Vanmorgen vroeg om 06.10 werd ik opgebeld en geïnterviewd door Wouter Bouwman. De presentator van De Wereld van BNNVARA. In dit programma spreekt hij wekelijks Nederlanders op basis van de actualiteit. Naar aanleiding van het Artikel in het AD over honden die piekeren, werd ik gevraagd of ik wilde vertellen hoe dat zit. Ik vond het een leuke er<span class=”text_exposed_show”>varing. Het was mijn 2de LIVE radio uitzending van dit jaar. Zelf heb ik een behoorlijke slaapstoornis gehad en heb ik PSG en MSLT slaaponderzoeken en opnames gehad. Ik zat onder de toeters en bellen, want er moest uitgezocht worden waar mijn melatonine (natuurlijk slaapstofje) zat en hoe dit weer op te pakken in combi met een gebalanceerd voedingstroon en lichttherapie. Gezien ik na een nachtrust van 5,5 uur goed wakker ben ga ik er eens lekker voor zitten om zo meer over mijn kennis en ervaringen te delen betreft honden en slaapgebrek. Dat lijkt namelijk heel veel op die van mensen.
Een mens heeft gemiddeld een nachtrust van zo’n 8 uur nodig (uitzonderingen daargelaten.) Een volwassen hond slaapt zo’n 14-16 uur per etmaal. Die zijn belangrijke uren. Alle indrukken en dus opgedane ervaringen en prikkels worden verwerkt en gerangschikt. Spieren die overdag actief zijn geweest kunnen ontspannen tijdens de slaap. Het lichaam maakt tijdens de slaap meer nieuwe cellen en afweerstoffen aan dan wanneer de hond wakker is. Honden hebben net zoals mensen 5 slaapfases met ieder zijn eigen hersenactiviteit. De bekende fase is de REM-slaap (Rapid Eye Movement), ook wel droomslaap genoemd. Je ziet dan vaak de poten van de hond schokken en trappelen (alsof ze nog rennend spelen met hun vriendjes in het bos), ze piepen, knorren en hun ogen gaan snel heen en weer. We zijn vaak geneigd onze honden op deze momenten wakker te maken want het kan er onplezierig uitzien. Echter, dit is niet nodig ze verwerken en dat is een fundamentele fase voor honden en wees gerust, in deze fase kan er niets ernstigs overkomen met je trouwe viervoeter. We weten wat het met ons gemoedstoestand doet als we slecht slapen, opgebroken nachten hebben en onverwachts wakker worden gemaakt. Het heeft net zoals bij honden invloed op de concentratie, geheugen, prestatie, coördinatie, afweersysteem en de sociale omgang. Ook honden raken door een gebrek aan slaap sneller geprikkeld en dit zorgt ook sneller voor gedragsproblemen. Er ontstaat een innerlijke onrust wat ze vatbaar maakt voor stress.
Factoren hiervoor zijn; Te weinig beweging en mentale uitdaging. Tegenover te weinig beweging staat teveel. Er zijn hondeneigenaren die hun hond iedere dag trainen. Als we heel even stil staan en naar onze eigen trainingen kijken, dienen we onszelf ook rustdagen te bieden. Ons lichaam en brein komen zo tot rust en laden weer op. We voorkomen hiermee blessures en over trainen. Betreft mentale uitdaging biedt je je hond dat door te puzzelen, speuren en er ontspannen mee te wandelen. Dus geen wandelingen dat de hond alsmaar trekt, uitvalt etc. Ook heeft een onrustige gezinssamenstelling waar ruzie, dus spanningen zijn, veel invloed. Bij ruzies worden als snel de stemmen verheven en worden de trillingsfrequenties heel laag (dus negatief) en is dat net zoals bij mensen ook niet prettig voor honden. Honden zijn opzienbarend gevoelig. Volgens een Canadees onderzoek kan maar liefst 15% van de niet getrainde honden een epilepsie aanval bij hun eigenaar aanvoelen. Dit weergeeft maar weer mooi dat honden echt op gevoel en energie conecten met ons als mensen. Het is van wezenlijk belang dat er rust, reinheid en regelmaat in huis is en er een balans is in de actieve trainingen.
In Hongarije heeft zich recent een opmerkelijk onderzoek voorgedaan waarbij alle honden waren uitgerust met EEG-sensore (elektro-encefalogram). Waardoor ze de golfbewegingen konden meten. Door middel van een PSG (Polysomnografie) & MSLT (Multi Sleep Latency Test) slaaponderzoeken werden gelijktijdig diverse lichaamsfuncties gemeten van de 16 honden. Ze mochten namelijk na hun positieve of negatieve ervaringen naar een aangewezen slaapplaats gaan. De positieve ervaringen waren aaien en met ballen spelen en de negatieve ervaringen waren onder meer langdurig aan een deur worden vastgemaakt terwijl de eigenaar het negeerde of een onderzoeker dreigend recht in de ogen staarde. Dit resultaat heeft het eerste directe bewijs dat emotionele stimulus de daaropvolgende slaapmoment bij honden beïnvloeden. Nu kan je wellicht denken, dat had ik ook zonder dit onderzoek geweten, ongetwijfeld. Maar het is natuurlijk fijn dat het met zeker is bevestigd dat honden prachtige gevoelige creaties zijn die dicht bij de mens staan. Hierdoor gaan we veel beter weten wat er in de hersenen van honden omgaat en kunnen we ons verder ontwikkelen.
Eindstand: Slaap is ontzettend belangrijk voor mens en dier en als je een probleem constateert is het tijd voor de oplossing. Hulp zoeken en aanvaarden.