Nieuws

HONDEN EN MUILKORVEN

|Muilkorf
Als ik me ergens aan kan ergeren (wat ik overigens niets snel doe) is als ik zie dat hondeneigenaren hun verantwoordelijkheid niet dragen en geen rekening met elkaar houden.

Vandaag moest ik onverwachts met mijn oudste hond Rayo (bijna 9 jaar) naar de dierenarts. Als ik in ruimtes kom waar er veelal spanning heerst, mensen veelal geen zorg dragen voor het gedrag van hun hond en waar het klein is, dan gaat zijn muilkorf om. En nee, dat is niet omdat hij agressief is, maar meer om hem te beschermen en vandaag blij toe ook.

Bij binnenkomst stonden er 2 grote herders en Rayo werd luidkeels en territoriaal door ze onthaald. Wat denk je dat er was gebeurd als mijn hond zonder muilkorf hierop was ingegaan? Hij werd per slot dominerend en fel belaagd. Rayo reageert niet zo snel, want ik begeleid hem, maar ook honden hebben een taal onderling.

Ik negeerde de honden en eigenaren, ging zitten en gaf Rayo een compliment. Wat ik fijn vond, was dat de vader de hond op zijn nummer zetten. Precies op de manier hoe ik dat ook zou doen. Even je stem verheffen, de hond direct sommeren te laten zitten en even een gesprek van zelfreflectie toe te passen. Ik luisterde naar het gesprek tussen vader en zoon. Zoon had niet door dat één van zijn honden direct zou uitvallen, maar vader zag dit al wel. Hierdoor kon hij snel ingrijpen. Ik ging het gesprek met ze aan en het was fijn om te zien dat hij zijn honden weer in het gareel had en er bovenop zat, want hij zag zelf ook in dat het niet wenselijk was.

Vervolgens komen er meerdere mensen binnen en weet je waar ik toen van mocht genieten? De complimenten en knuffels die Rayo van vreemde kreeg. Wat zegt dit? Dat mensen door zijn muilkorf heen keken en met recht vroegen; Waarom draag hij die? Vervolgens komt er een puppy binnen en meerdere katten, zoals je op de beelden kunt zien, ligt mijn kanjer relaxed en kijkt ernaar. Weer ontstaat er een gesprek (naar aanleiding van een compliment over Rayo zijn uiterlijk) over de muilkorf. Waarop de dames van de pup zeiden; ‘’Ik ben blij dat er eigenaren als jij zijn, die dit gewoon uit voorzorg doen. Als jouw hond wat doet heb jij het gedaan, alleen omdat het een Stafford is. Het is me wel duidelijk dat je geen valse hond hebt. Kijk hoe hij daar tussen de katten en onze speelse pup ligt. Daarbij, ook al was die wel vals, het feit dat je zorg ervoor draagt is alleen maar te prijzen.’’

Weet je lieve mensen, veel mensen denken dat wanneer je in mijn positie staat een hondencoach die zichzelf zowel online als via TV-kanalen zichtbaar maakt dat ik zonder muilkorf zou moeten kunnen werken met mijn honden. Ontzettend kortzichtig natuurlijk. Sterker nog een hondeneigenaar nam zelfs een folder van mij mee. Ik vind het jammer hoeveel mensen verkeerd kijken naar een muilkorf, maar loop een dagje met mij mee en je zult zien wat voor leuke reacties ik van mensen krijg en welke gesprekken ontstaan.

Heb je een hond die reactief is, die kan bijten in een dierenarts ruimte, wat let je in vredesnaam om je hond te muilkorven? Je brengt niet alleen je hond en jezelf in gevaar, maar ook de overige dieren en mensen. Zijn de prikkels teveel, overleg met je dierenarts of je op een rustig tijdstip kan komen of in de behandelruimte mag wachten. Ik noem maar wat op. Heb ik makkelijk praten? Nee, want ik heb ook van mijn fouten moeten leren, maar ik wil jullie er graag voor behoeden. Een muilkorf gaat pas averechts werken, wanneer mensen zien dat er geen verbetering in zijn gedrag komt en daarom is hulp vragen altijd de beste oplossing. Het werkt mee, wanneer mensen zien dat er eigenlijk helemaal geen reden toe is, althans op “hun” (het) eerste oog. Hoe dan ook, doe het voor jezelf en hond en heb schijt wat een ander ervan zou kunnen denken.

Morgen moeten we weer naar het medisch centrum voor dieren, daar waar meer ruimte is, maar ook dan zal die om gaan.

Verander je je gedachte, dan ben je al op de helft.

https://www.facebook.com/coach.humansanddogs/videos/299266927696639/

Geef een reactie