Berichten, Nieuws

OP NAAR GESLOTEN SETTING HARREVELD

Harreveld
Volgende week is het zover en ga ik weer een paar dagen in de gesloten instelling Harreveld zo’n 50 jongeren coachen. Blijft een gek besef, dat ik vroeger ook één van die jongere was die daar gesloten werd gezet en nu de sleutel in beheer krijgt. Maar bovenal, dat ik mijn levenservaring in kan zetten om de jongeren te helpen. Afgelopen november was een pilot en toen mocht ik mijn expertise laten zien. Alleen maar lof en positieve geluiden gehoord en zal ik vaker terugkomen, om in de week dat de jongeren vrij zijn deel te nemen aan hun vakantie projectweek.

Het gebouw linksachter is de school en daar coach ik alle jongeren en maak ik kennis met ze. Ik ga ze dan eerst van binnen naar buiten laten keren. Dat is altijd een super leuk, intens en mooi proces, want die verharde en achterdochtige gezichtjes, transformeren zich al heel snel naar jongeren die zich gewaardeerd en begrepen voelen. Ik neem de begeleiders ook mee in dit proces en dit zorgt voor mooie gesprekken, want alles staat in het kader van kwetsbaar opstellen.

Het veld daarnaast is een gesloten buitenspeelplaats waar ze kunnen sporten, maar waar ze die dagen naderhand met Rayo en Vida aan de slag gaan. Rayo en Vida krijgen overigens hun muilkorf om. Waarom? Alles uit voorzorg. Ik heb ook te maken met jongeren die als de dood voor honden zijn en ik hoef jullie niet uit te leggen wat dat met een hond kan doen. Daarnaast, laat ik alle jongeren zo zien dat het nooit mis kan gaan. Na het werken gaan de muilkorven altijd af en mogen de jongeren met ze knuffelen en spelen. Wat is Rayo en Vida hun taak? Ze helpen jongeren met

• Het ontdekken van wat leiderschap is en doet • Hoe je in stilte iets voor elkaar kunt krijgen
• Wat angst met mensen en dieren doen
• Wat wederzijds respect oplevert
• Dat kwetsbaarheid je kracht is
• Hoe leuk doorzetten is
• Hoe je gedrag van een ander in je eigenbelang kunt plaatsen
• Hoe je je ongeduld in geduld kunt krijgen
• Hoe scherp mensen en dieren je spiegelen
• Wat er gebeurd als iemand je niet snapt en hoe je duidelijkheid kunt creëeren
• Hoe je grenzen kunt aangeven

Zoals je leest hebben Rayo en Vida een heel groot aandeel, want alles wat ik met de jongeren binnen bespreek, leggen Rayo en Vida binnen no time vast en bloot en spelen in op al hun leerdoelen en gedragingen. Zo tof en mooi om te zien! Ik ben dan ook beretrots op ze. De jongeren zijn dol op Staffords en worden zonder oordeel omarmt door ze.

Het weer zal aangenaam zijn en naderhand ga ik niet steeds een rot eind naar huis reizen en weer terug, maar slapen we een paar nachtjes in een lief huisje, midden in de natuur met als voortuin een weiland. Worden weer super leuke en mooie dagen! De vorige kreeg ik er zoveel energie voor terug. Zie ernaar uit.

Geef een reactie