Nieuws

BIJTGEDRAG PUPPY

Wat-te-doen-met-het-bijtgedrag-van-je-puppy

Het bijtgedrag van je puppy leer je niet enkel tot niet af door ‘au’ te zeggen of door hem te negeren en te belonen of te te straffen. Wanneer je met een bijtgedrag van een puppy te maken hebt, nodigt dit je uit om heel goed naar je eigen aandeel te kijken. Het bijtgedrag van je puppy heeft namelijk niet alleen vandoen met het gegeven dat hij tanden gaat wisselen en zich verveelt. Het gaat veel verder dan dat en daar gaan we even wat dieper induiken.

EEN PUPPY MET VEEL ENERGIE

Spike (11 maanden) had de broek in huis aan en aan de riem was het ook echt zijn wandeling. Het bijtgedrag van hun puppy Spike naar henzelf toe werd ook een probleem. Alles wat hij maar te pakken kon krijgen “het liefst” handen nam hij in zijn mond en ó wee als je tegengas gaf, dan werd hij fel. Niet als in agressief, maar hij deinsde absoluut niet voor je terug. Hij ging de strijd onvoorwaardelijk met je aan en gaf zich niet gewonnen.

Ik ben mijn puppy hondenschool ‘de bewustwording’ niet voor niets geopend, want zonder bewust fundament (wie ben jij zonder je puppy?) wordt een relatie opbouwen een hele klus en ga je inplaats van met je harT werken heel harD werken. Alleen gaat dit dan vanuit strijd en onmacht. Geloof me, een hond die moeilijk doet, die heeft het ook echt moeilijk! Als je het gaat invullen met dat doet hij expres, wat een rot hond, nu krijg ik je, wacht maar en ga zo maar door. Dan groeit je ego, irritatie, frustratie en dominantie. Laat dat nou hetgeen zijn waar binnen de Leidy-methode absoluut geen ruimte voor is noch acceptabel is! Wil je een goed en bewust fundament neerleggen, haal dan het boek HELP EEN PUPPY! in huis en lees even verder.

TIPS EN INZICHTEN

Onthoud het volgende heel goed, hoe negatiever de gedragingen van je hond, des te groter de spiegel die je wordt voorgehouden. Leer dus anders te kijken naar het gedrag van je hond. Het wilt je namelijk wat zeggen over je eigen binnenwereld. Zweverig? Nee, het is keihard werken en tastbaar als wat.

Toen ik het gedrag van Spike zag ben ik heel goed gaan kijken naar het gedrag van zijn eigenaren. Ze werden geïrriteerd, werden wilder in hun bewegingen, gingen harder commando’s geven en verloren hun rust. In mij bijzijn bleven ze binnen de grenzen, maar ze erkende naar alle eerlijkheid ook dat ze soms veel harder optraden, omdat ze gewoon niet meer wisten wat ze moesten doen. Het happen deed per slot van rekening pijn en was intimiderend. Niet oordelen, want dit is het gevolg van trainingen die niet aanslaan, je leren om hard op te treden, waar je trucjes aangeleerd krijgt en je wordt veroordeeld wegens het ras, waardoor je niet welkom bent. Startende hondeneigenaren zijn helaas beïnvloedbaar, maar gelukkig beseffen steeds meer mensen dat dit absoluut niet dé manieren zijn.

ENERGIE

Toen ik zag dat Spike in 1 minuut steeds fanatieker werd (ik laat dingen oplopen om te zien wat er ontstaat, maar grijp bijtijds in) nam ik het over. Spike zijn bijtgedrag ging verder dan de handen. Hij sprong naar de eigenaresse haar gezicht, trok aan haar vest en aan haar schoenveters. Daarnaast liet hij zich niet van de bank afhalen, hapte in kussens en in zijn riem.

Ik liep naar Spike toe, hield hem even bij de halsband vast en liet de eigenaren zien hoe hij door mijn rust ging zakken. Ik sprak niet tegen hem, keek hem niet intimiderend in zijn ogen aan en hield de halsband even vast. Op deze wij kon hij niet meer opspringen waarnaar ik die weer los liet. Spike voelde aan mijn energie en rust dat de strijd met mij aangaan totaal geen zin had. Het zou hem überhaupt niets opleveren, maar dat moest hij gewoon even ervaren. Daar waar de eigenaresse alsmaar bezig was hem te corrigeren, hield ik de halsband in beginsel met 1 hand vast en zorgde ik ervoor dat hij mijn rust voelde. Hij gaf zich binnen enkel secondes over en bleef liggen. Overgeven als in, wat fijn dat dit zonder strijd kan. Hij liet letterlijk een diepe zucht en ging zelfs liggen.

HOE DOE JE DAT?

Om iets rustig uit te kunnen voeren, moet je begrip krijgen voor het gedrag van je hond, je heel bewust zijn van je eigen triggers en je intenties neerzetten. Wat is mijn doel? We grijpen namelijk bij deze specifieke kwesties te laat in of ondernemen de handeling met een lading vol irritatie en boosheid. Deze zorgen ervoor dat je hond je voor gaat zijn (die voelt alles aan) en niet op jou kan terugvallen, maar zichzelf tegenover jou gaat zetten. Zeg nou zelf, wij als mensen hebben liever ook geen geïrriteerd en boos iemand tegenover ons. Ikzelf ga heel slecht op agressieve energieën en mensen die willen afdwingen dat je luistert, nog niet gesproken over negatieve mensen. Spike ging daar ook slecht op en werd hierdoor steeds intenser.

Als je dus anders naar het gedrag van je hond gaat kijken, kun je gaan ontwikkelen. Iedere keer dat je hond jou triggert krijg je de keuze om anders te gaan handelen. Als ik kom geef ik je alle opties en handvaten die je dan nodig hebt. De eigenaren dachten middels de video’s over bezoek ontvangen en de transformatie beelden van de privé balanssessies die ik deel dat ze er wel uit konden komen. Om dit stuk alleen te doen vergt het heel veel zelfinzicht en een open opstelling.

EENMAAL RUST EN DAN?

Als je eenmaal vanuit rust je hond gaat begeleiden zal je zien hoeveel je jezelf in de weg hebt gezeten. Door deze rust zal het bijtgedrag van je puppy aanzienlijk afnemen tot komen vervallen. In sommige gevallen mag de hondeneigenaar met een halsband de hond sturen en in andere gevallen enkel met zijn lichaamstaal. Je geeft de hond een taak. Iedere hond is gebaat bij een eigen plek, een plek waar jij als eigenaar je hond met rust laat en waar die zich fijn voelt. Ik sta er dus ook niet achter dat je een hond zijn bench in doet wanneer jezelf boos bent en hem wilt straffen.

Waarom zou je? Jij was naar alle waarschijnlijkheid boos en geïrriteerd, omdat je je hond niet kon sturen. Loop dan zelf uit de situatie. Hoef je hond namelijk geen last van te hebben. Terugkomend op een eigen plek. Dit kun je prima trainen zonder snoepjes, waarom omkopen met het besef dat honden je spiegelen en prima trainbaar zijn. Een snoepje zit het spiegel proces alleen maar in de weg. Een aai over zijn bol volstaat namelijk ook.

HOND MET EEN LEGE EMMER

Rust creëren in huis gaat nog beter als er ook rust aan de riem is geweest. Spike was na een uurtje buiten trainen op. Ja, mijn methodiek maakt honden inderdaad moe, maar liever een verzadigde hond die mentaal moe wordt, dan een fysieke hond die altijd aanstaat. Dit met het risico dat hij hierdoor niet wordt begrepen en de mis ingaat. Voordeel van de Leidy-methode is dat de emmer aan opgekropte energie wordt geleegd. Spike is alsmaar begeleid vanuit rust en kreeg door alle sturing eindelijk de ruimte om prikkels te gaan verwerken. Normaliter lopen ze langer met Spike, maar zodra ze dan weer thuis kwamen schoot hij weer naar niveau 10. Het bijtgedrag kwam dan terug. Hij begon dan weer de grenzen op te zoeken. Spike weet niet beter dan de grenzen te overschrijden, omdat de eigenaren grenzeloos waren vanuit onmacht en niet vanuit hun innerlijke kracht.

HET BEGINT BIJ BEWUSTWORDING

Ik heb de eigenaren geleerd hoe ze bezoek kunnen ontvangen, het bijtgedrag van puppy Spike kunnen voorkomen en hoe ontspannen te wandelen aan de riem. Het zijn met recht hele lieve mensen die onvoorwaardelijk voor Spike gaan en van hem houden. Hij hoeft maar een wondje te hebben en de dierenarts wordt erbij betrokken. Hiermee geef ik extra aan dat eigenaren die vanuit onmacht handelen niet per definitie kwade mensen zijn. Het zijn mensen die enkel niet meer weten waar ze moeten beginnen en vanuit verdriet en het gevoel van falen gaan handelen. Alleen heb je als eigenaar echt zelf in hand of je dit gedrag wilt aanpakken of niet. Wil je dit? Dan ben ik er voor deze hondeneigenaren! Wil je dit niet? Een spijtig besef, maar dan moet je er niet van opkijken dat je hond zich zo gedraagt en moet je het er maar mee doen.

Je leert jezelf namelijk goed kennen door je hond, die houdt jou geen bot, maar een spiegel voor. Als je dit kunt begrijpen en je eigen triggers niet als probleem gaat zien, maar als de oplossing, kan er een andere dynamiek ontstaan. Ons mindset speelt hier en zelfbewustwording.

We kennen hem allemaal inmiddels… Wil je verandering? Dan begin je bij jezelf. Mijn naam is Leidy Zijlstra en ik coach de eigenaar achter de hond.