Nieuws

DOMINANT HONDENGEDRAG

Vandaag was ik bij deze kanjer op bezoek. Het was vandaag mijn tweede bezoek aan Rottweiler Max.

De eerste sessie was een spoedconsult en sommige consulten zal ik niet belichten wegens privacyredenen. In mijn ‘leven en werken met honden’ vlog leg ik meer uit wat een spoedconsult inhoud.

De sessie van vandaag wil ik wel belichten, omdat we vandaag aan wat andere obstakels gingen werken en dat is dat Max uit zijn plaat gaat als hij skates ziet of eigenlijk alles wat rolt. Hij is dan bijna niet meer te houden aan de riem en staat stijf van de spanning en adrenaline.

Max heeft een lief, maar ook een pittig karakter met een verleden. Gelukkig kan hij nu iedere dag aan het water lekker luieren en is hij de beste vriend van zijn eigenaar.

Na de observatieronde was het mijn taak om te laten zien dat je ook met de Leidy-methode prima langs alles wat rolt kunt lopen. Helaas zijn de beelden niet goed opgenomen, maar kan ik gelukkig wel het resultaat van de eigenaar laten zien!

Toen ik eenmaal met Max liep, was Max er niet van gedient dat er iemand anders met hem liep. Komt dit vaak voor? Nee, maar als het wel voorkomt kan ik jullie vertellen dat ik maar wat blij ben dat ik een sterkte vrouw ben en geen angst ken bij honden. De dochter van de eigenaar begreep maar al te goed waarom het zo belangrijk is dat je naast mentale kracht ook vitaal en lichamelijk sterk bent.

DOMINANTE HOND

Max was namelijk bezig om mij te intimideren en te domineren. We moesten zelfs een extra haak aan zijn muilkorf vastmaken, omdat hij er alles aandeed om die af te krijgen. Terwijl hij normaliter er prima mee kan lopen. Max klemde zich, stoten met zijn neus alsmaar tegen mijn knokkels, sprong op tot aan mijn gezicht, gromde en dulden het niet als ik maar ook één stap zetten. Waarom? Omdat Max dit altijd heeft kunnen doen. Bepalen hoe mensen bewegen en wat ze mogen doen. Ik was alles behalve onder de indruk.

De eigenaar zei; ”Leidy, je moet hem streng en hardop aanspreken en corrigeren met de riem. Dan zal die wel lusiteren.” Waarop ik hem uitleg gaf: ”Dat is wat iedere hondeneigenaar verkeerd wordt aangeleerd. We denken dat wanneer we maar goed hard schreeuwen en aan de riem rukken, dat de hond gaat luisteren. Als ik wil dat Max gaat luisteren kan ik nu alleen maar zijn tegenpool zijn. Als ik doe wat hij doet vanuit mijn positie, dan ga ik echt strijd met hem krijgen en dit hoor niet bij de Leidy-methode. Dit betekend voor nu dat ik mijn mond houd, hem niet corrigeer en rustig blijf. Voor nu gaat hij nog de strijd aan, omdat hij weet dat dit gedrag altijd succes heeft gehad. Ik ben hier niet om met hem te strijden, maar om samen te werken. Het enige wat ik nu kan doen is hetgeen ik wil bereiken vanuit rust tot stand brengen. Geef mij heel even en je gaat zien wat dit met Max doet.”

En ja hoor, zijn eigenaar en dochter zagen Max van een hele wilde en strijdlustige hond transformeren naar een rustige hond, die volgde en niet meer reageerde op de skates. Was dit onze Max? Toen ik klaar was vroeg ik de eigenaar: ”Wat heb je gezien?” Zijn antwoord: ”Jij zegt helemaal niets tegen mijn hond, corrigeert hem niet en blijft gewoon stilstaan! Ik zag dat mijn hond steeds rustiger werd en dit is dus wat ik verkeerd doe. Ik heb het met eigen ogen mogen aanschouwen. Ik ben blij dat jij de strijd niet aangaat en zo rustig blijft, want nu snap ik dus waarom Max zo tekeer kan gaan tegen alles wat rolt. Ik word boos en kom in mijn onmacht.”

Ik was blij met dit antwoord! Als je met honden werkt moet je niet voor God spelen! Je moet honden echt snappen en dan weet je dus ook dat je altijd aan het korste eind trekt. Honden hebben veel tollerantie, maar maak er goed misbruik van en het kan omslaan en ik geef ze geen ongelijk!

Zo intens Max aan de riem was, hoe lief hij naderhand weer was. De muilkorf kon gewoon in huis af, want ik heb Max niets aangedaan. Max is namelijk zo’n hond die niets vergeet en veel accepteert, tot je met hem de strijd wil aangaan. Dit komt mede door zijn verleden dat dit erin zit. Het is aan de eigenaren om dit goed te sturen en dit gaat nu super goed! Door de eerste sessie claimt hij ook niet meer de ruimte van het bezoek in huis.

Terugkomend op de eigenaar. Die moest heel hard werken aan zichzelf. Hij was zo ontzettend op zijn hoede wat maakte dat hij echt door zoveel innerlijke processen heenmoest. Tot hij begreep wat de Leidy-methode inhoud wanneer je met onzekerheden en angsten te maken hebt. Eindelijk kon hij voor het eerst met zijn hond langs skaters en fietsers zonder gedoe! Hij deed het super goed en ben echt trots op hem. Ik heb maar weinig sessies met alleen mannen, want die vinden het al snel zweverig en vinden dat de hond gewoon moet luisteren en klaar, maar deze eigenaar wist dat het keihard werken was, so he did!

Kortom het was weer een bijzondere sessie en de video zal nog volgen.

Wil je verandering, dan begin je bij jezelf!

Geef een reactie