Berichten, Nieuws

HARDLOPEN MET JE HOND

Als er één reden is dat ik voor een American stafford ben gegaan, is om het omdat het hele atletische honden zijn. Ik vind het dan ook altijd spijtig om te zien als een Stafford dik is! Als het niet medisch is, is het simpelweg gewoon omdat de eigenaar de hond teveel eten geeft en er vrijwel niets mee doet en zeker met een Stafford die van nature al slank en gespierd zijn. Echter, zegt ook dat niet alles, want het hoeft niet te betekenen dat er dan per definitie mee wordt gesport.

Ik vind dat je honden met een hoge energie genoeg uitlaatkleppen moet bieden. Nu denken veel mensen dat je hond achter een bal aan laten rennen de manier is om je hond moe te krijgen. Mocht je dat denken, het is niet zo. Je zorgt wel dat je hond lekker kan rennen en uithoudingsvermogen zal opbouwen, maar wat je veelal stimuleert is adrenaline. Adrenaline zorgt er bijvoorbeeld voor dat het hart sneller gaat kloppen en dat de bloeddruk tijdelijk stijgt. Wanneer je een hond hier 2 uur mee voorziet, zal het lichamelijk wel een keer moe worden, met de nadruk op wel een keer, want hoeveel honden kennen hun grens hier niet in en kunnen uren de bal apporteren? Heel veel! Een hond die mentaal getriggerd wordt in combinatie met fysieke voeding, zal zoveel eerder moe worden. Rayo en Vida lopen niet iedere week los, dit omdat Rayo blessuregevoelig is en met een verkeerde beweging rugklachten kan krijgen. Als ik ze beide los laat lopen dan is het altijd spelen en wild doen en dat is voor hem niet goed. Is dit zielig? NEE! Rayo komt door alle wandelingen en zijn fietsronde (dit doen we 1 tot 2x per week) geheel tot rust. Hij zal hierdoor dus nooit gefrustreerd raken of lichamelijke en mentale onrust ervaren. Vida, gaat standaard mee naar de boerderij, maar ook bij haar wil ik niet enkel adrenaline stimuleren, daar is ze niet bij gebaad. Ze wordt fysiek pas moe wanneer ze haar grens overgaat en daar moet ik ze beiden in beschermen. Iedere hondeneigenaar zou dat moeten doen. Daarom ben ik een voorstander van goede mentale wandelingen en lekker actief met een cardio tempo bezig zijn met je honden.

Alvorens je kunt hardlopen en overige sporten met je hond kunt praktiseren, zal je eerst ontspannen moeten wandelen. Je bent namelijk op skates, fietsend en hardlopend een stuk kwetsbaarder. Dit omdat je in een hogere energie zit, nog lelijker kunt vallen en jezelf vaak in een andere modes zit. Mijn modes is altijd geheel gesloten en dat werkt voor mij in mijn voordeel, want ik vertrouw Rayo en Vida compleet als we ook dan andere honden dan tegenkomen. Dit komt omdat er voor mij zero ruimte is om te denken ”Als het maar goed gaat”, die gedachte zal ons nooit ten goede doen. Je ziet in de video dat ik even een ren en sta stil momenten inlas. Hiermee laat ik zien dat als je in verbinding staat met je hond, dat die zich geheel aanpast op je eigen vibe! Machtig.

Maar Leidy, ik kan wel ontspannen wandelen met mijn hond, maar niet hardlopen? Dat snap ik, want wandelen doe je vanuit rust en met hardlopen creëer je een hoge energie wat je honden aanvoelen. Je eigen lichaam heeft al adrenaline aangemaakt om harder te kunnen gaan etcetera en je honden voelen dat aan. De kunst is dus vanuit rust hard te lopen en je hond bijtijds te begrenzen als die naar 10 schiet, je hebt ook met enthousiasme te maken, maar ook dat kan gewoon begeleid worden. Begrens je vanuit frustratie kun je het vergeten! Rust is de sleutel tot verbinding met jezelf en hond.

Rayo en Vida hebben vanmorgen na maanden met mij weer eens hardgelopen. Ik sport met vlagen, want het moet geen moeten worden. Het is altijd zo mooi om te constateren dat ze nooit helemaal fysiek uitgeteld en hijgend hoeven bij te komen. Ze hebben hun eten gekregen, gaan nog wat rondlopen of even op een bot kauwen en ze gaan slapen. Al dit gebeurd vaak binnen 10 minuten. Vroeger liet ik ze vaker los en dan waren ze ook minder snel rustig in huis, niet gek, want zoals jullie nu weten maakt adrenaline een hond eerder onrustig dan rustig.

Mijn kanjers die gaan nu slapen en straks krijgen ze weer een ontspannen wandeling Ook hun kunnen spierpijn krijgen en mensen lopen vaak ook maar 1x per dag hard en hebben ook hun rust nodig. Daarbij voelen wij als mensen goed aan wanneer ons lichaam is hersteld en bij je hond moet je een inschatting maken en nooit je eigen behoeftes voorop stellen. Leer je hond dus lezen.

Fijne dag allemaal en veel sportplezier!

• Ken je iemand die wil hardlopen met zijn hond? Deel gerust en maak hem/haar zo bewust.

Geef een reactie