Nieuws

WAT IS DE JUISTE HULP

Als je een hondeneigenaar bent die al veel hulp heeft gezocht, omdat je botst met je hond al dan niet vervelende gedragingen ervaart, dan is dit stuk even goed om te lezen.

Hulp vragen is niet voor iedereen makkelijk. In de beleving van de geen die hulp vraagt, lijkt het alsof je dan hebt gefaald. In feite is dat niet zo, wat wel een feit is. Is dat je jezelf ontzettend belemmerd in je eigen proces. Als alle processen in ons leven zo makkelijk waren, dan hadden we geen hondencoaches, politieagenten, schoolleraren en noem het maar op. We mogen blij zijn dat er zoveel mensen zijn, die zich iedere dag met hart en zaligheid inzetten om andere te helpen. Ik weet als geen ander, hoe moeilijk het is om hulp te vragen. Het heeft me 9 jaar van mijn leven gekost en ik had gewild dat ik het eerder had gevraagd en met name had geaccepteerd. Dan had ik al eerder geweten dat hulp vragen krachtig is en ervoor zorgt dat je even kunt ademhalen en weer kunt bouwen. Het stukje erkennen dat ik het niet alleen kon en dat ik niet goed in verbinding stond met mijn oudste hond toentertijd, vond ik verschrikkelijk.

Je leest vaak dat het ego opzij gezet moet worden, maar daar denk ik anders over. Het ego is deel van wie je bent en alle aandacht verdient, zodat je het kunt omarmen. Iets wat we niet fijn vinden, duwen we vaak hard weg, maar juist dat heeft extra aandacht nodig. Dus, hulp vragen en accepteren is het begin van een nieuw groeiproces. Aangezien, je hond gerust 7-17 jaar in je leven kan zijn, is een goede relatie opbouwen eerder een noodzaak, dan een keuze. Maar wat als je al zoveel hulp hebt gehad en al zoveel hebt gehoord? Ja, dan is het niet de angst om te falen in jezelf de reden, maar juist de opgebouwde wantrouwen in de expertise van een ander. Want waarom zou de zoveelste hondentrainer of hondencoach jou wel kunnen helpen vraag je je dan af. Ik geef mensen groot gelijk als ze zo denken en het is ook meer dan logisch, maar nogmaals, weerhoud het je er wel van om een zo goed mogelijke relatie met jezelf en hond te krijgen. Ikzelf, heb veelal met dit groepje te maken.

Voordat, je hulp vraagt bij iemand wil ik je 6 dingen meegeven, die ervoor zorgen dat je de juiste keuze voor jezelf en hond maakt:

1. Vind je het de investering waard? Je wil een goedkoop is duurkoop kwestie voorkomen
2. Moet je je hond zeer doen, onderdrukken en dus op een negatieve manier dwingende manier te werk gaan (hele belangrijke afweging)
3. Is hetgeen wat de persoon in kwestie te bieden heeft, iets wat bij je past?
4. Kun je het resultaat per direct bij de trainer zien en kun je naderhand echt zelf aan de bak?
5. Zijn er ervaringen van Klanten te lezen? De echte bronnen vind je op iemand zijn bedrijfs-facebookpagina of website
6. Is iemand bekend in de hondenwereld? Dat biedt eerder vertrouwen. Laat ik direct duidelijk zijn, dat ik hiermee niet stel dat mensen die niet zichtbaar zijn het niet goed doen of niet te vertrouwen zijn. Echter, als je al zoveel hebt geprobeerd, moet je wat meer houvast hebben en research doen.

Als ik hoor van mijn Klanten wat trainers ze aan advies geven, dan gaan mijn nekharen overeind staan. Hoe kun je een onwetende en wanhopige hondeneigenaar nou adviseren om zijn hond op zijn rug te gooien (dat gaat in de modes van frustratie echt niet op een rustige manier) en dan zijn bek dicht te knijpen? Of: ”Geef zoveel en zo hard mogelijk correcties met de slipketting.” Al dit in het kader; ”Zo laat je je hond weten wie de baas is!” Je mag dan de wanhoop wel nabij zijn, maar je doet er echt goed aan om jezelf even in je hond te verplaatsen. Is het niet als hond zijnde, dan als mens zijnde. Onwetendheid is een keuze, zo ook wie je als trainer in huis laat komen. Doordat de hondeneigenaren vaak verbouwereerd toekijken (want ze weten dat wat ze zien niet fijn is) grijpen ze vaak te laat in. Als je eenmaal hulp inschakelt, volg dan altijd je gevoel! Uiteindelijk, is het een wisselwerking en als je eerst iemand benaderd met twijfels, zal de trainer in kwestie dat ook voelen. Een goede trainer is er niet om je over te halen, maar die maakt zichzelf zichtbaar vanuit haar waren authenticiteit, is duidelijk in wat ze te bieden heeft, waar ze voor staat en hoe ze te werk gaat.

Zo ben ik ook duidelijk in hoe ik te werk ga, weet ik ook echt dat ik lang niet alle hondeneigenaren zelfbewust kan maken en niet voor iedereen de juiste hondencoach ben. Dit neemt overigens niet weg, dat mijn missie nog altijd is om zoveel mogelijk hondeneigenaren dat wel te maken ;-). Waarom ben ik dan niet de juiste voor ze? Dat kan zijn, omdat ik als persoon niet aansluit op de hondeneigenaar die hulp zoekt of dat hetgeen wat ik doe niet iets voor hun is. Dat is absoluut niet erg, sterker nog, juist hartstikke fijn! Zo worden automatisch de mensen die niets van me moeten gefilterd en zal ik dus alleen de juiste mensen aantrekken. Dat is gewoon een natuurlijk proces. Zo kan ikzelf alleen werken met mensen die openstaan voor:

* Confrontaties
* Scherpe & kritische blik
* Directheid & Eerlijkheid
* Veel energie
* Mensen die zelf de verandering willen zijn en dat niet zoeken in een prikband e.d.
* Die snel zelfstandig door willen met het geleerde.

Kijk, ik leer een hond geen vaardigheden en daarom sluiten tig sessies bij mijn methodiek niet aan. Als eigenaar moet je bij de Leidy-methode bereid zijn om consequent aan de slag te gaan. Mijn aandeel is er om voor te zorgen dat je je persoonlijke pakket krijgt, die bestaat o.a. uit;

* Waar moet ik beginnen
* Wat moet ik wel en niet doen
* Hoe kan ik het anders doen
* Wat zijn mijn valkuilen
* Hoe moet ik in bepaalde situaties handelen.

Als je dit pakket eenmaal hebt, dan worden wandelingen weer leuk. Wat is het resultaat bij een balanssessie?

* Je krijgt veel meer zelfvertrouwen
* Je kunt weer ontspannen wandelen met je hond
* Je krijgt een persoonlijk op maat gemaakt pakket mee naar huis, die je thuis altijd in praktijk kunt brengen
* Je wordt weer een eenheid met je hond

Met heel het pakket kun ja naderhand zelfstandig door. De investering die je eenmalig doet, moet men niet zien als dan komt Leidy 1,5 uur of 2 uur werken en klaar. Nee, naderhand kun je daar zelf uren mee aan de slag gaan. Waardevolle, uren die je iedere dag kunt benutten, om meer in verbinding met jezelf en hond te komen. Hoe meer jij investeert in het pakket die je eenmalig hebt ontvangen, hoe eerder je het behaalde resultaat zult halen. Je wordt geen toptennisser als je 1,5 uur per dag traint, nee. Ik weet vanuit mijn tenniscarrière tijd dat ik keihard iedere week uren op de baan moest maken. Tot ik goed genoeg was om door te stromen, hoe? Omdat ik wist wat mijn persoonlijke pakket was. Het is de kracht van herhalen, want ik had soms zelfs lessen dat mijn trainer vrij weinig zei, maar enkel inspeelde op de punten waar ik nog aan moest werken. Hij maakte mij dan bewust van mijn service. Dat is de eerste slag (het serveren) die je maakt wanneer je je potje tennis begint. 

De punten die ik net benoemde, maken ook dat ik nooit zal zeggen; ”Ik ben de beste hondencoach en alleen als je bij mij komt, kom je in verbinding met je hond.” Het is super leuk dat ik met regelmaat op TV kom en ik mijn verhaal mag doen. Echter, word ik er gelukkiger van wanneer ik lekker de auto in stap en aan de slag ga. Ik hoef dan niet na te denken over wat ik zeg of mijn haar goed zit (ik noem even wat op) en ik sta dan ook niet in het middelpunt van belangstelling. Als ik kom, gaat het niet om mij, maar om de Klant die ik voor de volle 200% bijsta. Die ik laat ervaren en leer waar de Leidy-methode voor staat.

Ik ben met recht trots op wat ik kan bereiken met de hondeneigenaren en hun honden, maar wat ik als laatste wil, is mensen aantrekken die denken dat ik ze een pilletje geef en dat het probleem dan direct weg is. Ik zou dat ook een super saai beroep vinden, als ik dat op die manier zou doen. Weet je wat ik doe? Ik zorg ervoor de mensen zelf dat pilletje worden en dat ze met de dag zichzelf van de juiste ingrediënten kunnen voorzien. Het pilletje dat er voor zorgt dat het op peil blijft. Zodat ze net als dat we ‘Melatonine’ (slaapstofje) aanmaken, weten wanneer het moet werken. Melatonine wordt in de avond aangemaakt, zodat je in slaap kunt komen. Mijn slagzin staat als een huis; ”Ik coach de eigenaar achter de hond”. Alleen die kan ik met mijn communicatieve vaardigheden en met de mensentaal sturen en vormen.

Onthoud goed: ”Een hond is goed zoals die is, met al zijn gebreken erbij.

Geef een reactie