Nieuws

HOE SPIEGELEN HONDEN?

Hoe-spiegelen-honden-life-coach-leidy-zijlstra-
VOELT MIJN HOND MIJ DAN ECHT AAN?

Hoe spiegelen honden is een veel gestelde vraag. Om te begrijpen hoe dieren ons kunnen aanvoelen en dus kunnen spiegelen, moet je eerst begrijpen dat een dier leeft vanuit zijn instinct. Het is een aangeboren ‘radar’ die doorgeeft of iets veilig of onveilig is. Bij mensen hoor je weleens de tekst ‘Volg je intuïtie.’ Ook wij mensen hebben die radar, alleen zetten veel mensen deze niet in of hebben ze verleerd deze te gebruiken. Waarom? Mensen zijn hersenwezens (ratio) en dieren zijn gevoelswezens. Mensen denken dus eerder eerst na alvorens ze gaan voelen en naar hun innerlijke kompas (instinct) gaan.

INSTINCT 

Hoe komt dit? De mens heeft zich inmiddels zo ontwikkeld dat men veelal liever in luxe en comfort wil leven. Een huis biedt een ieder comfort en alles daarbuiten kan al snel als oncomfortabel worden ervaren. Doordat we liever voor comfort gaan, raakt ons menselijke instinct onderontwikkeld en hoeft het niet meer, zoals eeuwen terug, te werken voor en met je. Heel jammer, want juist wanneer je je instinct ontwikkelt, voedt en dus aandacht geeft, zal je ervaren hoe fijn het is dit kompas te volgen.

Het volgen van het instinct is voor dieren de manier om te kunnen overleven in de natuur. In dit overlevingspakketje zit standaard de radar voor het herkennen van stresshormoon adrenaline. Ze zeggen het niet voor niets, een dier is een geboren jager. Door een dier (vijand) op te jagen, kunnen ze die heel gestresst krijgen. Een dier dat gestrest raakt gaat shiften in zijn hormoonstelsel. Zijn geur wordt sterker, het bloed wordt warmer en zijn alertheid stijgt. Dit maakt dat de jager (die de aanval inzet) zijn prooi (die vlucht) heel goed kan detecteren. Er komt een zogeheten zwakke energie vrij en deze energie pikken dieren zelfs op bij mensen. Ze voelen dus dat een eigenaar gestresst raakt en onzeker word.

EEN DIER RED ZICH ALTIJD

Recent heb ik een waanzinnig indrukwekkende documentaire bekeken over de ‘Amerikaanse zeearend’. De documentaire liet goed zien hoe slim en gevoelig deze dieren zijn. Zo kunnen zij ongekende hoogtes bereiken door slechts de warme luchtstroom, wat thermiek genoemd wordt, te volgen. Ze kunnen hierdoor wel 500.000m2 afleggen, omdat ze door mee te gaan met die luchtstroming geen energie verspillen en puur mee kunnen liften op deze natuurlijke stroming. Ze hoeven hun vleugels namelijk alleen maar uit te spreiden. Ik ben helemaal weg van dit soort leerzame documentaires, ze bevestigen mij dat wat ik hieruit vertaal naar mijn coaching ‘natuurlijk’ goed is voor de honden.

Honden hebben vele malen scherpere zintuigen dan wij mensen. Zintuigen die sterk genoeg zijn om wederom in de natuur te kunnen overleven. Ze voelen horen en ruiken vele malen beter dan wij mensen. Een blinde hond kan in de mensenwereld nog altijd prima functioneren, want zijn gehoor, geur en voelsprieten maken dat hij in staat is te kunnen leven. Hij hoeft immers daarnaast niet voor voedsel te jagen.

Honden als huisdier gehouden zijn inmiddels afhankelijk van de mens, maar -net als bij de mens- bezitten ze nog steeds hun instinct, dat ze niet ontnomen kon worden. De radar om aan te voelen of er gevaar dreigt te ontstaan en of er lage (=negatieve) trillingen vrij komen. Dit is het fundament van het antwoord van de vraag ‘Hoe spiegelen honden?’

DE TAAL VAN EEN HOND

Honden kunnen mensen daarom heel goed aanvoelen. In feite kunnen wij als mensen dezelfde taal spreken als dieren. Dieren doen alles op energetische trillingen, gevoel en gehoor. Als je deze taal begrijpt kun je samenwerken met je hond. Niet in woorden, maar middels energetische trillingen en je lichaamstaal. Het is dus belangrijk om dicht bij je eigen gevoel te staan. Als je dat kunt dan zal de vraag ‘Hoe spiegelen honden’ direct begrijpen, omdat je het gedrag van de hond kunt koppelen aan je binnenwereld.

ONS BREIN

Je hoort veel mensen zeggen; “Het lijkt alsof mijn hond mij hoort.” Laat ik deze eens uitleggen. Het gaat niet om jouw gedachte, maar het gevoel dat vrij komt door de gedachte. Dat kan zorgen voor de blokkades. Mijn slogan: “Ik help je tijdens de reis van je hoofd naar je hart (je gevoelswereld)” is niet zomaar. Alles wat wij denken kan fijne of slechte gevoelens oproepen. Een heel sterk en pakkend voorbeeld, is dat toen ik heel depressief en suïcidaal was, ik onder medicatie leefde en een flinke dosis “pijnstillers” tot mij heb genomen. Zelfs in mijn herstel, maar zeker daarna, kon ik deze pijnstillers niet meer zien en proeven. Ik werd er per direct misselijk van en had dus een hele vervelende associatie met deze pillen gemaakt.

Nu neem ik sowieso geen pijnstillers meer, want ik voel liever en luister naar mijn lichamelijke signalen, dan dat ik mijn gevoel verdoof. Het opgelopen trauma is inmiddels op de achtergrond geraakt doordat het is geheeld. Wat zegt mij dit? Ons brein slaat alles op, dus ook de gedachte en de gevoelens die in een bepaalde associatie zijn gemaakt komen weer vrij. Tijdens mijn privé balanssessies en de groepsconsulten leer ik je anders denken en door de tools ga je andere gevoelens koppelen en associaties verbreken. Je re-programmeert je brein en gevoelswereld.

HOE SPIEGELEN HONDEN

De dame op de foto naast mij is één van de vele honden die ik heb ontmoet en ze hoort echt tot de top 3 van honden die tot ongekend niveau spiegelt. Via deze video kun je zien hoe het eruit ziet. Wanneer Pip een zwakke energie voelt (stresshormonen) hapt ze in de riem, hap jij terug, wordt ze nog feller en sta je tegenover haar. Zegt dit wat over het ras? NEE! Het zegt wat over Pip haar spiegel en hoe ze zichtbaar maakt wat zij voelt, omdat Pip begrepen wil worden. Voelt jouw energie goed aan bij Pip? Dan kruipt ze heel onderdanig naar je toe en gaat ze voor je liggen of is ze door het dollen heen. Heb je een gespannen en agressieve energie? Dan zal ze zichzelf verdedigen en bijten als het nodig zou zijn. Zegt dit wat over het ras? NEE! Het zegt wat over Pip haar instinct. Als je de spiegel van je hond begrijpt, niet projecteert, maar leert kan je een echt team vormen met je hond.

Ik hoop dat dit inzicht een ieder laat inzien dat honden (dieren) je onwijs veel te leren hebben. Tegenwoordig koppelt men het gedrag van de hond aan een label, maar ikzelf koppel het aan het instinct van de hond. Het is een gegeven dat dit problemen kan veroorzaken in de mensenwereld en daarom is het van groot belang te weten wie jij met je hond bent. Honden staan mega dicht bij hun gevoel (instinct) en dat is wat wij mensen ook veel meer zouden moeten doen. Het houdt je uit de problemen, zorgt voor een hechte binding met jezelf en hond en laat je voelen als nooit tevoren!

• Ken je iemand die je meer inzicht wilt geven? Deel dan gerust dit artikel ‘Hoe spiegelen honden?’

Geef een reactie