Berichten

HOND EN BEZOEK ONTVANGEN

Hond en bezoek ontvangen - Life coach Leidy|
Daar waar het voor de ene hondeneigenaar de normaalste zaak van de wereld is om bezoek te ontvangen in de aanwezigheid van zijn hond, is het voor een andere hondeneigenaar een moment die ze maar wat graag voorkomen.
Waarom gaat dit bij een groot deel van de eigenaren niet naar behoren? Laat ik dat eens toelichten.
Zodra de bel gaat zal maar liefst 90% van de hondeneigenaren opstaan en de deurbel indrukken of de deur gelijk openen. Aan al deze eigenaren die een hond hebben die territoriaal is of veel te enthousiast is het volgende. Besef je goed dat wanneer de bel gaat dat je eigen directe handelen als in snel naar de deur toelopen de onrust (doordat dat hond luidt aanslaat) versterkt.
Wanneer je al problemen ervaart bij het openen van de deur en het ontvangen van bezoek dan kunnen er verschillende emoties en gemoedstoestanden vrijkomen;
– Angst
– Irritatie
– Nieuwsgierigheid
– Achterdocht
Deze vier zogeheten gevoelens pikt jouw hond, die al in niveau 10 zit, op. Als je dus snel opstaat en in deze staat van zijn ook nog eens je hond gaat corrigeren (terwijl jij je gedrag moet aanpassen) zal je hond nooit naar een rustiger energieniveau kunnen. Al dit, omdat jezelf primair reageert en ingaat op de prikkel, de bel.
Dit mag je dus anders doen. Zodra de bel gaat (met een deursticker die online te verkrijgen is ga je dit proces veel relaxter aan) dan ga je maar liefst de eerste 5 tot 10 seconden niet reageren. Ben je nu al bij de gedachte; ”Maar dan moet bezoek zolang wachten”? Laat deze gedachte slechts bij een gedachte en richt je weer op je eigen proces. Wanneer jij dus niet reageert, zal je zien dat je hond de kans gaat krijgen van niveau 10 naar niveau 5 te zakken. Al dit, omdat jij ander gedrag vertoond en hem eigenlijk het idee geeft dat de bel niet is afgegaan. Tijdens mijn praktijk privé balanssessies zie ik honden vaak heel vragend naar de eigenaar kijken en lopen ze zelfs naar de eigenaar toe. Dit met het gedrag; ”Ik hoorde toch echt wat, ga je nog wat doen of?”. Dit is een heel goed teken. In die 5 tot 10 seconden heeft de eigenaar de tijd gehad om te zakken in zijn energieniveau en komt hierdoor dus in zijn rust. Vanuit niveau 5 kun je namelijk een hond prima sturen naar zijn eigen plek. Voor de ene hond is de bench geschikt en weer voor een andere hond juist niet. Tijdens mijn praktijk privé balanssessies zie ik heel snel wat wel en niet werkt.
Waar je als eigenaar zelf dan op moet letten is als volgt;
– Zorg dat je rustig in je lichaamsbeweging blijft, dus zwaai niet wild met je armen. Sterker nog. Je moet ze van mij op je rug houden. Ik zie te vaak dat eigenaren de bek van de hond willen pakken, hem in de nek willen vastpakken en onrust zaaien met hun lichaamstaal. Als ik kom leer ik je dat gedrag heel snel af (!), want het zorgt voor escalaties en het is a relaxed voor je hond
– Houd je mond. Als ik kom werk je in stilte, want iedere commando die je op het verkeerde moment geeft kan ervoor zorgen dat je hond weer gaat stijgen. Het nadeel van een commando, is dat er mensen zijn die na drie keer herhalen weer in hun irritatie komen. Dat is behoorlijk snel. Werk dus alleen met commando’s als jezelf bereid bent dit vanuit rust te doen, je hond een commando wilt aanleren en als je dit op het juiste moment kunt timen. Al dit om duidelijk te zijn naar je hond. Ga er dus maar niet vanuit dat als je in de gang staat dat het dan met een hond in niveau 10 gaat helpen hem onder commando naar zijn plek te sturen
– Drijf met je lichaam je hond naar zijn plek toe en spring niet als een sprinkhaan van links naar rechts. Nee, gewoon in een rechte lijn en zet vooral je energie in. Maak je groot, blijf laag in je ademhaling en geef hem op het juiste moment het commando. Wat dat ook mag zijn, zolang je hond maar weet wat er van hem wordt verwacht.
Zit je hond eenmaal op zijn plek? Blijf dan even staan en pik je rust weer op. Pas dan loop je naar de deur en laat je het bezoek komen. Gaat je hond weer van zijn plek af? Geen paniek, herhaal de vorige punten. Herhaal dit, totdat jij je gedrag hebt kunnen veranderen, want dan gaat je hond pas mee in jouw rustige energie en mee veranderen.
Roept het vragen bij je op en wil je advies gebaseerd op jouw persoonlijke situatie? Plan een telefoongesprek in of nog beter. Plan je privé balanssessie in, want iedere hond en eigenaar hebben wat anders nodig. Echter kan ik dit in grote lijnen meegegeven en zeker een ieder adviseren te doen. Mijn methodiek is geen quick fix, maar een bewustwordings methode.
Succes allemaal!
Liefs,
Leidy

Geef een reactie