Berichten, Nieuws

Honden en bezoek ontvangen

Leidy zijlstra
Ik lees het heel veel in de mails. Mensen die als de dood zijn om vreemde mensen in huis te laten en bezoek te ontvangen van bekende.

Mijn expertise behoort tot en strekt zich uit tot obstakels aan de riem als uitvallen en trekken en de daarbij horende gedragingen (riem bijten, niet meelopen etcetera) en obstakels in huis.

Van deze 3 heerlijke kanjers, is Rayo (de achterste), de geen die mij haarfijn heeft geleerd wat ik niet en wel moet doen als er nieuwe mensen binnenkomen. Rayo en ik hebben veel meegemaakt o.a. huiselijk geweld en je kunt je dus voorstellen wat zulke situaties met een hond doen. We zijn in 1 jaar 8 keer verhuisd geweest en het was allemaal onwijs onstabiel in mijn leven. Ik heb hele nare kamerverhuurders gehad en Rayo en ik waren niet overal voor lange tijd welkom. Niet door zijn gedrag overigens! Echter, hebben bepaalde situaties ervoor gezorgd dat wanneer Rayo en ik samen waren, dat hij heel selectief naar mensen werd.

Na 8 keer verhuizen kreeg ik eindelijk mijn eigen appartement. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat er een loodgieter kwam en Rayo op hem af sloop en zonder waarschuwing hem in zijn broekspijp nipte. Gelukkig, had de man daar verdikking zitten en nam hij er genoegen mee en was verder niet gewond. Ik daarin tegen nam er geen genoegen mee! Ik heb Rayo heel mijn leven echt overal mee naar toe genomen, maar dat werd steeds minder fijn, want alles was zijn territorium en hij verdedigde mij ten zeerste.

De maat was vol! Wat deed ik in godsnaam verkeerd? Heel veel! Ik was alsmaar op mijn hoede en vertrouwde hem niet. Hij had geen stabiele terugval basis. Ik ben gaan uitzoeken waar het lek zat. Het lak zat hem in mijn optreden/gedrag en ben dat gaan aanpassen.

In 2016 kwam Editie NL. Mijn honden mochten nog een paar weken op mijn oude bed slapen. Echter, nu ik de boxspring heb, mogen ze er altijd nog bij kruipen haha. Ik werd geïnterviewd over het slapen met honden.

Ik vond het spannend, want ik had 3 kanjers in huis, waarvan Rayo verdedigd had kunnen worden door zijn vriendinnen. Maar hee, dat zou niet gebeuren, want ik wist wat ik moest doen.

Ik benoemde aan de telefoon al; “Jullie komen met grote camera’s en al binnen. Leuk! Echter, 1 ding. Negeer alle honden bij binnenkomst en dan komt het goed.”

En dat ging het! Inmiddels als er nieuwe mensen binnenkomen is Rayo een hele lieve en blije jongen. Dat constateerde de cameraman en verslaggevers ook. Ze werden door 3 Staffords heel blij, maar ook ik rust verwelkomt. De beelden weergeven de sfeer ook.

Rayo en Vida mogen standaard van mij eerst snuffelen en dan stuur ik ze naar hun plek. Op consulten leer ik dat altijd andersom. Eerst je hond naar zijn plek en dan later kennismaken. Dit omdat het in de hoge energie vaak mis gaat. Als die energie wel goed is, dan maakt het niet meer zoveel uit, maar daar werkt men naartoe.

Het is moeilijk nu uit te leggen wat je kunt aanpassen, omdat ik er bovenop wil zitten eer ik de juiste sturing kan geven. Wat ik wel met dit verhaal duidelijk wil maken. Ik ken jullie kant, het angst hebben om bezoek te ontvangen, maar ken ook de helende kant. Als er nieuwe mensen komen maak ik mij al jaren niet meer druk! Heerlijk is dat. Ik geef mijn honden de juiste sturing en de dag dat Editie NL kwam bevestigde dat.

Neem geen genoegen met een hond die bepaald hoe en wat! Als je hulp wil, zoek en aanvaard hulp! Voordat het escaleert. Jij moet veranderen in je gedrag en dan zal je hond meedoen. Mijn slogan is echt niet voor niets: “Ik coach de eigenaar achter de hond.”

Geef een reactie