Berichten, Nieuws

HET WAS DE ERVARING DIE IK NOG NODIG HAD

Ik kan mij nog goed heugen, dat ik deze foto midden november in 2015 in de ochtend kreeg via Whatsapp. Ik woonde zo goed als samen met mijn allereerste geliefde. Hij die nog altijd werkzaam is bij de hondenbrigade.

Ik had natuurlijk al veel van Rayo geleerd, maar van meneer X leerde ik ook veel. Door hem heb ik Mechelaars goed leren kennen. Het zijn intense honden en erg op de baas gericht. Meneer X, leefde in de kennel in de tuin en het was mooi te zien hoe mijn honden gewoon in de tuin konden rondlopen als hij in de kennel zat. We hadden ze geleerd dat mijn roedel niet bij de tralies mochten komen en zo dus X zijn ruimte moesten respecteren. We lieten de honden niet samenspelen, maar we maakte wel lange wandelingen met zijn alle.

Naarmate de relatie vorderde, hoe meer ik met X mocht doen. Als in hem eten geven, uitlaten, aanhalen etc.

Ik heb veel diensten mogen meedraaien bij de hondenbrigade en ook al staan de training niet in verhouding met wat ik mijn klanten meegeef, heb ik dit altijd kunnen relativeren. Deze honden worden getraind om te bijten en tuig wat grensoverschrijdendgedrag vertoond op hun plek zogezegd te zetten. Ze hebben een hele andere functie dan een huishond. Dit neemt niet weg dat ik er niet van gecharmeerd ben hoe hard de trainingen kunnen zijn. Echter, moet men wel weten dat deze honden echt wel liefde van hun trainers krijgen en er goed voor ze wordt gezorgd. Moge dat duidelijk zijn.

Ik zeg jullie eerlijk, ik genoot van meneer X als hij in zijn werkdrift zat. Ik kan mij nog goed heugen dat we een bende op heterdaad hadden betrapt in de nacht. We moesten veel sprinten. Meneer X was nooit moe en hoe meer adrenaline hoe beter. Je ziet het niet goed op de foto, maar hij was pas 4 en had al behoorlijk wat grijze haren bij zijn gezicht. Mijn geliefde zei dat dit toch komt door de vele stress die ze aanmaken en ervaren. Meneer X wist keer op keer de daders op te speuren en we hadden er een paar te pakken. Mijn destijds geliefde liet mij altijd op de 2e rang meelopen en ik vond het zo gaaf om mij destijds droombaan al te leven. De hond in de kennel veranderde naar een driftige werkhond die niet terugdeinsde en samenwerkte met zijn eigenaar.

Mechelaars, zijn vasthoudendheid, hebben een scherpe intelligentie, hardheid, oplettendheid, slimheid en moed in zich. Super waaks en zijn heel goed te trainen.

Echter, wat mij als coach zijnde zorgen baad. Is dat deze honden ook bij eigenaren terecht komen die niet ervaren genoeg zijn en een hele grote energiebom in huis halen, die heel graag en moet werken. Als dat dus niet gebeurt, dan krijg je een gefrustreerde en driftige hond. In deze nog meer dan bijvoorbeeld een Golden retriever. Deze honden zijn sneller overprikkeld en het zijn nou eenmaal hele intense honden. Ik hoor ook vaak van mijn Klanten dat ze ervaring met hondentrainers hebben die niet met ze te durven werken door die intensiteit die ze hebben. Ik ben dus blij dat ik maanden met mijn roedel, meneer X en met dus een hondenbrigadier heb geleefd. Hierdoor heb ik gezien wat de gebruiksaanwijzing is van in het bijzonder getrainde politie diensthonden. Ik vermoed dat X met pensioen is of binnenkort zal gaan en ben hem dankbaar dat ik van hem heb mogen leren. Ik heb dan geen studie gevolgd voor mijn expertise, maar op de achtergrond zoveel ervaring opgedaan. Deze ervaring doe je als burger niet zomaar op. Ik was de gelukkige dat ik dit heb mogen meemaken en in mijn bagage aan ervaring heb mogen stoppen.

Ik blijf erbij, honden zijn echt de levensleraren die je als mens laten groeien en bloeien.

Geef een reactie