Nieuws

AFGEKEURDE POLITIEHOND

Kai is een uit de kluiten gewassen kruising Mechelse herder/Hollandse herder. Hij is afkomstig van een kennel die echt werkhonden fokt, zijn ouders zijn afgericht als politiehond. Ook Kai is als pup gestart met de politiehonden opleiding, echter is zijn eigenaar daar na een halfjaar mee gestopt. Kai bleek een zachte hond te zijn. Nadat Kai met zijn eigenaar door omstandigheden een poosje bij een gezin had gewoond, kwam zijn eigenaar er achter dat Kai eigenlijk veel meer plezier haalde uit een gezinsleven. Omdat hij echt het beste met Kai voor had, heeft hij besloten Kai te herplaatsen in een gezin. Via via zijn we met elkaar in contact gekomen.

Wij waren al wel langere tijd aan het nadenken over een tweede hond, met name omdat we tijdens het mountainbiken (bikejoren) een maatje voor mijn man misten. Echter omdat ik hoogzwanger was wilden we eigenlijk pas over een aantal maanden eens een kijkje gaan nemen bij een geschikte kennel.
Maar de dingen lopen soms anders… Kai is bij ons gekomen, en twee dagen later ben ik bevallen van onze zoon.

Kai was vanaf het eerste moment helemaal weg van de baby en genoot er zichtbaar van dat hij in een gezin en een kinderrijke wijk terecht was gekomen. Ook het sporten vond hij heerlijk. Naarmate Kai echter langer bij ons was, gingen we ook steeds meer merken dat hij op de politiehondenopleiding had gezeten. Hij leek vooral te hebben geleerd om heel snel hoog in zijn drift te komen, maar wist daar vervolgens niet mee om te gaan. Dat resulteerde in gedragingen als; bezoek luid blaffend (loeien) ontvangen, in onze handen of die van het bezoek happen, tijdens wandelingen in de lijn gaan happen en hangen, bij de start van de wandeling de deur uit vliegen zodat jij er als eigenaar achter aan kwam, vanuit de speelboog naar je gaan staan blaffen, enzv.

Ik was heel blij met de ervaring die ik door de jaren heen met andere honden had opgebouwd, en met de training die ik bij Leidy had gevolgd. We hebben haar methode goed kunnen gebruiken!

Nu, negen weken later, zijn alle bovenstaande gedragingen zo goed als verdwenen en is Kai heel veel rustiger geworden.

Tijdens de balanssessie aan huis heeft Leidy ons laten zien en uitgelegd dat Kai ‘oversprong gedrag’ laat zien, en dus nog sneller overprikkeld raakt dan wij al in de gaten hadden. Ook heeft ze ons laten zien hoe we Kai als stabiele factor kunnen gebruiken op het moment dat Laika uit gaat vallen.

Op dit moment laten we Kai heel bewust geen activiteiten ondernemen die hij associeert met een hoge werkdrift; geen gehoorzaamheidstraining waarbij hij strak onder appel moet staan, geen trekspelletjes, geen apporteren. Wel doen we veel activiteiten met hem die nieuw voor hem zijn en waar hij rustig van wordt; bikejoren, canicrossen, lange wandelingen naast de kinderwagen, en veel zwemmen. En verder is het een belangrijke taak van Kai om in de poortopening op de uitkijk te staan of er nog buurkinderen zijn die willen kroelen;)

We zijn de eigenaar van Kai ontzettend dankbaar dat we Kai mochten overnemen, en we hopen nog heel veel jaren van hem te genieten! En voor iedereen die overweegt ooit aan een herplaatser te beginnen: hou de Leidy methode maar bij de hand, het gaat je helpen!

Geef een reactie