Nieuws

TIPS UITVALLENDE HOND

|
Een uitvallende hond is één van de vele gedragingen die je niet bij je hond wil hebben. Er zijn vele gedachtes die er op zo’n moment vrij komen bij de eigenaar:
x
– Wat een rot hond heb ik toch
– Hij mag die andere hond (specifiek) ras niet
– Zijn hormonen maken dat hij zich zo gedraagt
– Mijn hond is bang
– Hij heeft een angst/gedragsstoornis
– De andere hond begon en daarom mijn hond ook.
x
Het zijn allemaal gedachtes die de gedragingen van de hond een soort van rechtvaardigen, maar laten we eerlijk zijn. Een kind die een voorbijganger uitscheld doen we ook niet af met ‘hij heeft een slechte dag’ of ‘hij leek erg op zijn buurman die hij niet mag’. Nee, we accepteren dat gedrag niet. We moeten het kind dan begeleiden en er bewust van maken dat het gedrag niet goed is en vervelende gevolgen kan hebben. Lees de vorige zin nog een keer. Wat lees je precies? Ja, de tekst, maar als je hem begrijpend leest, komt goed naar voren dat we dus met het kind kunnen communiceren op ons eigen manier, dit door onze menselijke taal. Een hond kun je niet zeggen; ”Lieverd, je viel net uit en dat kan echt niet. Je komt hierdoor fel over, terwijl ik je in de opvoeding heb meegegeven dat je in rust honden moet passeren. Laten we afspreken dat je dit dus niet meer doet.” Honden hebben veel minder tekst en uitleg nodig, want communiceren met mensen eigenlijk in stilte, dus met energie. Honden hebben 3 manieren om zichzelf echt verstaanbaar te maken, zowel letterlijk als figuurlijk. Door vocalisatie, geuren verspreiden en door zijn lichaamstaal. Daarnaast hebben honden 2 extra goedjes en dat is dat ze inspelen op de energie die er op dat moment heerst en dat ze hun intuïtie volgen.

JE HOND IS DE CAMERA

Als je met je hond leeft, moet je je er bewust van zijn dat je eigenlijk altijd een extra camera om je heen hebt. Een camera die op je gericht is en alles registreert zowel intern als extern. Ze nemen o.a. waar hoe je loopt, je manier van ademen, hoe je je voelt, welke bewegingen je bij bepaalde handelingen maakt, welke emotie zich uit (zowel fysiek als energetisch), hoe je ruikt, waar je met je hartslag zit en of je ontspannen bent. Zoals je leest neemt je hond veel waar.
x
De camera, dus je hond, legt je geheel vast en op basis van wat hij registreert, zal hij op je handelen gaan inspelen. Ben je buiten gespannen, op je hoeden, zit je hartslag hoog bij het zien van een hond, maak je de riem korter, dan weet je hond precies hoe laat het is. Lees even het vorige rijtje nog eens terug, het rijtje wat weergeeft wat je hond zoal allemaal vastlegt. Gek om te lezen he, grote kans dat je je hierin kunt herkennen. Men denkt dat een hond zomaar uitvalt of verzint een reden om het enigszins te kunnen accepteren, maar waarom iets accepteren als het echt anders kan? Gebruik die camera! Deze camera zorgt ervoor dat je naar je eigen gedrag kunt kijken. Hierdoor zul je de verbindingen die je hond maakt met je handelingen kunnen doorbreken. Alleen het lastige is dat je hond je niet de camera geeft en je dus niet precies weet wat hij waarneemt, ziet, bedoelt en waar hij op in speelt. Nu kan ik zeggen, dan laat je hondencoach Leidy Zijlstra komen, maar daar wil ik in dit stuk niet nadrukkelijk naartoe. Ik wil je aan het denken zetten, wat bij je planten, waardoor je camera eigen wordt.

PAS DE KOMENDE WEEK DE VOLGENDE HANDELINGEN TOE

Er zijn een paar dingen die je direct kunt toepassen, maar die wellicht al snel de gedachte ‘kan en durf ik niet’ bij je oproepen. Kan ik niet en durf ik niet… bestaan niet. Het zijn alleen gedachtes die in het brein ontstaan. De gedachte ‘ik ga het doen’ is de enige gedachte die je verder zal gaan brengen. Je bent je eigen dagelijkse spreker en kunt jezelf dus mentaal voeden.

1. Ga voordat je naar buiten gaat eens een minuut stilstaan en naar je ademhaling (je hond zit dan voor je). Dus niet constateren dat je ademt, maar bewust diep inhalen via je de neus en uitademen via je de mond. Met 1 minuut bedoel ik dus ook echt 1 minuut. Het kan zijn dat je wat licht in je hoofd wordt, maar dat is niet erg. Neem je tijd. Je brengt door middel van deze oefening je hartslag naar beneden, wordt rustiger en komt echt in contact met jezelf en dat is hoe dan ook nodig, alvorens je dat met je hond kunt komen 2. Stel 2 doelen die je deze wandelingen wil halen. Daag jezelf uit en ga met de mindset ‘Ik moet minstens 2 honden opzoeken en passeren’. Wat veranderd er met deze gedachte? Normaal gesproken wil je honden ontwijken en nu heb je een doel wat je dus focus geeft. Een 2e doel kan zijn dat je niet alsmaar tegen je hond gaat praten, om hem zo maar af te leiden 3. Voel je spanning en zie je dat bewust of onbewust terug bij je hond? Laat je hond dan zitten en ga eens voor je hond staan en ga terug naar punt 1. De 3 punten zijn hele effectieve tips die je kunt toepassen. Het zit hem in de Leidy-methode in de hele kleine handelingen, maar deze handelingen zie je simpelweg niet bij jezelf. Onthoud goed dat ik alleen maar aan de eigenaar werk en de hond laat zien wat deze veranderingen teweeg brengen. Alleen de uitwerking wordt groot, doordat er bewustwording van de eigenaar achter zit en je weet waarom je iets doet. Timing is hierbij ontzettend belangrijk. Dat geef ik natuurlijk allemaal in een privé balanssessie. Kom je er niet uit? Modder dan niet aan, want het is de bedoeling dat je voorwaarts gaat en niet achteruit en weer frustraties krijgt, omdat het je niet lukt. Maar dit zijn 3 veilige handelingen die je kunt toepassen en vrijwel niet mis kunnen gaan. Het kan zo zijn dat je je afvraagt, maar wat moet ik doen als mijn hond uitvalt? Nou, ik leer mijn Klanten wat ze moeten doen om het te voorkomen en als het toch mis gaat, dan kan ik direct inspelen op wat zich voordoet. Dat is op afstand niet zo gemakkelijk. Mijn methodiek wijkt van de vele bestaande af en daar zit de kracht ook in. Als je alles al denkt te hebben geprobeerd, zul je dus wat anders moeten doen. In mijn maandelijkse nieuwsbrief zal ik meer van dit soort artikelen delen. Meld je aan en mis niets. Succes!
Wil je zelfstandig al aan de slag gaan? Haal dan mijn geschreven boek ‘In verbinding met je hond in huis.