Nieuws

VOOROORDELEN OVER HONDENEIGENAREN

Beginnende-hondeneigenaar-vooroordelen

Beginnende hondeneigenaren ervaren extra last van de vooroordelen van derden. Als beginnende hondeneigenaar heb je de beste intentie om je hond tot een fijne en stabiele hond op te voeden. Alleen is het net als bij ouderschap zo dat je niet op voorhand een gebruiksaanwijzing, zoals bij een product, krijgt hoe het allemaal in zijn werk gaat.  Gaande weg leer je dus en doe je ervaring op. Je maakt een reis en deze reis gaat niet zonder hordes. Alleen zo’n reis kan veelal beïnvloed door derden om je heen. Hierbij een post van een hondeneigenaresse die hierdoor ontzettend aan zichzelf ging twijfelen en laat dat nou hetgeen zijn wat een hond niet kan gebruiken. Ik hoop dat dit stuk een ieder aan het denken zet. Veroordeel iemand niet slechts op hetgeen je ziet tussen hond en eigenaar.  Het weerspiegelt eigenlijk heel mooi wat er in de binnenwereld van een hondeneigenaar omgaat. Dit is een kwetsbaar stuk. Wat is de eerste gedachte wanneer je deze hond ziet? Maar vooral ben ik benieuwd, wat zegt dit oordeel over jou?

Maak kennis met deze prachtige reus van 9 maanden en zijn bazin Jolene.

Vandaag had ik weer zes mooie hondeneigenaren ontmoet tijdens het groepsconsult die een bewuste eigenaar voor hun hond willen worden en zijn. De groep was mega divers en de persoonlijke levensverhalen en de reis met hun hond (spiegel) waren weer raak!

HOOR EN WEDERHOOR

Zo ook het verhaal van Jolene die onder de beginnende hondeneigenaren valt. Hoe denk je dat het is voor een eigenaresse die alles op alles zet om haar hond zo goed als mogelijk op te voeden, maar dagelijks te maken krijgt met de vooroordelen van derden? Jolene heeft hier veel last van, wetende dat haar hond een hele blije ei is die in ontwikkeling is en nog vrij van incidenten is. Mensen met een oordeel zullen wellicht nu wel denken; wacht maar tot die ouder is. Nee! Daar wachten we niet op. Jolene wil voorkomen dat ze uit de bocht vliegt met haar hond en heeft het trekken aan de riem heel serieus opgepakt. Weer een ander kan denken; wat moet zo’n meisje met zo’n grote hond? Nee! Ook een meisje (jonge vrouw) van 20 jaar heeft recht op een trouwe viervoeter en dat mag ieder ras zijn.

LUISTER NAAR ELKAAR

Ieder oordeel wat iemand je meegeeft zegt heel veel over de persoon zelf! Het was dus ontzettend mooi dat twee deelnemers de confrontatie (de verbinding vanuit gelijkwaardigheid) met Jolene aangingen en er een hoor en wederhoor gesprek tot stand kwam. De ene deelnemer zei: ‘In alle eerlijkheid loop ik om voor honden als die van jou en weet je wat, dat is niet omdat jouw hond agressief is, maar omdat mijn hond uit zijn stekker kan gaan.”

Een andere deelnemer zei: “Ik zou niet omlopen omdat ik jouw hond niet vertrouw, maar omdat ikzelf een angstig type ben en dit projecteer ik op honden als die van jou. Ik weet dat het niet eerlijk is dat ik honden als die van jou over één kam scheer. Echter ben ik heel blij te horen wat deze oordelen met jou doen. Ik zal leren meer sympathie op te brengen en eerlijk communiceren, zodat een ander niet aan zichzelf zal twijfelen en last krijgt van mijn angst en oordeel.”

VERBINDEN

Wauw, wauw, wauw! Dit was wat Jolene precies nodig had. Steun, begrip en het verhaal van de eigenaren die oordelen al dan niet zulks gedrag vertonen. Jolene werd tijdens het groepsconsult niet gezien als de eigenaresse met een gevaarlijke hond, maar werd gezien als de eigenaresse met een hond. Alleen moest ze leren de valse overtuiging en het mensen willen overtuigen dat haar hond echt wel leuk is kenteren.

Mijn antwoord: “Jij weet dat je hond leuk is en iedere like die je erbij krijgt is extra mooi meegenomen, maar daar ben jij niet van afhankelijk.” Jolene was geraakt en kreeg een hele andere kijk op de situatie. Hoe? Doordat iedereen zonder oordeel met haar het gesprek aanging, haar aanhoorde en ruimte gaf haar verhaal te doen.

Lieve mensen, laten we minder oordelen en eens echt contact en verbinding maken. Iedereen behoort tot de beginnende hondeneigenaren en doet zijn best. Een eigenaar is meer dan een eigenaar met een hond. Er zit een persoon achter die net als een ieder voelt en zijn best doet. Empathie maakt de wereld en stuk mooier!

Loop je vast met je hond? Contacteer mij gerust.

Geef een reactie