Nieuws

ORTHOPEDISCH HONDENBED

Orthopedisch-hondenbed-amerikaanse-stafford-hondencoach-leidy

Een orthopedisch hondenbed. Ik besef mij dat ik het nog nooit over hondenmanden heb gehad en dat wil ik na al die jaren als hondencoach zijnde weleens gaan doen. Aangezien ik dagelijks bij mensen aan huis kom, zie ik soms ondergronden waarvan ik mij echt afvraag waarom hondeneigenaren voor specifiek dat hondenbed hebben gekozen. Tijd om wat meer inzichten te geven. Ik ga dit voortaan ook vaker bij sessies aankaarten, want bij nader inzien heb ik soms echt te doen met de hond. Heb je een hond die uit zichzelf liever op de grond ligt, dan hoef je je niet aangesproken te voelen. Dit is geen blog waar ik hondenmerken centraal zet, maar een ieder wil aansporen het hondenbed van zijn hond onder de loep te nemen.

ONDERSCHEIDEN

Net zoals bij alle professionals in de hondenwereld, investeer je op basis van ervaring, werkwijze en/of materiaal. Bij de mensen en het product dat zich kan onderscheiden doe je vaak een diepere investering dan degenen die hetzelfde doen. Je krijgt namelijk, net zoals bij de Leidy-methode, kennis en kunde die niemand anders heeft en dat is wat waard! Aan de hondeneigenaar of die zichzelf en hond deze waarde gunt al dan niet kan en wil investeren. Ik vind het dus altijd onevenredig dat mensen al snel roepen dat een product of iemand duur is. We weten allemaal dat kwaliteit hoger in de kosten ligt dan troep. Je krijgt namelijk meer.

INVESTERING

Hetzelfde geldt voor hondenbedden. Een hondenbed kan variëren van € 50,- tot € 400,- en daarboven. Dit valt wederom weer met de kwaliteit, stof, het onderscheiden, de uren die erin zitten, het merk en grootte. Vroeger had ik weinig tot geen geld, dus ik kon mijn honden geen ‘luxe’ orthopedisch hondenbed bieden. Alleen vond ik mezelf niet zielig, want ik maakte een puinhoop van mijn leven en dat zag ik terug in mijn energie, dus financiële situatie. Ik had huurtoeslag, zorgtoeslag en moest zo’n € 375,- huur per maand betalen. In principe meer dan genoeg om goede dingen met mijn geld te doen.

Verslaving

Alleen we weten allemaal, dat wanneer je verslaafd bent aan alcohol, roken en eetbuien, dat jezelf de enige bent die hier verantwoordelijk voor is! Ikzelf heb 9 jaar anorexia met periodes van boulimia gehad. Vrijwel niemand die jou dagelijks zegt: “Zet hem op met je verslaving. Ga ermee door. Lekker. Goed bezig en geniet ervan. Je verdient het.” Nee, dit doe jezelf! Dit is precies de reden waarom ik geen medelijden heb als mensen verslaafd zijn, wel heb ik empathie voor de reden en dus aanleiding. Dit komt veelal door traumatische ervaringen en dat gun ik niemand, maar wederom heeft iedereen een keuze om hulp te aanvaarden. Hetzelfde geldt wanneer je een disbalans met je hond hebt.

PRIORITEITEN

Ik was gelukkig nog wel in staat om te beseffen dat ik moest sparen en dat heb ik van kind af aan al geleerd. Ik zag nooit de waarde van € 5 cent in, totdat mijn vader zei; “We gaan alle € 5, 10 en 20 cent sparen en van dat geld mag je wat leuks doen.” Je moest eens zien hoe blij ik werd van € 5 cent. Door deze opvoeding heb ik gelukkig altijd goed kunnen sparen en was ik blij dat ik destijds een mooi orthopedisch hondenbed van € 60,- kon kopen.

Ik ga slecht op mensen die altijd maar klagen dat een ander het probleem van hun portemonnee is. Vaak zijn dit mensen die sjah en sigaretten roken, alcohol drinken en energieblikjes kopen, niet willen sparen of zelfs met volle bewustzijn liever het geld uitgeven aan vakanties, merkkleding en iedere dag uit eten gaan. Zodra het op de hond neerkomt is het duur, ironisch te noemen.

Je leest nog steeds een verhaal over hondenbedden, omdat ik hier eerst duidelijk wil maken dat je hond een prioriteit zou moeten zijn.

WELKE ONDERGROND

Naarmate de gewrichtsproblemen bij mijn eerste hond Rayo toenamen, ging ik mezelf steeds meer verdiepen in een goede ondergrond. Uiteindelijk kocht ik mijn eerste orthopedische hondenbed en zag ik dat Rayo veel beter sliep dan op een goedkoop polyester hondenbed. Rayo kon beter opstaan en dat is noodzakelijk voor een hond met, destijds alleen, artrose. Polyester bedden verzakken snel, ventileren niet goed en zijn enkel gevuld met pluisjes en veren. Als je dan ook nog een gladde stof aan de buitenkant kiest, is het zeker voor oudere of hele drukke hond een uitglij hondenbed. Je ziet dat deze hondenbedden ook vaak een knik in het midden hebben en de inhoud niet gelijk verdeeld is. Dit zijn mijn minst favoriete hondenbedden.

JE EIGEN RUG

Ik ben niet alleen op emotioneel vlak heel gevoelig, maar ook fysiek. Ik heb een super gevoelige rug en hoe dik een matras of kussen er ook uitziet, ik voel direct als er al veel mensen op hebben gelegen, hoe deze mensen slapen (rug of zij, hoofd of schouders) of de veren niet meer goed zijn en het matras niet meer in verhouding is. Dit zorgt voor slapeloze nachten en een vermoeid en pijnlijk lichaam. Het maakt dus niet uit of ik in een super duur hotel slaap met het nieuwste matras of in een primitief huisje met een oud matras. Mijn matras is echt de enige matras waar ik goed op slaap. Kun je je bedenken hoe dit moet voelen voor een hond die oud is of net als Espejito veel sport? Dat ga jij niet snel zien, maar je hond gaat dit geheid voelen!

WAT GAAT ER MIS

Het gaat mis bij ons als mensen, omdat veel mensen gevoelig zijn voor de kleur en het verhaal eromheen en zich laten triggeren vanuit gevoel. Waarom denk je dat ik mijn Life coach Leidy halsbanden en riemen zonder gek verhaal onder de aandacht breng? Omdat het de beleving is waar mensen voor gaan. Je haalt deze halsbanden en riemen alleen omdat je weet wie er achter zit, je niet meer je hond wil domineren, omdat je kwaliteit wil en je zekerheid wil. Dan is het toch onzinnig als ik zeg: “Hierdoor zal je hond nooit meer uithalen.” Wat wel? Door het eerlijke verhaal te delen. Doordat hondeneigenaren met een kwalitatieve wandeluitrusting wandelen, krijgen ze zelfvertrouwen, dragen ze dit over op hun hond en valt deze dus niet tot minder uit. Mooier kan ik het niet maken, maar wel makkelijker.

WAAR OP TE LETTEN

Wanneer ik een orthopedisch hondenbed kies kijk ik vooral naar de levensduur, kwaliteit, materiaal, klantenservice en uiteraard of het in mijn interieur past. De ervaring van de voorgaande kopers doen mij niets, want mijn hond zijn lichaam is anders dan dat van de persoon met zijn hond. Ik kies al jaren alleen maar voor orthopedische hondenbedden (met traagschuim) met katoen materiaal. Katoen zweet niet en een orthopedisch onderbed draagt echt bij aan de gewrichten. Een stretcher schijnt ook bij te dragen. Alleen zie ik ook klanten met hele grote honden met veel te kleine stretchers of zelfs benches. Een ‘no go’ mijns inziens. Hoe zou jij het vinden om op een te klein matras te liggen of te kleine schoenen te moeten dragen? Juist! Zit voor geen meter en doet meer schade aan dan genot.

REFLECTIE

Realiseer je dat wij als mensen eraan voorbij gaan dat onze hond niet minder belangrijk is dan onszelf. Ik slaap pas goed als mijn honden ook lekker liggen en honden hebben beslist voorkeur voor een ondergrond. Espejito hoef ik niet mee naar boven te nemen. Het hondenbed boven is orthopedisch, maar heeft een andere kwaliteit stof. Daar moet hij niets van hebben, terwijl Rayo daar wel op kan liggen. Rayo slaapt bij onrustige avonden bij mij boven. Ouderdom. Boven heb ik voor en cooler materiaal gekozen, zodat Rayo in de zomer niet moet vechten tegen de warmte. Los van het feit dat ik een airco en verwarming in één op de slaapkamer heb.

Een hondenbed baseer je op de behoefte en activiteiten die je met je hond uitvoert. Aangezien mijn oudjes fysieke ondersteuning nodig hebben, is een orthopedisch hondenbed het meest ideale. Ik vind een stretcher lelijk, maar je moet soms verder kijken dan het oog. Ik kan mij voorstellen dat je uit hygiënische overwegingen liever een stretcher bij een hond van 80kg gebruikt (die veel kwijlt) dan een orthopedisch hondenbed. Alhoewel je deze bedden ook kunt verhogen door er iets onder te plaatsen

ADVIES

Ik adviseer dus altijd om je in een hond te verplaatsen en na te gaan waar jij je als mens goed bij voelt en vooral te kijken wat je hond nodig heeft. Mijn Dobermann is een echte sporthond en hij is met recht alleen maar spier en lichaam. Ik vraag bij inspanning heel wat van hem en daarom moet ik hem heel veel bieden voor ontspanning. Zelfs in de hondenkennels heb ik op maat gemaakte orthopedische hondenbedden. Het heeft verschillende betekenissen wanneer je hond slecht opstaat. Het bed kan niet voor genoeg comfort zorgen of je hond heeft fysiek wat te kampen. Als je hond dus met een goed bed mankementen vertoond, dan weet je dat het met externe factoren te maken heeft gehad en moet je hier wat mee.