Nieuws

WIE VAN DEZE HONDEN…

Tijdens mijn theatershow liet ik deze foto zien en stelde ik het publiek de volgende vraag

‘’Wie van deze 3 heeft de meeste leiderschap nodig?’’

Massaal stonden van de 300 mensen zeker 200 mensen op toen ik vroeg of dat de Chihuahua is. Ik schrok er niet van, maar het was wel zeer opmerkelijk. Echter, was dat antwoord niet juist!

We gaan er al snel vanuit dat wanneer een hond er stoer uitziet of zwaarder wordt, al dan niet is dat de hond ‘’harder’’ aangepakt moet worden of meer continuïteit nodig heeft dan een klein of jong hondje. Onthoud goed, des te harder je je opstelt naar je hond toe, hoe meer je verwijderd raakt van je doel en dat is een eenheid vanuit gelijkwaardigheid krijgen.

Ik had het publiek in deel 1 van de show al meegegeven dat een disbalans niet rasgerelateerd is. Er zijn namelijk 4 veel voorkomende manier om uit balans te raken met je hond

1. Door een inconsequente opvoeding van pup af aan – Dit creëert later strijd
2. Door een traumatische ervaring, zoals een bijtincident – Als je dit niet verwerkt neem je deze angst iedere wandeling mee
3. De eigenaar is zelf erg ziek geworden kanker / spierziekte – Deze hondeneigenaren hebben geen invloed op hormonen en de bijwerkingen van medicatie. Hun energie is vaak veel lager en dit pikt een hond haarfijn op
4. Door een herplaatser in huis te halen – Het begin moet een hond vaak wennen en later komen er gedragingen die je niet zag aankomen.

Iedere hond heeft; Duidelijkheid, veiligheid, zekerheid en grenzen nodig en dit kun je geven wanneer je je assertief kunt opstellen. Ik vergelijk assertiefgedrag ook wel met bepalend en leidendgedrag. Je weet namelijk wat en hoe je iets wil. In de relatie met je hond en met andere mensen is het eerder een noodzaak dan een keuze. Het zijn slechts regeltjes, die ervoor zorgen dat:

1. Je dicht bij jezelf kunt blijven, als je dat kunt zal je je niet snel laten beïnvloeden door de situaties om je heen en kun je goed je grenzen aangeven en bewaken
2. Je hond en de mensen om je heen weten wat ze van je kunnen verwachten en tot hoever ze wel of niet kunnen gaan

Verward je niet, assertiviteit is een manier van communiceren en geen karaktereigenschap. Dit kan ik dus iedere klant leren. Iemand die onzeker is, wordt niet ineens zeker, maar je kunt hem wel leren zich anders op te stellen en dat maakt de persoon dan weer zeker.

Het gaat de één gemakkelijker af dan de ander, maar onthoud, hoe meer ruimte je een hond geeft, hoe groter de kan is dat je hond het zelf een invulling geeft en het tot iets negatiefs kan leiden, omdat de rollen zijn omgedraaid.

In mijn boek ‘In verbinding met je hond’ lees je veel meer van dit soort weetjes en inzichten.

Eindstand: Behandel je hond niet op zijn formaat, maar zoals ieder dier met de basis: Veiligheid, zekerheid en duidelijkheid.

Geef een reactie