Berichten

KINDEREN EN HONDEN

Honden-en-kinderen-life-coach-leidy-zijlstra-

Als ouder heb je een enorme verantwoordelijke en een bijzonder taak, namelijk het opvoeden van je kind. Het is de taak van de ouder om het kind te leren wat normen en waarden zijn en respect te hebben voor alles wat ademt en leeft. Als ouder kan je jezelf goed tegenkomen, want ook kinderen spiegelen je tot op het bot. Zo zijn veel ouders geneigd om vanuit hun eigen ervaring en vanuit hun eigen angst het kind te behoeden voor bepaalde keuzes. Interessant, want iets in jou wordt getriggerd. Kinderen en honden zijn hele goede goede spiegels van je eigen binnenwereld. Dit kan positief of negatief zijn, maar zal altijd positief uitpakken als je bereid bent hier wat mee te gaan doen. Kom je hier niet uit, dan is het raadzaam iemand in te schakelen. Ouders doen dit dus ook en zo ga ik een tijdje met gezinnen mee op reis. Ook heb je ouders die hier minder tegenaanlopen en met zo’n ouder had ik laatst te maken.

Vanmorgen liep ik lekker met mijn kanjers buiten.

Ik zag weinig honden totdat ik in de verte een man met twee kleine kindjes zag. Eenmaal doorgelopen richting hun kant op, zag ik dat het jongste kindje (ik vermoed een jaar of 5-6) met een Golden Retriever liep. Super lief gezicht natuurlijk. Kinderen en honden zorgen altijd voor een glimlach op mijn gezicht.  Ik zag dat ze met een gadgetriem liepen, dat zijn riemen die zich 8 meter kunnen uitschuiven. Als je een disbalans hebt raad ik ze ten zeerste af.  Als je wel relaxed met je hond kunt wandelen kan het de hond in rust meer ruimte bieden.

Mijn roedel had ik een lange riem gegeven. Ik maak ze alleen wat korter als ik zie dat de andere hond intens is of ik spanning bij de eigenaar bemerk. Zo weet ik dat ik extra goed met ze in verbinding kan blijven.

Deze keer liet ik de riemen lang en we passeerde het jongetje al wandelend met zijn hond. Mijn honden lopen ondanks de lange riem dan fijn naast mij.

IK WILDE WAT DELEN

Drie stappen verder stopte ik, draaide ik mij om en zei ik: “Hey! Bedankt voor het vertrouwen man. Mening mens zou de hond van zijn kind overnemen en zich omdraaien bij het zien van twee Amerikaanse Staffords. Jij leert je kind gewoon dat die de riem moet innemen, even wat ruimte moet maken en moet doorlopen. Ik wil je daarvoor bedanken en super dat je je kinderen op deze wijze leert wandelen.” De man bloeide op en bedankte mij!

Met andere woorden, energetisch stemde we onbewust al dan niet bewust met elkaar af. Het was namelijk een wisselwerking. De vader zag dat ik relaxed kwam aanlopen met mijn honden, gaf in rust zijn kindje de juiste instructies (wat mij ook vertrouwen in hem gaf) en hierdoor bleef iedereen relaxed.

Ik vond dit zo’n mooie ervaring! Het liet mij weer goed blijken hoe belangrijk mijn opstelling en houding is wanneer ik honden passeer. Ik had gewacht met doorlopen als ik had gezien dat de hond te sterk was voor het kindje of er enige andere onrust was geconstateerd. Echter hoefde dat in deze niet.

Mijn boodschap; Projecteer je eigen angsten niet op je kind, leer ze bewust wandelen, houdt rekening met elkaar en geef elkaar eens een compliment! We zijn in de hondenwereld maar wat “goed” geworden in het elkaar afkraken. Alleen met liefde en positiviteit maken we deze wereld een stuk mooier!

Kinderen en honden, het kan een prachtige combinatie zijn, maar dan moet je als ouder wel weten hoe dit te begeleiden. Wil je jouw kind goed verbinden met de hond? Weten waar je als ouder zelf op moet letten en het beste kunt doen? Ik kom het je graag leren. Voor meer informatie, stuur mij gerust een e-mail.

Geef een reactie