Nieuws

WAAROM EEN HONDENBENCH

Waarom-een-hondenbench-en-wanneer|Waarom een hondenbenchen wanneer leidy zijlstra
Je hond in een bench stoppen is soms te vergelijken met de discussie je hond muilkorven. Waarom? In mijn optiek zijn dit twee waardevolle instrumenten die je beide kunt inzetten om de veiligheid van je hond te kunnen waarborgen. Dit is weliswaar een beperking van de bewegingsvrijheid van het dier, maar vanuit het perspectief van veiligheid is te rechtvaardigen. Dat dit als zielig wordt gezien, zegt dus in het geheel niets over de hondeneigenaren die eigenlijk niets anders doen dan hun verantwoordelijkheid dragen. De hondeneigenaren die hier aversie voor hebben, dit projecteren en vanuit een eigen emotioneel stuk hiernaar kijken en dit vervolgens koppelen, lijden aan een zelf gecreëerde valse overtuiging dat dit niet in het belang van de hond zou zijn. In de kern gaat er niet om wat een ander ervan vindt, maar wat jijzelf in relatie met je hond vindt. Waarom een hondenbench? Dat ga je in dit artikel lezen.
EEN MEUBELBENCH NAAR WENS

Met trots laat ik iedereen weten dat sinds de komst van mijn Dobermann puppy Espejito, ik na jaren een bench in huis heb gehaald en wat voor één. Waarom een hondenbench? Ik wilde iets in mijn huis hebben wat landelijk, stijlvol, tijdloos is en zou bijdrage aan mijn huisstijl. Op Google kwam ik alleen maar uit op de saaie, in mijn ogen lelijke (zwart en zilverkleurige) benches, die mij een doorn in het oog zijn. Uiteindelijk kwam ik uit bij het bedrijf  ‘houten hondenbench’ in België, die ze naar wens en op maat maakt. Nooit geweten dat dit kon en bestond.

Met mijn beste vriendin ben ik vorig jaar naar België gereden en was ik verbaasd wat ik daar zag. Wat zijn ze groot, robuust, mooi en gaaf!

Ik wilde met de derde hond op komst efficiënter met de ruimte omgaan en voorkomen dat mijn puppy alsmaar ‘aan’ zou staan én mijn andere honden almaar zou uitdagen. Weet je waarom zoveel puppy’s happen en vervelend worden? Hier komt ‘ie, omdat heel veel hondeneigenaren hun puppy verantwoordelijk stellen voor hun doen en laten. Verwacht je nou echt dat een puppy in huis los rondlopend weet wat te doen of wat niet te doen is, laat staan zomaar uit zichzelf gaat liggen? Dan kom je van een koude kermis thuis en dit is precies waarom een hondenbench van meerwaarde is.

WAARSCHUWING

Rayo heb ik zonder bench opgevoed. Ik wist niet beter. Ik het bij de tweede hond anders willen doen. In het verleden heeft Vida wel in zo’n stalen bench gezeten, die zij kapot maakte. Ze blafte alles bij elkaar als ik niet thuis was. Ik wist toen nog niet hoe ik dit gedrag diende te begeleiden en dus te verhelpen. Ik haalde haar er dus uit, met het gevolg dat ze ging slopen. De bench gaf mij toen geen zekerheid en ik baalde er enorm van.

Los van het gegeven dat ik deze benches niet mooi vindt, ben ik er inmiddels al helemaal geen fan meer van, want deze (stalen) benches vind ik ook gevaarlijk. Espejito verblijft in zo’n bench als ik bij klanten aan huis werk of een groepsconsult en puppycurus heb. Ik heb het ‘n keer meegemaakt dat hij met zijn tandjes achter de ‘tralies’ bleef haken. Hij was toen mee naar een fietsenbedrijf voor een bike fitting, dus we verbleven in dezelfde ruimte. Ik kon adequaat handelen en hem bevrijden. Het heeft mij gelijk het besef gegeven dat dit soort benches vooral voor nog kleine puppies niet aan te raden zijn.

Je hebt nou eenmaal puppies die nieuwsgierig zijn en bij boosheid (ik wil eruit) eraan gaan knagen. Ik vind het noodzakelijk om deze ervaring mee te geven, want ik had er niet aan moeten denken wat er was gebeurd als ik er niet bij was en het door de ontstane paniek heel anders had kunnen uitpakken!

PUPPIES MOETEN VEEL RUSTEN

Ik schrik ervan wanneer ik hoor dat een puppy van 8 weken maar 12 uur per dag slaapt. Dit is ontzettend weinig en zorgt voor veel gedragsproblemen. Mijn puppy van nu 15 weken slaapt nog altijd zo’n 20 tot 22 uur per dag. Hij sloopt niet, bijt niet in mijn handen, heeft geen stress en is geen ongeleid projectiel in huis.

Heb ik zijn bench proces opgebouwd? Welnee! Waarom zou ik? Nog de eerste dag deed ik hem erin en ging ik mijn dingen doen, ook buitenshuis en ging ik niet op de bank naast hem slapen. Hoe meer ik er bovenop zou gaan zitten, hoe strakker en minder ruimte het proces zou krijgen. Hij heeft slechts de eerste drie dagen stampei zitten maken, maar ik heb vastgehouden aan een vaste structuur. Wel gezegd dat je natuurlijk bij iedere hond maatwerk dient te verrichten. Er zijn ook zeker puppies en volwassen honden waarbij je het wel bij dient op te bouwen. Vanuit hun behoefte zal je dit al snel kunnen ontdekken.

Krijgt hij speeltjes in zijn huisje? Zelden. Zijn huisje (zoals ik dat noem) is echt zijn rustplek en spelen doet hij op het vloerkleed voor zijn huisje, met zijn grote broer en zus! Ik zal hem nooit voor straf in zijn ‘huisje’ doen, want dat geeft een verkeerde associatie. Het enige wat hij heel soms nog doet is wat piepen en mokken, waarna hij gaat slapen. Over het algemeen gaat hij verzadigd in zijn huisje zitten en valt hij snel in slaap.

EEN BENCH HELPT

Mede door de ontstane discipline rondom het gebruik van de bench heb ik Espejito in 2 weken zindelijk gekregen. Ook komt hij aan zijn rust en krijgen mijn honden de ruimte zonder een altijd aanwezige en spelende pup. Dit is verre van zielig voor de hond. Als mensen eens wisten hoeveel zijn huisje heeft bijgedragen aan de opvoeding van mijn heerlijke pup, dan zouden ze wellicht anders gaan kijken naar het gebruik van een bench. Ik hoop dat het al daagt waarom een hondenbench aan te raden is.

Bij kortere momenten van vertrek mag Espejito buiten zijn huisje verblijven. Via de camera kan ik zien dat hij dan (zelfstandig en met de roedel) gaat spelen en er goed onder is. Rayo en Vida zijn ontzettend leuk naar Espejito toe en leren hem zo goed de hondentaal en helpen mij enorm bij zijn opvoeding. Ik vertrouw ze inmiddels geheel toe en durf ze gerust in dezelfde ruimte te laten als ik even weg ben.

OVERANTWOORD GEBRUIK

Eigenlijk zou ik het geen eens moeten benoemen, maar toch is het nodig. Er zijn namelijk nog altijd te veel hondeneigenaren die de bench met de verkeerde intenties in huis halen. Dit komt ook doordat er nog altijd zogeheten hondentrainers zijn die echt onverantwoord advies over het gebruik daarvan uitbrengen. Hoe weet ik dit? De telefonische consulten brengen mij veelal in aanraking met wanhopige hondeneigenaren. Eigenaren die adviezen en tips krijgen, waarin het wel weer duidelijk is wie er over de vloer is gekomen en als zij vragen waarom een hondenbench (?) krijgen ze veelal de volgende antwoorden.

VERKEERD ADVIES
  • Zo zouden honden die geen aandacht voor je hebben gedurende dag in de bench moeten verblijven, zodat wanneer ze eruit mogen helemaal ze blij met je zijn en op je gaan letten. Serieus? Dit is het domste advies wat ik ooit heb gehoord! Ga eens verantwoord wandelen met je hond en voedt zijn emmer, dat gaat met een bench leven absoluut niet lukken. Gebruik je een bench op deze wijze? Dan kan ik dat met recht zielig en onverantwoord noemen!

  • Wanneer je hond niet luistert en/of ‘druk’ is, is de hond voor straf in zijn bench te plaatsen. Doe dit absoluut niet! Waarom niet? Wanneer jij je hond moet straffen, ben je al veel te laat, loop je achter de feiten aan en heb je echt wat sturing achterwege gelaten. Een hond die moeilijk doet, die heeft het ook moeilijk, dus neem op zijn minst de moeite om hier wat mee te doen.

  • Zo zijn er hondeneigenaren die hun hond in de bench doen omdat hij alsmaar sloopt. Onderzoek eens waarom hij dit doet? Wellicht is hij aan het wisselen, krijgt hij te weinig uitdaging of heef hij pijn? Veelal is het dat de hond onverzadigd is en daardoor vanuit frustratie en stress van alles in zijn mond gaat stoppen.

  • Zo hebben we ook eigenaren die graag een hond willen, maar geen zin hebben in de opvoeding en confrontaties en de hond daarom uren in de bench stoppen. Dierenmishandeling noem ik dit, niets meer en niets minder, en dit valt niet goed te praten.

EEN EIGEN PLEK

Een eigen plek voor een hond is van essentieel belang en bij verantwoord gebruik is de bench een aanvulling. Wanneer een hond in huis geen eigen plek heeft zal hij letterlijk in huis zijn plek niet kennen. Tevens veroorzaak je hiermee ook snel territoriaal gedrag, want hij zal heel zijn huis als eigen gaan beschouwen.

Een eigen plek is de persoonlijke zone van de hond, waar je als eigenaar je hond met rust dient te laten. Ik ben dan ook nooit gecharmeerd van mensen die hun kinderen op de plek van hun hond laten liggen. Het oogt grappig, onschuldig en leuk, maar dat is het door de ogen van de hond bezien niet. Door dit soort beelden krijgen mensen een totaal verkeerd beeld. Wanneer de hond zijn grens zou aangeven (nippen, grommen, bijten), zal de hond fout zijn geweest. Het is de omgekeerde wereld en een situatie waarin de eigenaar in de fout dreigt te gaan. Net als mensen hebben honden ook eigen plekken nodig. In de trein zitten we allemaal op een eigen stoel en in huis hebben we een eigen bed etc.

MIJN ERVARING

Waarom een hondenbench? Als je de tekst goed hebt doorgelezen en begrijpend hebt gelezen, dan lees je hoeveel voordelen een bench heeft. Ik werk al 7 jaar als hondencoach, waarvan dit mijn 6e zichtbare jaar wordt. Door mijn werk heb ik ervaren hoe fijn een eigen huisje voor een hond kan zijn en zeker als deze veilig en naar wens is. Waarom een hondenbench dus aan te raden is, mogen nu hopelijk duidelijk zijn.

Ik hoop dat men nu in staat zal zijn eens anders naar een bench te kijken, niet voor mij, maar voor hun eigen proces met de hond. Wil je de avonturen van mijn roedel volgen? Volg ze dan via het Instagram account @dehondenvanleidy.

* Wanneer ik bedrijven vermeld zijn dit samenwerkingen. Wil je ook een samenwerking aangaan? Contacteer mij gerust!

Geef een reactie