Nieuws

OBSTAKELS MET EEN PROBLEEMHOND…

|

* ???????????? ???????? éé???? ???????????? ???????? ???????????????? ???????????????????????? ???????? ???????????????????????????????????? ???????????? ???????? ???????????????????????????????????????? ???????????????????? ???????????? ???????????? ???????????????????????????????????????????????? ???????????? ????????????????…*

Wat te doen wanneer je een hond in huis haalt die vier jaar lang een leven heeft gehad waarin hij twaalf uur op een dag in een bench zat? Naar alles en iedereen uitvalt? Bezoek wel kan opeten? Dan zou je bijna denken: ‘waar begin je in hemelsnaam aan’, toch?

Maak kennis met deze fantastische hondeneigenaren Kirsten en Berend. Ze wonen samen met hun kanjer Pax van 4 jaar (Rotweiller x Labrador) en nog vele boerderijdieren.

Wandelen met Pax was een hele uitdaging voor Kirsten en Berend. Het passeren van honden, bange mensen die een instabiele energie hebben, fietsers en katten was niet te doen. Normaal gesproken val ik niet terug op het verleden van een hond, maar bij Pax wel. Pax heeft nooit een leven vanuit rust gehad en heeft zich niet kunnen vormen tot een sociale en stabiele hond. Je kunt je dus voorstellen dat Kirsten en Berend een weloverwogen keuze hebben gemaakt alvorens ze hem hebben overgenomen. Laat ik wel gelijk benoemen dat de vorige eigenaren echt wel hulp hebben gezocht, maar niemand ze verder kon helpen. Pax was bij de trainers altijd het probleem. Helaas, want ook zij hadden gecoacht kunnen worden. Inmiddels is Pax vier maanden in zijn nieuwe omgeving en leert hij eindelijk weer om hond te zijn. De varkens leren hem dat ook, die in stilte een middelvinger opsteken als hij weer eens tekeer tegen ze gaat ????.

Toen ik aan huis kwam, was het mij duidelijk dat Pax een intense, onzekere en lieve hond is. Ik besef me wel dat maar weinig mensen dit in eerste instantie zullen zien. Daarbij moeten we helaas constateren dat in de ogen van veel mensen het ras van een hond, de kleur en het gedrag een totaalpakket vormen waarop een hond wordt beoordeeld. Met deze kennis staat Pax al een aantal strepen achter. Gelukkig kijk ik daar dwars doorheen.

Aan de riem was het een ware strijd. Een ongeleid projectiel die zijn muilkorf eraf wilde trekken, alsmaar de aanval wilde ingaan en niet te sturen was of toch wel? Ja, Pax was wel degelijk te sturen. De vraag was alleen, hoe?

Mijn methode is een combinatie van de juiste mindset in balans met gevoel. Daarbij help ik je deze twee met elkaar in verbinding te brengen. Wanneer je naar de video’s kijkt kun je wellicht denken dat het er makkelijk uitziet. Het tegendeel is waar. De praktijk wijst uit dat het hard werken is. Zo ook in dit geval. Er is geen pilletje die je inneemt die ervoor zorgt dat je niet meer aan de relatie met jezelf en hond dient te werken. Verandering kost tijd, focus, aandacht en overtuiging.

We trainde met Pax op hun eigen terrein. Ik bemerkte dat dit eigenlijk al heel snel goed ging. Pax volgde, kon grote triggers passeren en trok niet meer. Wanneer ik kom, zoek ik alle prikkels op en haal ik al je angsten naar boven. Je weet dus nooit precies welke opdracht ik je ga geven. Dit doe ik bewust omdat dit de meest functionele methode is gebleken. Werken vanuit een veilige haven zal je niet de vaardigheden bieden die je nodig hebt in situaties van stress en angst. Uit je comfortzone treden is daarom van belang om mijn methodiek goed tot zijn recht te laten komen en je de verandering zelf te laten ervaren. We zijn daarom ook bewust naar een fietspad gegaan, zoals eerder gezegd een van de triggers van Pax. Ik wilde de eigenaren laten ervaren wat de Leidy-methode werkelijk inhoudt, ook op onbekend terrein. En wat bleek… Pax viel niet meer uit naar fietsers! Zelfs niet als ze hard spraken of onverwachte bewegingen maakte. De maandenlange norm van uitvallend gedrag verdween als sneeuw voor de zon. Hard werken loont altijd! Met de juiste mindset en begeleiding bied jij je hond en jezelf een nieuw perspectief, dat heeft Pax maar weer bewezen.

Pax is één van de vele honden in Nederland die is herplaatst omdat hij een probleemhond zou zijn. Een verdrietig besef, want Kirsten en Berend hebben opgemerkt dat hij alles behalve onhandelbaar is. Na slechts vier maanden investeren kunnen ze in rust alle prikkels doorstaan met Pax. Het was een bijzondere transformatie, omdat Pax nooit is gezien om wie hij daadwerkelijk is. Tot nu.

 

https://www.facebook.com/coach.humansanddogs/videos/887030635133877/

 

Geef een reactie