Nieuws

VEILIG WERKEN MET HONDEN

Veilig-werken-met-honden-life-coach-leidy-zijlstra

Veilig werken met honden, iets waar ik ieder persoon die specifiek met met dieren werkt graag extra bewust van wil maken.

In dit artikel wil ik graag meer over mijn uitrusting met jullie delen.

VEILIG WERKEN

Wat ik van zeer belang acht binnen mijn vak, is dat ik als hondencoach altijd goed voorbereid ben en zo de hondeneigenaren die ik coach de veiligheid kan bieden die nodig is tijdens mijn werk. Ik ben dan altijd wat verbaasd wanneer er mensen zijn die niets op zak hebben wanneer ze met honden werken om in te kunnen grijpen wanneer nodig. Wellicht dat ik met deze post andere aan het denken zet. Veilig werken met honden is geen keuze, maar eerder een noodzaak om iedereen extra veiligheid te waarborgen waar kan.

Door mijn zichtbaarheid en de privé balanssessie video’s die ik plaats, zien hondeneigenaren dat het anders kan. De meeste hebben al veel trainingen toegepast, maar die zijn veelal gericht op het gedrag van de hond. Hier onderscheid ik mij volledig in, want ik coach de eigenaar achter de hond en wend mij dus volledig tot de eigenaar. Ik tref veelal hondeneigenaren met een grote disbalans aan, waarvan de hond inmiddels intens spiegelt. Hoe langer de disbalans doorwoekert, des te intenser de spiegel en hoe groter de discrepantie bij de eigenaar zelf wordt. Schakel dus bijtijds hulp in! Een discrepantie houd in dat twee dingen niet overeenstemmen. In deze gaat het om het hoofd en het hart (gevoelswereld) wat in conflict raakt bij de eigenaar.

BIJTINCIDENTEN OPLOSSEN VERGT MEER DAN RUST

Gaande jaren heb ik steeds meer voorzorgsmaatregelen genomen en kritische vragen aan mezelf gesteld en mijn sessies onder de loep genomen. De hoofdvraag: Wat als de hond van de gecoachte een andere hond bijt of wat als de figuranthond bijt? Ik ben de laatste die een hond zou willen trappen en achterlijk gaat staan schreeuwen. Hoe agressiever de energie van de mens, hoe groter de escalatie. Ik ben een persoon die heel goed repressief kan optreden en de rust kan bewaren in gevaarlijke situaties. Ik wilde niet voor niets de opleiding tot politieagent aangaan. Enfin, mijn sessies gaan altijd super fijn en veilig, omdat het voor iedereen duidelijk is en indien nodig een hond gemuilkorfd moet worden. Daarnaast maak ik goede risico-analyses. Alleen neem ik het nooit vanzelfsprekend. Een incident zit vaak in een klein hoekje en een onverwachts moment.

In deze video zie je mijn werkuitrusting. Lees verder om meer te lezen over mijn weloverwogen gekozen uitrusting.

WERK UITRUSTING

• Leren legerkisten met stalen neuzen: Het zijn laarzen die zowel bij warme temperaturen als bij frisse temperaturen gedragen kunnen worden en mij genoeg ventilatie bieden. De stalen neuzen, omdat wanneer je een hond in het proces van 10 naar 0 wilt krijgen een hond gerust op je tenen kan staan. Die voel je vooral bij grote honden en ik wil geen nagel voelen of pijn ervaren. Door de stalen neuzen voel ik dit niet. Ook al doet het zich zelden voor, ik wil het liever voor zijn.

• Indien zich een bijtincident voordoet, dan ben ik degene waar de eigenaren volledig op moeten kunnen rekenen. Ik ben sterk, snel en nooit bang. Ook niet als een hond zich tegen mij zou keren. Ik weet niet beter dan vanuit rust te handelen. Echter is alleen rustig zijn niet voldoende. Ik dien de kaken van een hond los te kunnen maken en dat doe ik met de breakstick. De leren handschoenen bieden mij wat meer veiligheid voor mijn handen. Ik heb nog geen gebruik van deze combinatie hoeven maken, maar als het nodig is deins ik niet terug.

• Alle video’s film en edit ikzelf. Echter heb ik het als zeer storend ervaren om alles met mijn mobiel en de externe stabilisator te filmen. Ik heb teveel in handen en het leidt ook wat af. Door de GoPro Hero 8 bodycam aan te zetten zal geen moment gemist worden en kan ik ongestoord mijn werk doen. Ik heb een extra batterij en een beschermhoes gaat om wanneer ik weet dat ik binnen moet komen bij zeer territoriale honden of overenthousiaste honden die hoog opspringen.

Kortom, ik voel mij heel veilig en fijn tijdens mijn werk. Voorkomen is altijd beter dan genezen en ik wil dat de gecoachte op alle fronten op mij kan rekenen. veilig werken met honden

Geef een reactie