Nieuws

HOND HERPLAATSEN

Hond-herplaatsen-het-gevaar-life-coach-leidy-zijlstra

Je hond herplaatsen is niet iets wat je lichtvaardig moet doen. Ik zie te vaak in mijn werk dat eigenaren in de hoogste emotie deze beslissing, zonder deugdelijke overweging, maken, waardoor ze het belang van de hond geheel uit het oog verliezen. Zulks met alle gevolgen van dien. Ik wil daarom middels dit verhaal het gevaar van het herplaatsen onder de aandacht brengen, want het is juist mijn missie om zoveel mogelijk hondeneigenaren in balans met hun hond te laten leven, zodat deze vervelende beslissingen voorkomen kunnen worden. Het wordt te vaak als ‘de’ oplossing gezien, maar dat is het absoluut niet.

JE LEVEN VEFRANDERD

Wat als je relatie op de klippen loopt? Je bij je moeder terecht kan, maar je bang bent dat het niet zal werken tussen haar honden en je eigen hond? Je je gesteld ziet voor de keuze tussen je hond en/of jijzelf?

Laat ik even bij het begin beginnen.

Het is alweer zo’n twee jaar terug dat ik bij de eigenaresse van Mac (American Bully x Amerikaanse Stafford) aan huis kwam. De grootste goedzak op aarde. De eigenaresse ervaarde bij zichzelf best wat angst en onzekerheden in huis en aan de riem. Ze wilde niet dat dit erger werd en liet mij preventief komen. Super goed! Voorkomen is altijd beter dan genezen. Neem bijtijds je verantwoordelijkheid. Via deze link kun je hun privé balanssessie video zien.

De sessie verliep goed en de periode daarna ook. Totdat ik vorige week een berichtje via mijn Instagram @life_coach_leidy_ ontving waarin het overduidelijk was dat de eigenaresse in paniek was en met spoed mijn advies en hulp nodig had.

Ik was bezig met koken, maar waar ik wist dat ze mij dringend nodig had liet ik alles vallen. Met andere woorden, ik fungeer met liefde als een soort van 112 (noodhulp). Gelukkig nam ze toen de nood het hoogst was actie en zetten ze zelf de eerste stap om het probleem op te lossen! Ik belde haar op en ze moest flink huilen toen ze uitleg gaf in welke situatie ze verkeerde.

PANIEK

Door deze situatie en uit haar angst had ze haar hond herplaatst en dit was aardig uit de hand gelopen. Niet oordelen, het verhaal gaat nog verder.

Herplaatsten lijkt de oplossing, maar realiseer je ook dat dit goed mis kan gaan. Wat ik veel opmerk is dat eigenaren die hun hond herplaatsen op dat moment behoorlijk beïnvloedbaar zijn. Veel gehoord, waardoor men zich laat overhalen, zijn uitlatingen als:

– Al jaren ervaring met herplaatsers, dus je hond kan ik prima hebben
– Ik heb/had zelf altijd honden en nooit problemen mee gehad
– Dit ras is mij niet onbekend en heb al jaren ervaring met specifiek het desbetreffende ras
– Mijn agenda heeft ruimte voor je hond
– Laten we afspreken dat je iedere dag filmpjes krijgt
– Ik neem hem overal mee naartoe.

Dit zijn hele fijne en geruststellende teksten. Echter, hierdoor bestaat vrijwel geen ruimte om de emotie te doorvoelen en dus buiten de emotie te gaan handelen en dus objectief vanuit rust te kunnen handelen. Realiseer je dat je je hond in een hele nieuwe situatie plaatst en dat dit echt even een klap voor je hond kan zijn, daarbij kost een hond leren kennen veel tijd.

De eigenaresse in haar situatie was in paniek en dacht dat dit de beste oplossing was, totdat ze na twee weken werden bericht: ‘Je hond heeft naar een kind gehapt en is agressief.’ Toen de eigenaresse dit hoorde heeft ze haar hond met haar moeder opgehaald en was ze verbouwereerd. Ze herkende haar hond helemaal niet meer terug! Hij was doorgedraaid van de stress en vertoonde dwangmatig gedrag.

DE KERN VAN DE KEUZE

Toen ik dit vernam ben ik haar kritische en doortastende vragen gaan stellen, op grond waarvan ik kon concluderen dat ze dus vanuit paniek heeft gehandeld, haar gevoel (onderbuik) heeft genegeerd en nu dus alsnog met een nieuw (onderdrukt) probleem te maken kreeg. Weet je wat haar gevoel namelijk als allereerste zei nadat de relatie was verbroken? Ik moet Leidy benaderen, maar door haar paniek is ze toch voor een herplaatsing gegaan.

Nadat ik moeder en dochter had gesproken stelde ik voor om een sessie in te plannen waarin ik de ontmoeting met het overige deel van de roedel zou gaan begeleiden en ze hierin zou gaan coachen. De meerprijs voor een spoedconsult heeft ze van mij niet gekregen, omdat dit een hele andere kwestie betrof dan te laat ingrijpen en dit een oneigenlijke aanvraag was van een spoedconsult.

Eenmaal aangekomen gingen we in gesprek en heb ik toch hele vervelende verhalen gehoord. Deze verhalen bevestigde mijn vermoedens en het typische gedrag van Mac. Ik was eigenlijk maar wat “blij” dat Mac doordraaide en daardoor weer weg moest worden gehaald. Het was voor Mac de enige manier waarop hij duidelijk kon maken ‘ik zit hier niet op mijn plek en word niet begrepen.’ Heftig besef! We kunnen niet verwachten dat een hond overal maar kan aarden.

Daarnaast was Mac dood en dood moe. Het was niet de Mac die ik van twee jaar terug herkende. Nu is hij sowieso wel rustig, maar energetisch voelde hij echt uit het veld geslagen. Stress heeft heel veel impact op een dier, onderschat dat niet!

TIJD VOOR DE BEWUSTWORDING

Toen ik er eenmaal was gingen we vrijwel direct aan de slag. Het coachen begon en het resultaat zien jullie terug op deze foto. Stapsgewijs gingen we de honden in verbinding met elkaar brengen en moest ik hard sleutelen aan het brein van de eigenaren, want dat was tegelijk het probleem én de oplossing. Wel extra benoemd dat dit mede te danken is aan de opvoeding die de moeder aan haar eigen drie hondjes heeft gegeven. Wat een stabiele Chihuaha’s. Het zijn heus niet allemaal keffers.

Ik heb de eigenaresse heel duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling kan zijn dat je geleid door je eigen angsten in een bepaalde situatie je hond op lichtvaardige wijze maar even kan herplaatsen. Ik: “Toen het met jou niet goed ging was Mac er onvoorwaardelijk voor jou en nu gaat het niet goed met hem, dus blijf jij onvoorwaardelijk aan zijn zijde. Hij heeft jou nodig en jullie horen bij elkaar. Laat dit je mindset zijn en laat je angsten los. Ga anders denken en vecht voor jullie toekomst. Ik heb één mindset heel mijn leven gehanteerd. Als mijn honden niet welkom zijn, dan ik ook niet. Er komt heus wel een woning waar hij ook welkom is. Focus je dus op wat je wel wil!” Ik heb het vanuit mijn tenen en hart gesproken en getracht om Mac te vertalen!

De moeder was erg blij dat ik haar een boost aan inzichten en zelfvertrouwen gaf. Soms moet je bepaalde dingen horen van iemand die verder van je vandaan staat eer ze tot je doordringen. De eigenaresse brak en besefte zich vanuit haar kwetsbaarheid en rust dat ze dit nooit had gewild, maar zich geen raad meer wist en vanuit een ‘valse overtuiging’ handelde, zoals dat Mac niet met de honden van haar moeder zou samen kunnen.

LEVENSLESSEN

Het was een hele pittige leerschool voor haar, maar wat vind ik het moedig dat ze alsnog mij heeft benaderd en voor zichzelf en Mac is gegaan. Dat toont pas echt ballen! Ze had een flinke investering gedaan en stond open voor alles. Het was haar vooral om te doen dat zij Mac weer leerde vertrouwen, er harmonie in huis zou ontstaan en dat ze met zichzelf aan de slag zou gaan. Dat noem ik een geweldige eigenaresse. Hoeveel mensen zullen hun hond in stilte herplaatsen en hierdoor onnodig de connectie verliezen? De hond in gevallen van een mis herplaatsing niet meer komen ophalen? Heel verdrietig. Mensen die geen reden hebben verzinnen wel weer een excuus en hier zijn dieren helaas altijd de dupe van.

Net voordat ik de auto in ging en zou vertrekken zag ik een eigenaresse die opgelucht was en zei: “Leidy, onwijs bedankt. Ik ga er weer helemaal voor en hij gaat nooit meer herplaatst worden”. Mijn taak was volbracht. Vandaar zo’n blije Leidy op de foto met vier prachtige en super lieve honden. Mac is absoluut niet agressief, maar zet een hond ik een leefomgeving waar hij niet mee bekend is en kan aarden en je krijgt er gerust een ‘moordwapen’ voor terug.
De afgelopen dagen kreeg ik hele positieve berichten binnen.

Eigenaresse: “Het gaat goed met ons en de honden in huis en ik ga nu op jacht naar een woning voor ons samen. Ik herken mijn Mac weer terug en alle honden delen het huis in rust en we maken fijne gezamenlijke wandelingen.”

ONVOORWAARDELIJKE VERBINDING

De ene situatie is de andere natuurlijk niet, maar lieve mensen met hond, weet dat herplaatsen lang niet zo ideaal is als het lijkt. Schakel alsjeblieft bijtijds hulp in. Het kan niet zo zijn dat, omdat er ruis op de lijn is, je hond hierdoor gedragsproblemen vertoont en jij de levensles krijgt dat je je hond ineens als een wegwerp product gaat zien. Dat doe je met kinderen ook niet. Een hond is immens trouw en verdient alleen maar onvoorwaardelijke verbintenis en als je hem niet begrijpt… dan zoek je hulp!

Ook ik heb bijna op straat gestaan met mijn hond, omdat ik geen kamer kon vinden waar we samen welkom waren. Alleen ik gaf niet op en bleef trouw aan mijn hond, zoals hij (nog steeds en inmiddels twee honden) dit ook al jaren aan mij is. Iedereen krijgt levenslessen, maar die kun je maar beter trouw met je hond aangaan. Die zal je nooit vertalen!

Mijn naam is Leidy Zijlstra en ik coach de eigenaar achter de hond.

* Overweeg jij je hond te herplaatsen? Heb je voor jouw doen al alles geprobeerd? Maar heeft dit artikel toch wat bij je getriggerd. Onderneem dan actie en benader mij gerust, want ik denk graag met je mee. Ik kom je maar wat graag opnieuw in verbinding met je hond brengen! Neem dus gerust vrijblijvend contact met mij op.

Geef een reactie