Een verschrikkelijke wandeling

Je doet de anti-trektuig, slipketting, prikband of gentle leader bij je hond om, nadat je al je moed weer bij elkaar heb geraapt. Met tegenzin ga je naar buiten, want het is tijd voor zijn eerste uitlaatronde. Je hebt bewust gewacht tot het spitsuur voorbij is, want je wilt niemand met een hond tegenkomen. Eenmaal buiten, zie je je hond alweer snuffelen en hoop je maar dat het daar bij blijft.

Je loopt het pad af en kijkt goed van links naar rechts. Op het eerst oog zie je niemand en daar ben je blij mee. Je beseft je ook weer met welk krachtbundel je weer buiten loopt. Je hebt inmiddels de sportschool maar opgezegd.

Tot je schrik zie je dat de buurman met zijn 2 honden 30 meter verderop loopt. Je vraagt je af wat hij daar op dit tijdstip in hemelsnaam doet. Hij werkt tenslotte altijd om 10.00 in de ochtend. Je voelt dat je hond zichzelf oppompt en hij laat luidkeels van zich horen. Als je hem in de aanloop belet, begint hij ook nog eens krijsen. Je buurman draait zich om, kijkt je schaapachtig aan en loopt weer door. Je schaamt je kapot en loopt gefrustreerd de andere kant op. Je zegt tegen je hond een paar keer dat hij mee moet komen en je verheft je stem, in de hoop dat jouw hond zijn focus verlegd, gaat luisteren en meeloopt.

Je komt even bij en ziet je hond snuffelen. Het enige moment dat je enigszins tot adem kunt komen. Je moet je wel goed vasthouden, want het zijn soms ook nog eens zigzag-sessies, waar jij links wilt en hij recht gaat. Je bent pas 5 minuten van huis en je voelt de tranen nu al over je wangen rollen. Je veegt ze snel weg, want je wilt niet dat mensen je zien huilen en je aandacht trekt. Vervolgens zie je weer 2 honden aankomen lopen en dit keer moet je je echt schrap houden, want je hebt geen uitwijk mogelijkheid. De andere honden blaffen en jouw hond wordt reageert alsmaar feller. Je begint keihard tegen je hond te schreeuwen, vanuit je tenen. Je wilt niet dat het mis gaat. Dit was weer een verschrikkelijke wandelingen en je bent de wanhoop nabij.

Je hond kijkt je beduusd aan, voelt je emotie en blijft naar je staren. Weet jij wat je hond tijdens deze wandeling jou duidelijk wilde maken? Eigenaar, wanneer geef je mij de duidelijkheid, veiligheid en zekerheid,  zodat, ik het niet meer voor je hoef op te nemen?

Jouw hond, je trouwe maatje, je beste vriend, je grootste geluk in het leven, heeft je wat te leren. Ben je er klaar voor, maar zoek je nog naar de weg? Zoek hulp en ga werken aan de beste relatie die je je maar kunt wensen tussen jou en je hond.

Herken jij je in dit verhaal? Ervaar je deze onrust ook in huis? Weet dat je lang niet de enige hondeneigenaar bent die hier tegen aanloopt. Gelukkig is een uitvallende of territoriale hond niet het einde, maar het begin van een nieuwe relatie.

Waarom voor een balanssessie gaan?

Ik weet als geen ander hoe erg het is om een uitvallende hond of een territoriale hond in huis te hebben, die helemaal uit zijn plaat gaat als er bijv. bezoek binnenkomt. Het maakt je ontzettend gefrustreerd en onzeker. Je wilt niet dat je hond een last voor de omgeving en je buren is. Een gevoel van schaamte en opgebouwde emoties komen al snel los. Ook negatieve ervaringen na het inschakelen van hulp die geen verandering brachten, dragen bij een het onmachtige gevoel er niets aan te kunnen doen en aan te lopen tegen een blokkade.

Een balanssessie zorgt ervoor dat je als eigenaar weer in een optimale relatie tot je hond komt te staan. Er zijn vele redenen hoe je uit balans kunt raken met je hond. Wat de reden ook mag zijn, iedereen kan zijn hond leren sturen. Alleen als je niet weet wat je teweeg brengt bij je hond, zal je in een patroon blijven vastzitten. Tijdens een balanssessie word je telkens bewust gemaakt van je eigen doen en laten en wanneer je daar bewust van bent, kun je je dus anders leren opstellen. Een hond groeit met je mee in dat proces, waardoor je dus ook direct verschil zult zien.

Ik stel geen diagnoses vast bij je hond, geef je geen vragenlijst en ga ook niet uren met je om de tafel zitten. Nee, zodra ik kom ga je keihard aan de slag en zal je na deze sessie moe maar voldaan zijn. Je hebt immers nog nooit zo met hard aan jezelf en je hond gewerkt. De leidy-methode geeft je een boost aan zelfvertrouwen en inzichten, die ervoor zorgen dat je weer in harmonie met je hond kunt leven en je de strijdbijl kunt begraven. Mijn persoon is direct, confronterend n ik schijn ook best wel nog grappig te zijn. Ik zet mijn humor graag in om een fijne sfeer te creëren. Het is namelijk al spannend zat en ik wil dat je je veilig en fijn bij me voelt.

Wellicht denk je; Mijn hond is niet zo erg als in al die video’s die ik zie. Dat is een logische gedachte, maar laat ik voorop stellen dat je wilt voorkomen dat jouw hond dergelijk gedrag laat zien. Overigens zegt de intensiteit van de uiting van de hond niet hoe erg een disbalans is. Alle hondeneigenaren die een disbalans aan de riem of in huis ervaren, voelen onzekerheid, spanningen en stress en zien veelal als een berg op tegen wandelingen, het ontvangen van bezoek en andere risicovolle activiteiten met de hond. Het enige dat anders is, is de wijze waarop de hond zijn spanningen uit. Bij een intense hond zal de uiting heftiger zijn dan bij een hond die van zichzelf eigenlijk al wel relaxed is, maar hoe dan ook zijn eigenaar spiegelt en hier last van heeft.

Een balanssessie is een mooie ervaring, die je bij iedere hond in jouw kring kunt toepassen. Je hebt per slot geleerd wat een hond nodig heeft en weet hoe je de regie kunt behouden. Jijzelf maakt de verandering. Vergeet niet dat iedere hond; duidelijkheid, zekerheid en veiligheid nodig heeft. Zo functioneren wij mensen ook het beste. Deze meeste hondeneigenaren komen pas bij mij, wanneer ze al verschillende trajecten hebben gevolgd en vastlopen bij de uitvoering van de adviezen c.q. instructies die zij hebben gekregen. Vaak wordt geleerd om;

 • Andere honden en prikkels te ontwijken
 • Met externe hulpmiddelen te werken zoals een; slipketting, prikband, schokband, jachtlijn
 • De hond alle ruimte aan de lijn te geven, omdat die moet snuffelen en verkennen
 • De hond af te leiden met lekkernijen
 • Tikjes in de flanken (lies) te geven
 • Opbouwende correctierukjes te geven, waarbij je bij de 3e een harde moet geven
 • Terug te lopen, bij iedere keer dat de hond trekt
 • De hond te straffen.

Als je de vorige genoemde punten eens hardop leest, moet je constateren dat er vanuit de gedachte dat het probleem bij de hond ligt wordt gehandeld. Uiteindelijk werken dergelijke adviezen niet meer, omdat je zelf steeds meer gefrustreerd raakt, onzekerheid en machteloosheid ervaart. Waarin onderscheidt zich mijn methodiek dan? Ik ga je van binnen naar buiten toe laten keren, want als hetgeen dat je doet niet helpt, dan wordt het eens tijd om iets te leren wat wel werkt. Waarom werkt dat van binnen naar buiten toekeren dan wel? Omdat wij als mensen;

 • Ons brein kunnen aansturen
 • Onszelf kennen
 • Onszelf kunnen ontwikkelen en een hond met ons meegroeit
 • Weten hoe je je stressniveau naar beneden kunt krijgen
 • Jezelf kunt stimuleren, observeren en kunt regisseren
 • Dicht bij jezelf kunt blijven
 • Een kritische blik op ons eigen onmacht en onderbewustzijn kunnen werpen.

Jouw hond spiegelt alles wat je doet en als je je hier niet van bewust bent, zal je al snel denken dat je een probleemhond hebt. Hierdoor neem  je onbewust nog meer afstand van het werkelijke probleem, nl. jij in hoogst eigen persoon. Honden, ze hebben een taak in een mensenleven en als je op een gelijkwaardig niveau met je hond wilt komen, zal je er dus voor moeten openstaan dat verandering begint bij jezelf. Je gaat niet langer vanuit onmacht handelen, maar vanuit leiderschap. Het verdient absoluut niet een schoonheidsprijs je eigen tekortkomingen te botvieren op je hond. Je hond hard in zijn nekvel grijpen en op de rug leggen. Hoe zou je dat zelf vinden? Dit alles laat slechts zien wat onmacht en frustraties doen, met als gevolg dat je ver van jezelf verwijderd raakt en iedere dag de disbalans met je hond moet ervaren.

Wil je dus verandering en weer genieten van je hond? Neem de eerste stap en kies voor een balanssessie. Je gaat inzien hoeveel positieve invloed jij op je hond hebt en hoeveel onbezorgd plezier je dier jou kan geven. Tot gauw!