Persoonlijke ervaringen

Disbalans met grote honden

||

Leidy,

Vandaag kwam je eindelijk langs. We hebben twee Rottweilers. Diesel een teefje van 6 en Macho een reutje van bijna 4. Ze hebben beide de puppycurcus gevolgd en de opvolgende cursus, maar Macho is een apart gevalletje. Zodra hij zijn lijn om krijgt is hij een hele andere hond. Hij is de baas in de wijk en dat laat hij merken. Binnen is hij een schatje.

Ik weet dat ik verkeerd met ze omga zodra we buiten stappen, maar ik had de handvatten nodig om dat te veranderen. Nu die heb ik zeker gekregen.

Het was erg spannend maar het is zoooo goed gegaan. Leidy heeft me geleerd hoe ik met Macho moet gaan werken en dat ik bepaal waar en hoe we lopen. Ze heeft mij goed gerust gesteld en duidelijk gemaakt dat ik het gewoon kan. Zelf verzekerd met de boobies vooruit en gaan.

Geen hardhandige hand, geen stemverheffing en toch alles voor elkaar krijgen bij je hond.

Leidy, dank je wel voor je hulp. En we gaan dit zeker zo voortzetten. Moet denk ik vanaf nu naar de sportschool ????

Zwiep is bij ons gekomen toen hij al ruim 1jaar oud was. Hiervoor heeft hij op de boerderij gewoond met zeer veel andere honden. Alle honden hadden daar een taak, echter zwiep niet. Zwiep was onderdanig en was niet op zijn plekje. Hij had een gezin nodig, want dat zou hem echt gelukkig maken. Dus zijn vorige bazin ging op zoek en vond ons.

Zwiep heeft moeten wennen aan ons, zijn nieuwe omgeving en ook aan een gezin met kinderen. Hij was in het begin wat angstig en op zijn hoede, maar gedurende de periode dat hij bij ons is, raakte hij meer zeker van zichzelf. Hij eigende geleidelijk steeds meer op: ruimte, dominantie, zekerheid. Wat tijdens wandelen resulteerde in gespannenheid, constant gefocused zijn op zijn omgeving en uitvallen naar andere honden/katten/vogels.

Wij hebben toen eerst goed nagedacht waar het aan zou kunnen liggen. Zwiep is namelijk in de basis een zeer lieve hond en zeer goed opgevoed (immers dankzij de verdienste van vorige eigenaar).

Honden voelen de gemoedstoestand van hun eigenaar zeer goed aan, en dus dachten wij dat we geen training voor Zwiep nodig hadden, maar een training voor ons. Via een kennis kwamen we toen bij Leidy terecht en na wat research en het lezen van de recensies leek zij de aangewezen persoon voor ons.

De sessie werd geboekt en Leidy kwam bij ons thuis. Een zeer warm, enthousiast persoon die bij binnenkomst een forse hoeveelheid energie met zich meebrengt. Zwiep zat meteen bovenop haar, iets wat voor elk bezoek als vervelend wordt ervaren. En waar Leidy dus meteen mee aan de slag ging. We kregen in de eerste 2 minuten al meteen handvaten om zwiep zijn enthousiasme te begrenzen en mochten ook meteen die handvaten in praktijk brengen.

De rest van de sessie verliep idem. Leidy wist goed onze individuele knelpunten te benoemen, waar we moeite mee hadden en wat ons tegen zat. Daarnaast zag ze alles en wist hierdoor ons elke keer weer een spiegel voor te houden. We werden gestuurd richting de moeilijke punten, om het gewoon nogmaals te proberen. Ze wist op het juiste moment even de positieve dingen te benoemen wanneer je het even niet meer zag zitten. En ook had ze oog en aandacht voor de passerende honden. Ze zorgde dat het niet escaleerde, en dat iedereen wist wat te doen.

https://www.facebook.com/coach.humansanddogs/videos/668148410269296/

Geef een reactie