Nieuws

SLECHTE HONDENEIGENAAR

Puppy opvoeden
???????????? ???????? ???????????????????????????????? ???????????????????????????????? ???????????????? ???????????????????????????????????? ???????????????????????? ????????????????????????????????, ???????????? ???????? ???????????? ???????????????????????????? ????????????????????????????????????????????????????????

Een pakkende titel en een extra lange balanssessie aankondiging…

Det tekst van de titel is zomaar een opmerking die ik kreeg toen mensen vernamen dat ik een paar jaar terug een bijtincident had gehad met één van mijn honden. Dit komt altijd uit de hoek van de mensen die niets van mij of het ras moeten hebben. Echter, ben ik niet de enige die deze bevoordeelde opmerkingen ontvangt, maar weet dat het kwetsend, misplaatst en niet nodig is. Mij laat het inmiddels koud, maar veel Klanten van mij worden er nog onzekerder door.

In de buurt van Mariska zijn er vast ook mensen die denken; Wat moet die vrouw met 2 Amerikaanse staffords? Ze kan ze niet opvoeden, kijk hoe ze met haar honden loopt. Ze verpest het ras. Een pup die nu al zo fel is, hoe durft ze er nog mee te lopen?

Bij deze wil ik duidelijk maken dat we wat vriendelijker in de hondenwereld mogen zijn naar elkaar. Niemand, maar dan ook niemand (op idioten na), wil een agressieve hond, maar zijn hond het beste geven. Echter, wat niemand weet is dat Mariska zich heel verdrietig, gefrustreerd en onzeker voelde als ze met haar 2 honden liep, waarom? ”Leidy, ik heb al jaren honden en al jaren loop ik tegen dit probleem aan. Ik loop er tegenaan dat mijn honden uitvallen en trekken. Ik heb al zoveel cursussen gedaan, maar niets helpt. Dit maakt ook dat ik je met spoed heb laten komen?.” Mijn reactie: ”Wat onwijs stoer dat je erkent dat je dit al bij meerderen honden hebt ervaren en je bij mij bent uitgekomen om dit probleem om te buigen naar iets positiefs.” Mariska: ”Ik heb nog geen vertrouwen in mezelf, maar wel in jou en daarom wil ik het van jou leren en je hebt zelf 2 staffords.”

Maak kennis met Chanty (5 maanden) en Oma (11 jaar). Chanty is een pup met onwijs, maar dan ook onwijs veel energie en met name hoog. Als ik over de term een ‘hoge energie’ spreek, dan bedoel ik ermee dat ik met een hond te maken heb die zijn eigen energie level voorbij schiet. Dit zijn honden die claimen, nippen, opspringen, niet van ophouden weten en grensoverschrijdend gedrag vertonen. Bij binnenkomst was het ook niet relaxed, want Chanty stuiterde overal naar toe en was gewoon stront vervelend aanwezig. Althans, ik als deskundige zou dat kunnen zeggen. Ik weet dat er mensen zijn die het maar wat schattig en leuk zouden vinden. Helaas, want dit maakt dat een hond in het gedrag blijft. Oma, is een heerlijke lobbes en heeft het maar wat druk met Chanty, maar ze doen het leuk samen. Echter, moest het bezoek ontvangen anders, want Mariska haar moeder die slecht ter been is heeft niet genoeg kracht om zich te weren voor Chanty haar opspringgedrag en dit gedrag loopt hoe dan ook eens uit de hand. Ik werk meestal van binnen naar buiten, maar soms ook andersom. Dat hangt van verschillende factoren af.

Naderhand gingen we naar buiten en het was me duidelijk… DIT IS ZORGELIJK! Een pup van 5 maanden die al uitvalt dat wordt drama in de toekomst en dat wist Mariska. Ze liet me ook niet voor niets komen. Chanty was fanatiek, trok, viel uit, blafte en had geen oog voor haar eigenares. Oma werd ook erg opgewonden en deed mee. Mariska was helemaal kapot na 3 minuten rondlopen en niet gek, ze had een heuse sportschool aan haar armen die voor de volle 200% opengaat als Mariska die betreed.

Ik had genoeg gezien en tijd om mijn energie en ongedwongen leiderschap toe te passen. Waarom ongedwongen? Ik zal het nog eens duidelijk maken. Ik heb een hekel aan harde hand, correcties en honden onderdrukken. Zo willen wij mensen ook niet behandeld worden, dus dat doe je ook niet bij een dier. Daarnaast krijg je je hond hierdoor al snel tegenover je, dus doet dit gewoon nooit. Ik had met haar honden gelopen en had door wat Mariska nodig had.

Eenmaal haar beurt, vond ze het heel spannend, maar ze was al zo blij dat ze eindelijk ontspannen met Chanty kon lopen. Het maakte niet uit of ze nou alleen met haar liep of met Oma erbij, ze trok altijd. Dit was met enkele secondes verholpen, want Mariska pikte de Leidy methode en mijn tools heel snel op! Heel tof om te zien, maarja, als ik kom dan ga je door het stof. Je moet je eigen angsten onder ogen zien en zo moest ook Mariska met haar 2 kanjers langs vele intense honden wandelen en dit deed ze super goed. Het zweet stond op haar rug, want je gaat hard aan de bak. Met name mentaal, want continue wanneer ze in oud gedrag verviel, corrigeerde ze zichzelf. Dit sprak ze dan ook hardop uit, dus het was dubbel zo leuk voor mij als hondencoach om dit mee te krijgen. Ik genoot ervan hoe ze langs alle figuranthonden liep en geen strijd meer ervaarde met zichzelf en roedel.

Het zal nog hard werken worden voor Mariska, maar ze weet nu wat ze moet doen en dat is echt nodig als je uit balans bent met je hond. Ben je klaar voor verandering? Dan zal je dat ervaren ook. Mariska heeft zichzelf nog mijn boek cadeau gedaan (Klanten krijgen op het boek korting en de deursticker gratis) en ze heeft er weer alle vertrouwen in. Ze wil niet dat haar nieuwe pup (die super goed in spiegelen is, want daar komt het op neer) de mist in gaat door haar eigen onzekerheid. Ze gaat ervoor en ik vertrouw erop dat Mariska dit echt verder voort gaat zetten. Het was me een genoegen haar mooie spiegels te ontmoeten en te vertalen zogezegd.

Geef een reactie