Wil je leren loslopen met je hond of, beter gezegd, wil je je hond leren loslopen? Lees dan verder. Het afgelopen jaar heb ik vrijwel iedere week honden intern gehad, voor zowel het vakantieverblijf, socialisatie, alsook voor loslooptrainingen. De loslooptrainingen ben ik gestart, omdat ik hondeneigenaren kan leren van mijn eigen incidenten in het verleden. Pas twee honden later ben ik tot structurele oplossingen gekomen en daar moet je wat mee…
Ik was het probleem én de oplossing. De rechter stelde mij een terechte vraag: ”Ben je in staat om in iedere situatie je honden onder appèl te houden?” Deze vraag zetten mij aan tot denken en werd uiteindelijk mijn drijfveer om hier wat mee te doen.
ONDERZOEK
Na deze inzichtgevende vraag ben ik mijn onderzoek gaan doen. Ik besloot andere hondentrainers te benaderen. Aangezien ze in Amerika veel meer hondentrainers hebben dan in Nederland, ben ik specifiek naar Amerikaanse hondentrainers gaan kijken. Ik ontdekte al snel dat ze het in Amerika ‘normaal’ vinden om een hond met een stroomband aan de riem te trainen. Ik had en heb mijn bedenkingen hierover. Ook heel wat hondentrainers in Nederland adviseren hondeneigenaren met uitvallende honden een stroomband te hanteren.
Ervaring klanten
Doordat ik zoveel negatieve verhalen van klanten had gehoord, ben ik faliekant tegen het gebruik van een stroomband geworden. Een hond aan de riem kan geen kant op en kan bovendien het spiegelgedrag onderdrukken. Hierdoor is de hond moeilijk te ‘lezen’. Ik realiseerde mij dat ik nooit echt een eigen mening had gevormd over hoe deze trainingsbanden (bij een hond los van de riem) werken.
Ik wil de route en het tot stand brengen van de loslooptrainingen die ik heb bewandeld met jullie delen. Voorts voorkomen dat mensen aannames gaan doen en mij verkeerd begrijpen.
JACHTHONDEN
Als er een groep van hondeneigenaren is die net als ik bij goed gebruik niet tegen trainingsbanden is, dan zijn het de groep van hondeneigenaren met een jachthond. Ik heb meerdere hondeneigenaren met een jachthond gesproken en allemaal delen ze mijn visie. De inzet van deze trainingsbanden is alleen voor bekwame hondentrainers en hondeneigenaren. Wanneer de trainingsbanden niet door kundige hondentrainers en hondeneigenaren gebruikt wordt, bestaat het risico dat dit stuk gereedschap verkeerd wordt ingezet. Hierdoor beschadig je de relatie met de hond.
Jachtinstinct
Alle hondeneigenaren met een jachthond, weten dat hun hond een natuurlijke instinct heeft waar je als mens niet altijd van nature goed invloed op kunt uitoefenen. Deze hondeneigenaren willen juist dat hun jachthond van de vrijheid kan genieten, omdat ze immens veel energie hebben en moeten speuren naar prooi. Beheers je de van nature aanwezige gedrevenheid van een jachthond niet, dan kan het zomaar zijn dat de hond achter een haas aangaat en in de achtervolging in het heetst van de strijd uiteindelijk in het prikkeldraad verstrikt raakt. Tijdens deze gesprekken voelde ik een gelijkgestemdheid en zag ik pas het nut in van de inzet van een trilband.
Let op dat en trilband enkel fibreert en niet een stroomstoot AFGEEFT. Het is een back-up ‘lijn’ die enkel wordt ingezet wanneer de gedrevenheid van een hond leidt tot gevaarlijke situaties. Het is een soort reset knop om de jachthond uit een drift te halen. Bij intense honden kan de trilband ook ingezet worden om ze uit het intense gedrag te halen, maar het is niet de oplossing. De oplossing is vroegtijdig trainen!
JE HOND LEREN LOSLOPEN
Het is vaak een grote wens van iedere hondeneigenaar om met zijn hond prachtige wandelingen te maken, waarbij de hond probleemloos kan loslopen. Alhoewel deze wens niet vreemd is, is het toch iets wat lang niet iedere hondeneigenaar kan realiseren. Ze gaan ervan uit dat wanneer ze de hond los laten hij/zij de bazin wel gehoorzaam zal gaan volgen. Dit is een pragmatische denkfout. Je zult je er enorm goed van bewust moeten zijn dat je veel van een hond vraagt. Een hond leeft tegenwoordig niet meer in alle rust en op iedere hoek van de straat is tegenwoordig wel een prikkel die hem kan afleiden. Denk hierbij aan andere honden, fietsers, hardlopers, rennende kinderen en nog veel meer andere prikkels
Trainen van pup af aan
Als je je puppy van jongs af aan hier niet op een correcte wijze in begeleid, dan ga je op latere leeftijd achter de feiten aanlopen en zo ook achter je hond rennen. Met mijn intacte Dobermann van 2 jaar, heb ik op een natuurlijke wijze deze relatie kunnen krijgen, waardoor hij nu verantwoord los kan lopen. Ik heb hier echt uren training inzitten. Ik heb dit zonder trainingsband getraind. Hij is sociaal naar mens en dier en in het bijzonder (met Rayo en Vida) naar mijn drie kuikens van nu zo’n 2,5 maand. Deze lopen in huis, door de tuin, rennen, vliegen een beetje en hij laat ze met rust. De kippen worden door de waakzame training niet langer geassocieerd met ‘prooi’.
DE TRAINININGSBANDEN
Toen ik de trainingsbanden in huis wilde halen, baalde ik ervan dat er alleen banden met een stimulans-functie en trilfunctie in één te verkrijgen waren. Ik wilde beslist geen troep uit China en voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Ik vind een stimulans-functie namelijk niet niets en ik besefte mij dat het geen speelgoed is. Uren heb ik via You-tube naar trainers uit Amerika gekeken. Ik kocht deze banden met dubbele functie nog voordat de wet inging dat je deze niet meer mocht gebruiken. Het zijn kleine subtiele kastjes aan de trainingsband die de hond om zijn hals draagt. Voor het eerst kon ik voelen wat zo’n trainingsband eigenlijk doet.
Het gevoel
Op standje ‘laag’ valt de werking nog reuze mee. Ik wil het gebruik van een dergelijke band niet verheerlijken. Voor algemeen gebruik zeker niet te adviseren. Het zijn warme stralingen die je voelt en je kunt ervan schrikken. Iedereen reageert hier anders op, dus ook een hond én de stand bepaalt of het de hond zeer doet of niet. Ik heb het op mijzelf uitgeprobeerd, maar ik wil mezelf niet vergelijken met een hond. Ik wss ietwat meer gerustgesteld dat het dus geen pijn hoeft te doen. Toch ben ik nog steeds tegen het gebruik van een dergelijke band. Een goede klant kwam er gelukkig achter, na veel speurwerk, dat er ook een band met enkel een trilfunctie op de markt werd gebracht! Deze worden gebruikt bij honden die blind en doof zijn, maar ook voor honden die bananen in hun oren hebben. Kijk, hier werd ik wel enthousiast van!
MIJN ERVARING
Ondanks dat alle trainers die ik sprak zeiden dat de stimulans de enige manier is om een hond los te kunnen laten lopen, ontdekte ik dat het middel te zwaar was voor het onderliggende probleem en al snel merkte ik op dat enkel de tril van de trilband eigenlijk al voldoende om de hond in een andere staat te brengen. De focus is direct weer op de eigenaar gericht. Ik heb voorts opgemerkt dat je honden echt uit een bepaalde extase met een stimulans kunt halen en gedrag ook echt eruit kunt trainen. Het geeft op den duur een soort Pavlov effect. Alleen is dit afhankelijk van hoe je het gebruikt.
Correct gebruik
Gebruik je een trainingsband met stimulans correct, dan kan je er echt mooie ontwikkelingen mee bewerkstelligen! Alleen ben ik wel van mening dat wanneer dit middel bij iedere wandeling zou moeten gebruiken, je hond gewoon niet moet laten loslopen of eerst je hond moet socialiseren, zodat je hier niet afhankelijk van wordt. Je hond corrigeren, zonder eerst de hondentaal aan te leren, is niet efficiënt en is niet de manier van trainen voor mij. Moet je je hond iedere keer een stimulans prikkel geven zal deze prikkel steeds minder vaak het gewenste effect hebben. De hond wordt er ongevoelig voor. Wat je dan gaat krijgen is dat eigenaren de stand van de stimulans steeds hoger gaan zetten en dat is niet de bedoeling.
MENING STIMULANS EN TRIL
Het geven van een stimulans voelde voor mij nimmer goed, ook niet op standje ‘laag’. Het alternatief van de trilband bood mij veel meer aanknopingspunten voor een verantwoord gebruik. Pijnloos voor de hond en zeer efficiënt. Een trainingsband met enkel trilfunctie is voor het loslopen voldoende en voelt voor mij het beste.
Niets is zwart of wit
Ook heb ik eigenaren gehad die er geen moeite mee hadden om de stimulansfunctie te gebruiken. Ook die visie mag er zijn. Niets is zwart of wit. Het voelde hoe dan ook voor mij erg dubbel om iets te gebruiken wat niet mag, maar waarvan je wel weet dat je de hond zijn vrijheid ermee kunt teruggeven. Daarom is een trilband een fijne uitkomst en hier sta ik 100% achter. Heb ik dan aversie voor de stimulans-functie? Nee, want bij bepaalde honden, mits men deze goed inzet, kan je veel bereiken en ik bepleit het deze band altijd preventief in te zetten en niet repressief. Gebruik je het als strafmiddel, dan heb je aan mij geen goede en daar distantieer ik mij daar volledig van.
SOCIALISEREN
Sinds een paar maanden geef ik naast de loslooptrainingen ook socialisatie trainingen. Ik woon op een perceel van 800m2 en heb dus veel ruimte om honden te faciliteren. Ik heb zelf drie sociale honden die een stabiele basis zijn voor honden die niet sociaal zijn. Socialiseren doe je niet met een paar wandelingen in het bos of aan de riem. Dit kan alleen in een veilige omgeving waar de hond 24/7 met zijn soortgenoten leeft. Alleen dan krijgt de hond de kans om zijn taal te leren begrijpen en deze toe te passen. Ik ben mij hier het afgelopen jaar helemaal op gaan storten en dit met succes.
Honden kunnen zich ontwikkelen
De asociale en sociale honden mogen zich bij mij verder ontwikkelen. Hondentaal valt niet uit te leggen zonder het te zien. Hondentaal gaat heel snel en iedere seconde kan er iets anders uitgezonden en ontvangen worden. Als je weet wat iedere vorm is, dan kun je hier ontzettend veel kanten mee op als begeleider. De hondentaal is een onderschatte taal en dit zie je enorm terug bij hondeneigenaren. Deze verwachten nog altijd dat de hond hun taal begrijpt in plaats van andersom. Haast ironisch. Hondeneigenaren, jullie zijn het probleem en de oplossing. Acceptereneer dit en de reis van projecteren zal leren worden. Wij als mensen dienen ons te ontwikkelen en dan gaat de hond mee. Als een snoepje voldoende zou zijn (waar ik nooit mee werk) dan zou dit niet nodig zijn.
LOSLOOPTRAININGEN
De loslooptrainingen zijn standaard zes dagen (in sommige gevallen meer) achter elkaar bij mij in huis, waarbij we iedere dag buiten de deur trainen. Ik train de hond zodat de eigenaar het daarna weer zelf kan oppakken en verantwoord zal kunnen loslopen met zijn/haar hond. Door deze snelle intensieve loslooptrainingen kan de eigenaar ook des te sneller zelfstandig door. In beginsel trainde ik de hondeneigenaren eenmalig. Dit gebeurde op de dag dat ze de hond komen ophalen. Alleen merkte ik gaande weg op dat mensen echt meer nodig hadden. Om deze reden heb ik besloten dat je alleen een pakket kunt afnemen met 5 extra loslooptrainingen. Zonder deze loslooptrainingen vallen eigenaren terug en dat wil ik niet.
Aandeel eigenaren
Eigenaren moeten bewust worden van hun energie en opstelling, want dit is bepalend. Ze moeten hun hond weer vertrouwen, maar ook zichzelf. Ze dienen te leren hoe de trilband en commando’s te gebruiken. Het is daarnaast van cruciaal belang om de hondentaal correct te interpreteren. Ik merkte tijdens de extra trainingen namelijk op dat de hond dan de eigenaar weer ging spiegelen en gedrag liet zien die de hond bij mij niet liet zien en dat heeft dus aandacht nodig. Het is namelijk nooit alleen de hond die het onderliggende probleem veroorzaakt. Heb je dus twee privé balanssessies bij mij gevolgd en zijn er los van de riem ook nog problemen, dan kan ik dit vervolgtraject met de gecoachte starten.
AANLEREN
De honden, zoals die van mijn klanten, die op katten jagen, koeien en wild hebben gegrepen en waar alle eerder hondentrainers op stuk zijn gelopen, komen bij mij terug onder appèl zonder snoepjes en stimulansband te gebruiken. Ik bied de hondeneigenaren die bij mij komen, de optie van het trainen met een trilband. Ik heb ook hondeneigenaren getraind die het eerst zelfstandig hebben geprobeerd, maar het aanleren ging mis, waardoor de hond er niet op reageerde. Dit is o.a. de reden waarom je hier niet zomaar zelfstandig aan moet beginnen. De neiging bestaat dat men dan het zwaardere middel van de stroomband gaat inzetten, hetgeen niet de juiste weg is. Ik blijf de combinatie hond en eigenaar met trilband hanteren tijdens de loslooptrainingen, aangezien het de hond verder niet belast en de vrijheid van het loslopen weer teruggeeft.
ERVARING
Bij het schrijven van dit artikel ben ik een aantal hondeneigenenaren gaan benaderen en hierbij hun antwoorden. Dit is precies waarom ik nu eens deel wat het op de lange termijn doet. Deze eigenaren zijn door mij gecoacht aan de riem en dit zonder trainingsbanden. Nadien hebben ze trainingen los van de riem gehad en dit met een trainingsband. De reacties liegen er niet om en nee ik heb ze niet van te voren gebeld om te vertellen hoe ze moesten reageren. Dit zijn pure eerste reacties. Wel wilde een eigenaresse dat ik nog zou delen dat een consistent gebruik van de trillingen nodig is. Hierdoor blijf je als eigenaar scherp en bewust. Dit klopt, want mensen verslappen al snel, maar deze eigenaren hebben doorgepakt.
De loslooptrainingen zorgen ervoor dat je hond weer van zijn vrijheid kan genieten en dat jij een bekwame en bewuste eigenaar wordt.