Nieuws

EEN PROBLEEMHOND IN HUIS, TOTDAT…

Kennen jullie Jazzy nog? De intense dame, afkomstig uit het buitenland, die twee maanden terug met haar eigenaresse deelnam aan een groepsconsult?

Vandaag heb ik hen opgezocht voor een 2 uur durende privé balanssessie. De eigenaresse heeft mij laten komen, omdat ze toch haar gezin erbij wilde betrekken en het in huis steeds slechter ging. Dit is iets wat ik niet kan aanpakken tijdens een groepsconsult. Tijdens een privé balanssessie kan ik natuurlijk meer individuele aandacht schenken, wat de eigenaresse ook nodig had vanwege haar eigen onzekerheden.

Toen ik aankwam werd me meteen weer duidelijk waaraan gewerkt moest worden. De eigenaresse deelde met mij dat het gisteren was geëscaleerd in huis. Op basis van haar verhaal heb ik een risicoanalyse gedaan en besloten dat Jazzy een muilkorf om moest. Een goede keuze, want Jazzy viel gewoon direct aan. Alsmaar bleef ze haar eigenaresse beschermen, om mij heen draaien en wilde ze nippen. Omdat ik begrijp waar het gedrag vandaag komt, ervaar ik tijdens mijn werk geen angsten. Ik wist voor de volle 100% dat dit kwam door de aanwezigheid van haar eigenaresse. Na even geobserveerd te hebben, nodigde ik Jazzy uit om naar de gang te gaan en wat er toen gebeurde raakte me.

De ogenschijnlijk agressieve Jazzy liet me toe. Ik kon haar aaien, kreeg kusjes door de muilkorf heen en kon de halsband zonder problemen door de muilkorf heen halen. Ik zag de blikken van het gehele gezin door de gangdeur heenkomen en bemerkte meteen hun opluchting. Maar, zodra ik de woonkamer weer binnenkwam was die lieve en zachte Jazzy weer vertrokken. Heel confronterend voor de eigenaresse, want ze wilde dit niet voor Jazzy. Onthoud goed lieve mensen, iets wat we niet willen heeft heel veel aandacht, liefde en zorg nodig. In deze was dat de onzekerheid van de eigenaresse. Ze was dubbel zo zenuwachtig, omdat ze wilde laten zien dat ze echt wel stappen had gemaakt.

Ik ben na het observeren direct de eigenaresse aan het werk gaan zetten. De Jazzy die mij wel wat kon aandoen kreeg eindelijk de juiste sturing en dit alles vanuit rust. De eigenaren waren verbaasd. Is dit onze Jazzy die zich naar de bench laat sturen en niet meer blaft? Bezoek niet meer aanvalt en alles regelt? Ja, dat was echt hun Jazzy. Alles zit in Jazzy, maar die had echt de broek in huis aan en met name als er vreemde mensen binnen waren. Na dit alles zag ik de ogen van heel het gezin weer twinkelen.

Nadat we binnen aan het werk waren geweest gingen we naar buiten. Er was nog geen hond in de buurt en Jazzy blafte heel de buurt alweer bij elkaar. Ik nam de riem over. Wanneer ik in de buurt van de eigenaresse bleef werd ze fel, maar zodra ik uit die cirkel ging was ze de brave en volgzame hond, die echt weer puppygedrag liet zien en ontspannen was. Jazzy is onwijs gevoelig en dat vond ik mooi om te zien.

Vandaag heb ik het gezin gecoacht en iedereen geleerd hoe ze Jazzy in huis het beste kunnen begeleiden. Het was onwijs gaaf om een Jazzy te zien die weer puppystreken had, een beetje snuffelde en rustig volgde. En deze foto zegt genoeg. De volle stresssemmer van Jazzy was geleegd, doordat we buiten hard aan de slag zijn gegaan. De muilkorf mocht van mij af, omdat de eigenaresse volledig ontspannen was en daardoor kon ik zelfs in haar bijzijn Jazzy aaien, knuffelen en kusjes ontvangen.

Na zoveel mooie veranderingen te hebben ervaren vandaag, ben ik met een gerust gevoel naar huis gegaan en ben enorm verwend met een prachtig paascadeau. Dank je wel daarvoor. Ik heb weer genoten vandaag!

Geef een reactie