Nieuws

HONDENVERKEER

Als er iets in de hondenwereld zich te wensen overlaat, dan is dat het hondenverkeer. Als ik over het hondenverkeer spreek, dan heb ik het over de onzichtbare stoplichten, haaientanden, een rem en zebrapaden. Plus wat empathie, begrip en inlevingsvermogen. Het leest ideaal, maar is nog lang niet voor veel realiteit. Alleen jij, die dit leest, kan er wel zijn eigen realiteit van maken.

Vanmiddag was ik lekker een uurtje aan het wandelen met mijn roedel. Ineens zie ik in de verte bekenden uit mijn buurt. Een vriendelijk stel waarvan een joekel van een rotweiller en een Stafford.

Ik ga nu even het hondenverkeer tussen het stel en ikzelf uitleggen, zodat je nog beter begrijpt wat ik met de spelregels van het hondenverkeer bedoel.

Ik wandel op het fietspad altijd aan de binnenkant en mijn roedel aan de buitenkant. We weten van elkaar dat onze honden, zoals zo vele, bij spanningen kunnen uitvallen. Ik ga bewust op het rustige fietspad in het midden lopen, zodat ze me zien. Ze hebben me gezien en gaan zelf achter elkaar lopen en lopen naar een parkeerterrein. Ik ga ook weer naar de andere kant toe. Het stemt me gerust wat ze laten zien, want ze hadden ook voor de weg van de minste weerstand kunnen kiezen. Ik zie dus dat ze met zekerheid ons kant oplopen en dit was ook in het gedrag van hun roedel terug te zien.

Ze gaan het parkeerterrein op en ik blijf ook dicht bij mezelf. Ik denk dat we zo’n 6 meter van elkaar vandaan waren. De honden hadden elkaar duidelijk al gezien en geroken, maar gaven niets om elkaar.

Halverwege steek ik mijn duim op en zeg ik tegen ze: “Fijn samenwerken!”. Ze riepen wat na en we deelde positieve energie naar elkaar uit. Alle honden bleven door ons handelen in balans en er was niets aan de hand.

Wat maakte deze situatie fijn? We hielden rekening met elkaar en paste non verbale communicatie toe. Verder droegen we zorg voor ons eigen gedrag en zo ook die van de honden.

Wat zou het toch fijn zijn als mede hondeneigenaren meer rekening met elkaar houden. Een paar simpele regels die veel escalaties kunnen voorkomen

1. Zie jij een hond aankomen lopen en zie je dat de eigenaar het moeilijk heeft, creëer dan wat extra ruimte en loop gewoon door
2. Zie je dat een hond rustig komt aanlopen en jouw hond ervaart dingen snel als spannend? Geef je hond even extra veiligheid en rust en stap even uit de situatie. Zo wordt je hond geen last voor een ander
3. Vraagt en eigenaar of je je hond even wil aanlijnen, wat let je? Je mag blij zijn dat de eigenaar dit doorspeelt, want het kan zomaar eens voorkomen dat die hond je hond aanvalt. Af doen met “Voed je hond dan maar op” is veel te gemakkelijk. Wellicht traint die eigenaar zichzelf en wilt die geen confrontatie meer uit de weg gaan
4. Stop met je opmerking ‘Maar die van mij doet niets.’ Zie regel 3.
5. Houdt je mond tegen elkaar dicht als je niets zinnigs te zeggen hebt. Een welgemeend advies, vanuit rust, zorgt dat de eigenaar zich niet nog slechter gaat voelen en wellicht hulp zal gaan zoeken.
6. Ervaar jezelf strijd aan de riem draag extra zorg en muilkorf je hond en zoek hulp!

Maak het elkaar niet moeilijk. Slechts 6 simpele regels die ervoor zorgen dat er minder escalaties ontstaan. Ego aan de kant en het welzijn van de honden voorop.

Geef een reactie