Berichten, Nieuws

Hondentrends 2017- Leidy Zijlstra verteld RADIO 1 BNNVARA

Leidy Zijlstra

Van de week ben ik voor de 2de keer geïnterviewd door Radio 1 BNNVARA. Het onderwerp ging over de hondentrends van het jaar 2017. Wat ik al snel benoemde was het woordje antropomorfisme wat het vermenselijken van de hond betekent.

We vinden onze hond ‘brutaal’, noemen het weer (waar we tot op zeker geen invloed hebben) ‘stom’ en zeggen tegen een auto die niet wilt starten ‘kom op, jongen’. Ook de reclamewereld is niet vies van antropomorfismen. Zo heeft Mona iedere keer bij een nieuwe seizoenstoetje een reclame met de slogan ‘Mona, daar word je blij van’. Marketeers kennen menselijke emoties toe aan producten. Hetzelfde psychologische effect treedt op wanneer je bijv. de gemoedstoestand van een persoon herkent en deze ook op dieren toepast. Dit ontwikkel je door cognitie. Dat is een breed begrip dat gebruikt wordt voor het vermogen om dingen te leren kennen. Zoals het waarnemen, redeneren en het geheugen. Zo zijn varkentjes en koeien op een verjaardagkaartje die zittend lachen en een feestmutsje op hebben, niet meer ongewoon.

Inmiddels zijn we zover dat we dieren heel erg naar onze eigen hand kunnen zetten. We leren ze commando’s en kunnen door onze lichaamstaal zelfs de commando’s achterwegen laten om ze het te laten uitvoeren. Het zijn ontzettende trouwe kameraden, die ook echt een taak hebben. Van hulphonden, tot speur- en politiehonden. Echter, we hebben er allemaal wel een handje van om verschillende gelaatstrekken met een bepaalde emotie van het dier te interpreteren. Hoe vaak ik wel niet verneem ”Mijn hond is enthousiast en blij als hij een andere hond ziet”, terwijl de aalstreep op de rug recht overeind staat en het getongel niet te missen zijn. Dat zijn geen tekenen van een ontspannen hond die fijn in zijn vel zit, maar van een hond die opgefokt, onzeker en op zijn hoede is.

Hetzelfde geldt voor de voeding van een hond. We willen allemaal het beste voor onze hond, maar het afgelopen jaar is de trend ontstaan om veganisme in de hondenwereld te introduceren. Honden zouden namelijk beter af zijn met gebalanceerd veganistisch eetpatroon. Dit is echter naar mijn mening onnatuurlijk en op de lange termijn zelfs schadelijk voor de gezondheid van de hond. Hallo, zullen we even terug gaan naar de basis van de hond, dat is vlees! Doordat wij als mensen een overvloed aan eten hebben, is de ontwikkeling ontstaan dat een hond daarin mee moet gaan. Los van de voeding kan ik ook nog in gaan op hondenkleding, sieraden etc. maar mijn boodschap; Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg! Al onze trouwe kanjers redden deze kerst ook makkelijk zonder hondenwijn en mocht je toch wat extra’s willen doen kan een kommetje karnemelk geen kwaad. Zo nuchter als ik ben hou het verder bij een fijne ontspannen wandeling aan de riem of los en een knuffelsessie. Qua voedsel kan je eens een stukje komkommer of een appeltje erdoorheen mengen.

Fijne feestdagen!

Geef een reactie