Berichten, Nieuws

FOLLOW UP SESSIE

 

Sinds een aantal maanden bied ik na een eerste balans sessie een ‘follow up’ sessie aan van 1 uur. Deze sessie wordt nu stipt 3 weken na mijn komst gegeven. Tot voor kort belde ik als nazorg mijn klanten na ongeveer 1 maand op. Helaas, hoorde ik vaak alleen maar excuses en de meest uiteenlopende redenen waarom er niet getraind kon worden. Sommigen waren eerlijk en hebben onderschat wat er gevergd wordt aan inzet en discipline.

Een coaching sessie kost een lieve duit, maar dan heb je naar mijn mening ook wat, mits je daadwerkelijk met jezelf aan de slag gaat. Ik zie graag de positieve effecten van mijn werk terug wanneer ik weer mijn follow up doe. Ik ben tot het inzicht gekomen dat een follow up sessie pas na 1 maand, kennelijk niet adequaat is en niet het juiste effect sorteert, namelijk dat mijn klanten op het juiste spoor blijven, groeien in relatie tot hun hond en niet terugvallen in oude gewoontes. Een nieuwe gewoonte vestigt zich pas na 3 weken consequent en gedisciplineerd toepassen van hetgeen ik de klant heb meegegeven. Die ruimte wil ik ook zeker bieden. Het voelde voor mij niet meer goed om na 1 maand mensen op te bellen. Ik heb nu een aantal ‘follow up’ sessies (na drie weken) gehad en het werkt zeer doeltreffend.

Het werkt als een heuse stok achter de deur voor de Klant, want over 3 weken staat Leidy er weer en dat betekent 3 weken dag in en dag aan de bak. De gewenste verandering inzetten. Ik pik er namelijk precies uit wanneer dit wel of niet is gedaan. Tot op heden heb ik bij alle klanten die een ‘follow up’ hebben ingepland, gezien hoeveel goeds dit doet en meer effectief is.

Doordat de klant 3 weken consequent aan de slag gaat en zijn of haar proces aangaat, is het in een follow up aan mij om de nog aanwezige valkuilen te duiden, onder de loep te nemen en de klant hierop weer sturing en innerlijke tools te geven. Kijk, zelfvertrouwen opbouwen kan weken, zo niet maanden kosten, maar sturing geven aan je hond kan binnen 1 dag, alleen dan moet je wel het geleerde consequent toepassen.

Als ik er niet meer bij ben, valt men compleet op zichzelf terug en dat is spannend. Doe ik het wel goed? Wat zou Leidy nu hebben gezegd? Waar is die extra bevestiging? Allemaal hele logische gedachtes, maar als je het geleerde toepast en ter ondersteuning mijn boek er op naslaat, zal je zien dat je op jezelf moet terugvallen. Kies je ook nog eens voor en follow up, dan krijg je na je 3 weken net dat steuntje in je rug om de volgende stappen te kunnen zetten. Is het op z’n plaats geef ik je de bevestigingen die je eigenlijk al eerder had willen krijgen, maar ten minste krijg je nieuwe persoonlijke aandachtspunten aangereikt, waardoor je minder snel uit de bocht zult vliegen en je vertrouwen krijgt het te bereiken doel te behal. Het niet verplicht een ‘follow up’ sessie te volgen. Het is een extra dienst die je bij kunt boeken, maar met de ervaring van nu zeker raadzaam.

Nog daargelaten dat een follow up sessie vaak net zo intensief is als een balans sessie, is het voor mij als hondencoach onwijs fijn te zien hoeveel groei er in 3 weken is ontstaan en hoeveel mijn klanten vertrouwen hebben in mijn methodiek. Niet meer terugvallen op oude externe hulpmiddelen, maar keihard zichzelf blijven tegenkomen en groeien!

© Leidy Zijlstra / Life coach Leidy – Humans and dogs

Geef een reactie