Nieuws

HONDENCOACH LEIDY ZIJLSTRA GRIJPT IN BIJ BIJTINCDENT PITBULL

Alphense-hondencoach-Leidy-Zijlstra-grijpt-in-bij-bijtincident-pitbull

Een bijtincident is de grootste nachtmerrie voor een hondeneigenaar en dagelijks vinden deze plaats. Ze halen niet allemaal de media, maar in mijn mailbox krijg ik dagelijks verhalen over bijtincidenten binnen wat dan helaas pas de aanleiding is tot het inschakelen van hulp. De honden die snel in deze situaties terechtkomen zijn de zogeheten hoog-risico honden. De grootste zorg die ik heb omtrent deze veelal pitbull achtige honden, is dat mensen onderschatten hoe kwetsbaar ze eigenlijk zijn. Wanneer je niet begrijpt wat ik hiermee bedoel, zal je wellicht kunnen denken; ‘Kwetsbaar? Ze zijn super sterk.’ Met kwetsbaar doel ik op het feit dat deze honden veelal bij verkeerde hondeneigenaren in handen komen en daardoor in de problemen geraken.

GEEN PROBLEEMHOND

Voor een heel groot deel ligt de oorzaak van het probleem uiteindelijk bij de eigenaar. Voor een ander deel ligt het probleem ook bij de fokker. Als ik hoor wat voor kruisingen er ontstaan zowel onbewust (de ‘oeps’ nestjes) alsook bewust (even leuk om te doen), dan begrijp ik dat de menging van rassen ook voor nieuwe problemen zorgen. Zo worden er karakters en posturen met elkaar gekruist die in mijn ogen absoluut niet verantwoord zijn. Ook maak ik mee dat er hondenrassen worden gefokt die van nature ‘error’s’ hebben. Men vindt de honden mooi, dus dan doen mensen er maar een reutje bovenop. Vast leuk!

Ik ontmoet ook echt ‘verknipte’ honden en zie dat de oorzaak vaak is te herleiden naar de fokker, die geen donder geeft om de socialisatie. Een pup na geboorte maanden in een bench houden draagt nergens aan bij. Dit zijn natuurlijk zeer schrijnende situaties. Een eigenaar die gevoelig is voor deze situaties zal als onervaren hondeneigenaar snel vast kunnen lopen. Ze halen een niet gesocialiseerde hond in huis, hebben te weinig kennis en dan begint de ellende van incidenten en herplaatsingen. Dit gebeurt natuurlijk ook bij eigenaren die wel een basis kennis in huis hebben, maar (ook) niet tijdig hulp inschakelen! Stel je voor je dure of goedkope hond nog meer geld kost. 

Daarnaast worden deze honden gefokt op hun uiterlijk, want hoe groter en breder, hoe mooier en beter. Als ze dan ook nog een bijzondere vacht kunnen krijgen is het helemaal een hit. Uiterlijk verkoopt helaas in de hondenwereld. Kijk naar de maatschappij, het is een weerspiegeling van hoe de mens handelt en doet. 

BIJTINCIDENT ALPHEN AAN DEN RIJN

Zoals inmiddels bekend is was ik afgelopen zondag getuige van een bijtincident. Tegenwoordig worden deze honden een hoog-risico hond genoemd. Ikzelf noem honden altijd bij de naam of het ras. Even heb ik getwijfeld om het bijtincident online te delen. Waarom? Ik wil het betrokken ras het liefst beschermen tegen negatieve beeldvorming en hetze. Toen echter de politie mij benaderde en mij tot “heldin” bombardeerde, vond ik het toch zaak om hier ruchtbaarheid aan te geven. De agent gaf aan dat hijzelf waarschijnlijk bij het bijtincident zijn wapen zou hebben ingezet. Een ware realiteitscheck! De ellende was dan velen malen groter geweest dan nu is voorgevallen.

Ik heb twee interviews online gegeven. Ik heb getracht om mijn rol niet op de voorgrond te plaatsen. Waarom? Ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen. Ik heb gelukkig het voordeel dat ik weet wat ik in zo’n situatie moet doen en dat is de-escalerend optreden en mens en hond helpen. Het interview over het incident is te lezen in Alphens.nl en AD.nl.

MIJN BOODSCHAP

Ik wil naar aanleiding van mede dit bijtincident mensen met specifiek dit ras wakker schudden! Niet omdat ze een hoog risico vormen, maar omdat dit ras zo ontzettend kwetsbaar is. Deze honden hebben een eigenaar nodig die nog meer zijn verantwoordelijkheid neemt dan de eigenaar van een hond die niet op drift wordt gefokt. Als je dat kunt, de hond mentaal en fysiek kunt voeden en preventief hulp inschakelt om zo veel kennis en kunde op te doen, dan heb je er een top hond aan.

Aan alle mensen die de vraag stellen; Waarom neem je een hoog-risico hond? Mijn honden Rayo en Vida hebben, net als jullie teckel, Labradoodle en Ierse setter, evenveel liefde te geven! Dat hun karakter pittiger is, wil niet zeggen dat ze het leven niet waard zijn. Sterker nog, door Rayo en Vida leef ik nog. Zij zijn mijn redding gebleken. Espejito die nu 4,5 maand is, is in een stabiele roedel gekomen en vormt met ons een ware eenheid. Over een disbalans is geen sprake meer van. Klein feitje, vroeger kon ik geen onbekende in huis ontvangen, want Rayo beschermde mij altijd en dit zorgde voor vervelende situaties. Nu heb ik drie honden en kunnen onbekende mensen verantwoord onder mijn begeleiding binnenkomen. Met andere woorden? In verbinding met je hond komen is mogelijk, als je maar even weet hoe.

Wil je je hond bewust opvoeden en dit vooral vanuit gelijkwaardigheid? Ik sta klaar om jou hierin te begeleiden. Bericht mij gerust via info@lifecoachleidy.nl

Wijkagent Stefan Ellinkhuizen, die de dag van het bijtincident ter plaatsen kwam, bezocht mij aan huis om over het bijtincident te spreken en om mij bedanken voor mijn heldhaftige optreden. Inmiddels heb ik ook namens de politie persoonlijk een grote bos bloemen ontvangen. Instagram @dehondenvanleidy.

Verwante berichten