gaat er juist voor zorgen dat je daar naar gaat handelen. Ze krijgt affectie vanuit rust. Als ik dat niet zou doen krijg je de situatie van “de lamme leidt de blinde”.

Met andere woorden, waak ervoor dat jezelf op iedere knal paniekerig gaat reageren. Daar heeft je hond niets aan, die heeft jou als terugvalsbasis nodig. Mijn oudste hond Rayo (bijna 11 jaar) daarentegen is een hele dappere hond. Hij staat liever buiten naar het vuurwerk te kijken en valt ook altijd het eerst in slaap van de twee. Hij taalt er niet om. Rayo hoef ik dus nergens extra in te begeleiden.

AANPASSINGEN IN HUIS

Het is sterk aan te raden om de ramen en deuren te sluiten en de gordijnen (raambekleding) te sluiten. Hoe minder geluid en lichtflitsen hoe beter. Daarnaast kun je een muziekje aanzetten, zodat het het geluid wat dempt, maar niet te hard, want dat is ook niet relaxed voor een hond. Ga er niet aan voorbij dat ze al vele malen beter dan mensen horen.

Een doffe knal kan voor hen al een harde knal zijn. Realiseer je goed dat de geur van vuurwerk (het kruit) ook al genoeg kan zijn voor je hond om in de stress te geraken. Ik wil hier niet mee zeggen dat heel je huis nu naar versie oliebollen moet laten ruiken, maar het vermijden van kruitdampen is aan te bevelen. Een hond met vuurwerkangst staat op dat moment nu eenmaal ‘aan’ en heb daar ook begrip voor. Ze zijn niet voor hun lol zo bang.

SPELEN MET JE HOND

Honden die niet al te hoog in hun angst zitten kun je nog prima in een spelmodus krijgen. Je kunt ook wat snoepjes weggooien en trucjes doen. Al dit natuurlijk om de mindset van je hond in de werkmodus te zetten. Moet je hond op dieet letten, dan zijn gedroogde stukjes vis of schijfjes komkommer aan te raden.

MEDICATIE TIJDENS VUURWERK

Ik ben absoluut geen voorstander van het geven van medicatie aan honden. In het verleden heb ik veel met Rayo en Vida gevlogen. Rayo heeft zo’n 10 vluchten gehad en Vida vier. Van Milaan tot aan Oostenrijk en dit is pas gestopt toen ik een gestresste Rayo zag bij de laatste landing. Laat ik voorop stellen dat vliegen met je hond niet is weggelegd voor iedere hond. We vragen als mensen ontzettend veel van dieren en zijn gemakkelijk in staat grenzen te overschrijden. Onacceptabel! Wat ben ik blij dat er luchtvaartmaatschappijen zijn die medicatie (als kalmeringsmiddelen) niet adviseren of verplicht stellen. Zo staat er op de website van KLM (waar ik meermaals mee heb gevlogen) het volgende:

Vliegen-met-je-hond-KLM-kalmeringsmiddelen-life-coach-leidy-

Hier heb ik mij onder andere door laten leiden bij de beslissing om voor een bepaalde luchtvaartmaatschappij te kiezen en heeft gemaakt dat ik altijd goed heb kunnen zien hoe Rayo de vlucht heeft ervaren. Wat men al snel denkt is dat medicatie de oplossing is, maar laat ik even wat feiten op een rij zetten. Deze middelen verlagen de bloeddruk en lichaamstemperatuur van de hond, wat weer zorgt voor gezondheidsrisico’s voor de hond. Er is ook meer kans op ademhalingsproblemen als je hond verdoofd is en bovendien zie jij als eigenaar totaal niet wat er in de binnenwereld van je hond omgaat. Dat hij rust uitstraalt wilt niet zeggen dat hij ook daadwerkelijk rustig is.

Ikzelf heb vroeger ook medicatie moeten slikken en het was een puinhoop in mezelf, maar hee, Leidy was rustig, dus het zou wel goed met haar gaan. Een pragmatische denkfout. Al met al kan ik medicatie niet aanraden en indien de noodzaak wel bestaat, dan raad ik aan om natuurlijke geneesmiddelen te gebruiken. Dit traject kun je aangaan middels een homeopaat of een holistische dierenarts.

Kan je dus alleen vliegen met je hond wanneer de dierenarts adviseert kalmeringstabletten te geven die vaak onderdrukkend werken, dan is deze dierenarts als niet meer serieus te nemen. Veelal adviseren dierenartsen in tweede instantie om natuurlijke geneesmiddelen te gebruiken of om simpelweg er niet mee te gaan vliegen. Doorvragen is dus het devies.

VUURWERK CD-ROM

Vuurwerk CD-rom’s gaan als broodjes over de toonbank, maar wat een grap. Zoals ik al eerder schreef is een hond met vuurwerkangst niet alleen bang voor de knal, maar is de angst van de hond veelal aan de geur en andere prikkels gekoppeld in de werkelijkheid. Je hond gedwongen naar harde knal fragmenten laten luisteren vind ik een onprettig idee. Het is de bedoeling met zo’n CD-rom dat je het geluid langzaam opbouwt totdat je hond eraan went.

Echter zijn honden niet dom en weten ze al snel dat het om een geluidsfragment gaat en niet om een echte knal van buitenaf. De kans is groot dat je hond buiten alsnog gaat reageren en de ‘training’ geen enkel effect heeft. In het geval de eigenaar zelf  gespannen is heeft de hond niet enkel te dealen met zijn eigen blokkades, maar ook nog eens dat van de eigenaar te verwerken. Je kunt je hond prima trainen op harde geluiden (geen vuurwerk!), maar dan wel met echte situaties. Een hond met vuurwerkangst heeft meer dan zo’n geluidsfragment nodig.

HONDENCOACHING

Ik als hondencoach richt mij tot de eigenaar ook als een hond vuurwerkangst heeft. Ik leer eigenaren zo ongedwongen mogelijk met hun hond aan de riem te lopen. Klik na het lezen van dit artikel op deze link en dan zie je hoe ik dus werk. Je leert door mijn coaching, middels de Leidy-methode, hoe je met je hond op dat moment kunt omgaan, door naar je eigen opstelling te kijken. Gezien je specifiek met een hond woont die vuurwerkangst heeft, die te maken heeft met supranormaal gedrag, zul je dus als een rots moeten staan. Dit gedrag zit diepgeworteld in het systeem van de hond en vaak versterkt de reactie van de eigenaar deze angst nog eens. Niet fysiek, maar mentaal. Dat is wat ik mensen dag in dag uit leer en bewust van maak. 

WERKEN MET ANGSTIGE HONDEN

Ik heb al meerdere hondeneigenaren met honden gecoacht die een hond met vuurwerkangst hebben. Zie hieronder een reactie van een gecoachte waar ik zo’n vier weken terug aan huis was voor een privé balanssessie. De casus was dat haar hond extreem blafte bij het ontvangen van bezoek en heel angstig was bij het horen van vuurwerk knallen. Ik heb geen moment tijdens de coaching specifiek gewerkt aan de vuurwerkangst van de hond, maar wel aan haar reactie en begeleiding op deze momenten en daar plukt ze nu de vruchten van.

Tevens had ze geïnvesteerd in een nieuwe Life coach Leidy halsband. Deze halsband gaf haar volledig het vertrouwen dat hij dus niet meer uit de halsband kon schieten, hetgeen ze voorheen dus al heeft ervaren en dit zorgde voor hele enge situaties. Vaak wordt door honden adoptie stichtingen geadviseerd de honden te laten wandelen met een tuigje, met de gedachte dat ze dan minder snel ontsnappen. Deze eigenaresse had echt al van alles geprobeerd en heeft nu voldoende aan de Life coach Leidy halsband.

Vuurwerkangst-hulp-life-coach-leidy-

Al met al zijn er heel wat opties en als je in praktijk aan de slag wil. Heb je een hond met vuurwerkangst? Schakel mij dan specifiek bij een hond met vuurwerkangst niet pas in rond de herfstmaanden, maar pak dit bijtijds aan. Hetzelfde geldt wanneer je een uitvallende en trekkende hond hebt die wellicht ook nog eens geen bezoek in rust kan ontvangen. Als eigenaar dien je er optimaal voor je hond te zijn. Je zult dus ook hulp moeten inschakelen als je vastloopt. Je hond kan jou dat niet vragen, dus neem zijn gedragingen serieus en handel er naar!

Ben je klaar voor de confrontatie en kan je wel wat hulp gebruiken? Mail mij dan gerust via info@lifeocachleidy.nl en dan verbinden we snel.

Geef een reactie