Berichten, Nieuws

BEZOEK ONTVANGEN

Als je mijn consult updates leest, dan lees je dat ik op veel verschillende manieren wordt “onthaald” door honden. Wat iedereen kan bevestigen, is dat ik ieder gedrag compleet negeer, niet ingrijp en eigenaren even in hun onmacht laat. Waarom? Dat is natuurlijk omdat ik observeer en daarna aan de slag ga hoe het anders kan.

Bezoek ontvangen, het is een heel gewoon iets, maar als je een disbalans hebt in huis. Dan is het een groot en kwalijk probleem.

Als ik vroeger vernam dat er een loodgieter kwam of een wildvreemde, dan lag ik daar echt wakker van. Wetend, dat Rayo door mijn onzekerheid van vroeger mij altijd wilde verdedigen en zijn territorium wilde verdedigen. Hij nipte en dat is met de voortanden een hap geven en loslaten. Is dit Stafford eigen? Absoluut niet! Van Golden retrievers tot Rhodesian Ridgeback tot Jack Russels en Labradoodles. Alle honden kunnen dit doen. Daar waar gevaar en spanning is, zal een hond daarop kunnen reageren.

Morgen, heb ik een belangrijke en toffe zakelijke afspraak. Ik appte haar; “Joh, laten we bij mij thuis afspreken. Dan ontmoet je mijn honden ook gelijk (die hebben een rol) etc.”

Vroeger: “Nou, liever niet bij mij thuis, mijn honden vinden dat niet zo fijn.” Achterlijke beredenering, want door mij vonden mijn honden bezoek niet fijn. Dit word ook altijd weer bevestigd tijdens de balanssessies die ik aan huis geef en echt, ik maak de meeste heftige situaties in een huis mee. Gelukkig, kan iedere hond door de juiste sturing in balans komen. Onderaan een video van een disbalans in huis.

Inmiddels, komen al een aantal jaar allerlei soorten mensen binnen in ons huis. Van filmploegen, pianostemmers, tot zakelijke gesprekken en bekende en nieuwe bekende. Je komt echter alleen in aanraking met mijn honden als je in de woonkamer moet zijn. Dus ben je een klusjesman, dan heb je daar niets te zoeken en bewaar ik de rust gewoon.

Wat doe ik om bezoek goed en fijn te kunnen ontvangen?

1. Zodra de belt gaat, dan reageer ik daar niet direct op. Doe ik dit wel, dat schiet ik van energieniveau 0 naar 10 en daar reageren mijn honden op. Vida, die reageert overigens nooit, die is super relaxed.
2. Ik zeg tegen mijn honden dat ze op hun plek moeten blijven (daar zit voor vele het probleem, maar dat is een kwestie van coaching en een spiegel voorgehouden krijgen, omdat daar vaak veel mis gaat). Dit kan als jezelf rustig bent en blijft!
3. Ik heb 2 verzoeken voordat bezoek komt. Je doet je schoenen uit en negeert mijn honden
4. Mijn honden krijgen altijd even de ruimte om te snuffelen en daarna stuur ik ze weer naar hun plek. Ze zijn altijd blij en springen niet op
5. Het is mijn huis en daar gelden mijn regels en die dient men te respecteren.

Ik heb een hekel aan de reacties:

“Oh, maar ik ben dol op honden, dus komt helemaal goed! Ik weet hoe ik ermee om moet gaan.” – Leuk, dat jij eigen honden hebt, maar vergelijk jouw honden niet met die van mij. Je hebt met een andere eigenaar te maken

“Mag ik ze echt niet aaien? Ik ben zo dol op honden” – Je mag ze aaien wanneer ik zie dat mijn honden zich bij jou op hun gemak voelen. Eerder raak je ze niet aan.

“Leidy, ze snuffelen zo lief en ze doen echt niets. Mag ik ze alsnog niet aaien?” – Ik was net al duidelijk en de reden waarom het goed gaat, is omdat jij doet wat ik van je vraag. In feite zullen ze ook niets doen, maar je dringt aan en dat heeft een vervelende werking op mij en uiteindelijk ook op mijn honden. Laat ze gewoon even snuffelen en hun ding doen.

Is dit streng? Lelijk? Nee! Ik ben altijd duidelijk naar mijn bezoek, omdat het al jaren goed gaat. Dit omdat IK de regie bewaar en mijn honden hier goed op reageren. Tuurlijk, gaan dingen wel een anders (dat iemand toch te snel aanhaalt als ik even in de keuken ben), maar dat kan omdat alles vanuit rust ontstaat. Echter, neemt het niet weg dat je als eigenaar altijd bepaald hoe het gaat.

Maar… Je kunt alleen bepalend zijn in huis als je je hond vertrouwd. Vertrouw je je hond niet, dan kun je daar niet op terugvallen. Je hond zal daardoor onvoorspelbaar blijven. Zorg dus eerst dat je zeker bent van je eigen regie. Dit geeft je zelfvertrouwen en dat heeft een positieve werking op je honden!

Succes!

Geef een reactie